Koken bij Flo 30 oktober 2013

door • 4 november 2013 • Culinair, Kinderen, Vereniging

Flo Laboratorium

Worst , Halloween pompoen en natuurlijk pompoensoep maken.
Hoe doe je dat.

Het maken van Worst

2.5kg varkens schouder

1,5kg kinnebak spek
Snij het vlees klein en maal het in twee keer fijn in een gehaktmolen.
Beter is het om aan de slager te vragen of hij dit voor je wil doen.
Dat scheelt een hoop werk.
Meng het gemalen vlees goed door elkaar en verdeel het in twee porties van ieder 2 kg, want we gaan twee soorten worst maken.



Chipolata Worst

Gemalen vlees                      2,0 kg
Zout                                       30 gr
Zwarte peper                        10 gr
Knoflook                               20 gr
Thijm                                     14 gr
Peterselie                             2,0 gr
Pers de knofloof met een knoflookpers
Haal de thijmblaadjes los van de takjes.
Snij de peterselie klein
Weeg zout en zwarte peper af
Doe de thijm, peterselie en de afgewogen kruiden bij het gemalen vlees.

Meng het met je handen heel goed door.
Zet het weg in de koelkast tot dat je de worst gaat stoppen.


Boudin Blanc


Gemalen vlees                       2,0  kg
Zout                                         30   gr
Witte peper                             10   gr
Slagroom                               200 ml
Foelie                                       2  gr
Ui                                             2  gr
Nootmuskaat                           2  gr
Snipper de ui
Rasp de nootmuskaat
Weeg zout, witte peper en foelie af
Doe ui, afgewogen kruiden + de slagroom bij het gemalen vlees.
Meng het heel goed met je handen.
Zet het weg in de koelkast tot dat je de worst gaat stoppen.

Het stoppen van de worst

Doe de darm in een bakje met water.
Ververs het water twee maal.
Zoek het begin van de darm.
Schuif dit over het tuitje van je vulapparaat.
Stroop nu zoveel darm op dit tuitje als je denkt nodig te hebben.

Vul je worstenvulapparaat nu met 1 soort vlees.
Druk goed aan met je handen. Hierdoor duw je er zoveel mogelijk lucht uit.
Draai nu de zuiger zover in de worstmachine dat er wat vlees bijna uit het tuitje komt.



















Trek nu de darm over het tuitje zodat het vlees wat uit het tuitje komt in de darm komt.

Draai nu langzaam aan de zwengel en schuif genoeg darm van het tuitje zodat er genoeg vlees in de darm komt om hem te vullen. Ga door tot de darm of het vlees op is.





Tips: 
1 Vul de darm niet te veel. Want je moet straks nog inkepingen maken om er kleinere worsten van te maken.
2 doe er ook niet te weinig vlees in, want anders hangt het velletje los om de worst wanneer je het gaat bakken.
3 Probeer zo weinig mogelijk lucht in de worst te persen.

 Het draaien van kleinere worsten

Maak met je vingers een inkepeing in de worst waar je hem wilt draaien.
Knijp de inkeping dicht en draai de worst een paar keer rond zodat de darm zichzelf vast draait.
Ga zo de hele worst langs tot je allemaal kleine worsten hebt.
Knip ze van elkaar met een schaar.

Het bakken van de worst.

Bak ze rustig in een klein beetje olie of boter in 10 min mooi bruin en gaar.


Halloweenpompoen


Neem een mooie pompoen

Snij van de onderkant een klein stukje af zodat de pompoen mooi stevig blijft staan.
Snij op ongeveer 1/6 van de bovenkant van de pompoen de top eraf.
Hol de pompoen uit met een lepel.
begin met de pitten en gooi deze weg of maak ze schoon en bak ze in wat olie tot een heerlijke gezonde snack.
Daarna het vruchtvlees en zet dat apart (gebruiken wij later voor de soep) 
Wanneer je klaar bent met uithollen teken je met een stift op de pompoen waar en hoe je de ogen en mond wilt hebben.


Neem een scherp stevig mesje en snijd de mond en ogen uit.
Maak in het kapje ook een paar luchtgaten
Zet nu waxinelichtje in de pompoen en steek deze voorzichtig aan. 
zet het kapje op de pompoen en de Halloweenpompoen is klaar.









 

 


 


 

Pompoen soep


Dit keer een minimale beschrijving van de soep.
Eigenlijk zijn het alleen wat ingrediënten en de rest mag je zelf verzinnen.

Biologische pompoen van pitten ontdaan
Bouillon (kippen of groenten)
Citroengras
Gember
rode peper
kokosmelk
Ui
Wortel
+ alles wat je zelf nog mist.




robert.audrey@gmail.com'
robert.audrey@gmail.com'

Recente artikelen van Robert van der Helm (alle artikelen)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.