Koken bij Flo: Recepten uit China 11-01-2012

door • 12 januari 2012 • Culinair, Kinderen

Chow Fan (chinese gebakken rijst)
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Techniek: Wokken

Ingrediënten voor 4 personen
400 gram rijst – 1 prei – 3 eieren – 150 gram ham (dikke plak) – 1½ à 2 liter kippenbouillon – boter of olie om te bakken

Hulpmiddelen
Mes – snijplank – houten spatel – pan – wok – schaaltje – garde

Voorbereiding
Kook de rijst volgens voorschrift op de verpakking in de kippenbouillon, en laat deze weer afkoelen tot kamertemperatuur (het lekkerste is rijst van de dag ervoor die in de koelkast heeft gestaan). Snij de prei klein. Snij de plak ham in blokjes. Kluts de eieren, en bak er een omelet van. Snij de omelet in reepjes.

Bereidingswijze
Boter/olie in de pan (wok of wadjan) en verhitten. Ham aanbakken. Prei erbij en bakken tot de prei glazig is. Ei erbij en een minuutje mee bakken. Een flinke schep rijst erbij, en continue omscheppen. Als de rijst goed vermengd is met de ingrediënten, volgende schep rijst erbij tot alle rijst in de pan zit.
Let op! Continue op hoog vuur houden en blijven omscheppen.
Serveertips
Serveer tips:
- spiegeleitje
- plakje ham
- saté manis met pindasaus
- adjar
- kroepoek

Pittige Chinese komkommersalade
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
1 kleine komkommer,
2 knoflooktenen,
sesamolie,
azijn,
sambal oelek,
suiker en
 zout

Bereidingswijze
Schil de komkommer. Snijd in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes, snijd nog een keer in de lengte doormidden en dan schuin in reepjes. Meng er 1 eetlepel zout door en laat minimaal 1 uur in een vergiet uitlekken. Even afspoelen en drogen met een keukenpapiertje.
Meng er gehakte knoflook, 1 theelepel sambal,
1 eetlepel sesamolie, 1 theelpel suiker en 1 theelepel azijn door
en laat in de koelkast koud worden.

CHINESE LOEMPIA`S

Ingredienten voor 12 loempia`s

• 2 kipfilets
• 250 gr. witte kool
• 200 gr. taugé
• 5 bosuitjes
• klein blikje bamboescheuten
• 1 eetl. ketjap manis
• 2 theel. sambal badjak
• peper/zout
• 12 pangsitvellen
(dunne loempiavellen, te koop op de diepvriesafdeling van de toko)
• 3 eetl. archide-olie

Nodig
Wok, frituurpan

Bereiding

1. Ontdooi de pangsitvellen.
2. Vries de kipfilet even in en snijd dunne reepjes van het vlees.
3. Was de taugé, spoel de bamboescheuten af met water en laat ze uitlekken. Snijd de bosui klein en de kool en bamboescheuten in flinterdunne reepjes.
4. Verhit de wok, doe de olie erin en bak de kip even aan. Doe er na twee minuten de kool bij en bak die ook twee minuten mee.
5. Doe de bosui, peper, zout, sambal, ketjap en bamboescheuten in de wok.
Bak dit even. Wok, frituurpan
6. Tot slot gaat de taugé in de wok en wordt even meegebakken.
7. Leg een pangsitvel met de punt naar boven. Maak de randen vochtig met water. Schep er twee eetlepels vulling op, vouw de onderste punt naar binnen. Vouw links en rechts naar elkaar toe en rol ze op. Maak de punten en randen nog even vochtig.
8. Frituur de loempia´s op 190ºC en draai ze na 4 minuten even om.
(In een laagje olie bakken kann ook, als je geen frituurpan hebt).

Grote Garnalen verpakt in noedels

Ingredienten

16 grote rauwe garnalen
2 theel vissaus
½ theel scherpe chilipoeder
250 gr verse dunne eiernoedels

Bereiding

Kook de eiernoedels gaar volgens de verpakking en spoel ze daarna af onder de koude kraan.
Pel de garnalen, maar laat het staartje eraan zitten. Verwijder de zwarte darm, wanneer die er nog inzit.
Meng de vissaus en chilipoeder door de garnalen.

Verdeel de noedels in 16 porties
Leg de bosjes in de lengte plat en wikkel ze om de garnalen.

Verhit de olie in een grote wok of frituur pan tot 180˚C
Frituur de garnalen met een paar tegelijk ongeveer 3 minuten tot ze roze gekleurd en de noedels goudbruin en knapperig zijn.

Schep ze met een schuimspaan op keukenpapier.
Erg lekker met een zoete chilisaus.

robert.audrey@gmail.com'
robert.audrey@gmail.com'

Recente artikelen van Robert van der Helm (alle artikelen)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.