Koken bij Flo 11-06-2014

door • 28 juli 2014 • Culinair, Kinderen

Flo Lab is deze keer een Insecten Flo.

Wij van koken bij Flo ( vooral de kinderen) durven wel een experimentje aan. Deze keer is het Koken met Insecten.  Aangezien het met de huidige groei van de wereld bevolking in de toekomst nodig zal zijn om insecten te gaan eten, dachten wij: laten we alvast een voorproefje nemen.

De meeste mensen gruwen alleen al bij de gedachte, maar wij willen nu wel eens weten hoe ze smaken.
Zo bijzonder is het eigenlijk niet want als je beseft dat ± 80% van de wereld bevolking met enige regelmaat insecten eet, wordt het voor ons ook eens tijd om daaraan te beginnen.

Ze zijn gezond, zitten boordevol eiwitten en zijn op grote schaal zeer efficiënt te kweken, zonder dat ze zwaar belastend zijn voor het milieu

Wat staat er op het menu: 1 Meel wormen (Ravioli,  en bitterballen)

2 Buffalo’s (koekjes)

3 sprinkhanen ( Loempia’s en chocolade bonbons)

meelwormen_6248

 

Bugs balls (bitterballen)                               15 stuks

Ragout

20 g meelwormen
50 g boter
60 g bloem
3 dl koude groentebouillon {zelf getrokken of van een bouillonblokje)
peper en zout

 
voor het paneren
beetje bloem
3 eiwitten, losgeklopt
200 g paneermeel

frituurpan met vloeibaar frituurvet of zonnebloemolie
Bereiding
Rooster de meelwormen I minuut in een licht ingevette antiaanbakpan en hak ze fijn.
Smelt de boter in een steelpan en voeg al roerend met een spatel de bloem toe.
Kook de verkregen roux nog 2 minuten zachtjes door om te garen.
Voeg de helft van de bouillon toe en roer glad met de garde.
Voeg daarna de rest van de bouillon toe en kook de ragout 10 minuten zachtjes door.
Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.
Voeg de meelwormen toe en breng de ragout op smook met peper en zout.
Giet de ragout op een platbord, dek of met plasticfolie en laat afkoelen.
Zet de ragout minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Rol van de ragout 15 gelijke balletjes, gebruik een beetje bloem om plakken
te voorkomen.
Laat de balletjes een halfuur opstijven in de koelkast.
Haal de balletjes door het eiwit en rol ze daarna door het paneermeel.
Laat weer een halfuur opstijven en haal de balletjes opnieuw door het eiwit en het paneermeel.
Frituur de bitterballen in 5 minuten op 180’C bruin.

Minica en justus koekjes deeg

 

 

 

 

smullen 2

 

 

Ravioli

Voor 4 personen

het deeg
300 g harde tarwebloem
200 g tarwegriesmeel
5 eieren
3 eetlepels oliifolie
I theelepel zout
de vulling
2 eetlepels olijfolie
I ui, gesnipperd
250 g spinazie, goed drooggemaakt
100 g ricotta
25 g meelwormen
witte peper uit de molen
zout
de saus
4 eetlepels olijfolie
I grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
I blik tomatenblokies (400 g)
I eetlepel suiker
I theelepel verse oregano, gehakt
100 g Parmezaanse kaas, geraspt

pastamachine
Bereiding
Leg voor het deeg de tarwebloem, tarwegries en het zout op het aanrecht en
maak in het midden een kuiltje, doe de eieren en de olijfolie hierin.
Meng de eieren en de bloem met ie vingertoppen.
kneed daarna het deeg 10 minutengoed door.
Mocht het deeg te stevig zijn, voeg dan een beetie water toe.
Het deeg moet soepel en elaslisch worden.
Verdeel het deeg in 4 stukken en vorm van ieder stuk een gladde bal.
Laat daarna afgedekt 2 uur rusten.
Verwarm, voor de vulling, de olie in een wok en bak de ui en de meelwormen
in 2 minuten licht aan.
Voeg de spinazie toe en wok mee tot de spinazie gaat slinken.
Schep de vulling in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
Snijd de spinazie daarna een paar keer door en meng met de ricotta.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe voor de saus de olie in een pan en bak hierin de ui en de knoflook zacht aan in 2 minuten.
Voeg de tomatenpuree toe en bak die 2 minuten mee.
Voeg nu ook de tomatenblokjes, suiker en oregano toe en laat dit een halfuur op
een laag vuur zacht doorkoken.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Druk de deegballen plat, bestuif met bloem en haal door de dikste stand van
de pastamachine. Vouw hel deeg dubbel en draai het opnieuw door de ma-
chine. Herhaal dit nog 2 keer. Stel daarna de machine steeds dunner af en
probeer na 3 keer draaien op 1 mm uit te komen. Gebruik steeds een beetie
bloem om plakken te voorkomen.
Leg een plak deeg op het aanrecht en maak die met water een beetje vochtig
Leg de vulling gelijkmatig in kleine balletjes op het deeg en dek of met een tweede plak.
Druk de bovenste plak goed aan en voorkom dat er lucht tussen blijft zitten.
Snijd de ravioli met een mes of een deegwieltje los, in slukjes van 6 x 6 cm.
Breng een ruime hoeveelheid water met 2 eetlepels olie en een
eetlepel zout in een pan aan de kook.
Kook hierin de ravioli beetgaar (al dente) in ongeveer 8 minuten.
Verdeel over 4 borden en giet de saus erover’
Strooi er op het laatste moment de kaas over.

 

 

 

 

 

 

 

Pasta draaien

 

 

 

Lucy met vulling ravioli

 

 

Ravioli

 

 

foto

 

 

 

 

sprinkhanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto 2

Miniloempia’s

voor 4 personen, 2 stuks per persoon

de Marinade
1 teentje knoflook, geperst
1 cm gemberwortel, geschild en gerasp
1halve rode peper zonder zood, fijngesneden
1/2 citroen, rasp van de schil en het sap
2 eetlepels arachideolie
2 eetlepels vissaus
4 eetlepels kokosmelk
de vulling
16 sprinkhanen, zonder vleugeltjes en pootjes
15 g riistnoedels
2 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, fijngesnipperd
50 g witte kool, in ragfijne reepjes
25 g winterwortel, in ragfijne reepjes
50 g taugé
8 loempiavellen (10 x l0 cml
1 eetlepel bloem
chilisaus

 

frituurpan met vloeibaar frituurvet of zonnebloemolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 140’C.
Maal de knoflook, gemberwortel, rode peper en de citroenrasp fijn in een vijzel en voeg citroensap, olie, vissaus en kokosmelk toe.
Maak er een gladde marinade van.
Leg de sprinkhanen in een ovenschaaltje en giet de helft van de marinade
Zet ze 5 minuten midden in een oven van 140’C

 

Breng 2 dl water aan de kook en zet het gas dan uit. Doe de rijstnoedels in
het water en laat 10 minuten weken. Giet de noedels in een vergiet, spoel
ze met koud water af en laat goed uitlekken.

Doe de olie in een wok en bak de ui licht aan, voeg daarna de witte kool en
winterwortel toe en wok dit kort mee. Voeg op het laatste moment de taugé
en de riistnoedels toe.
Breng het geheel op smaak met de rest van de marinade en loot dit afkoelen.

Maak het bloempapje door de bloem en 3 eetlepels water te mengen met
een garde.

Leg op een loempiavelletje een beetje vulling met daarop 2 sprinkhanen.
Smeer met een kwastje de randen in met het bloempapje en vouw de
loempia dicht. Wees voorzichtig want het deeg scheurt snel.

Frituur de loempia’s 5 minuten op 180 “C.

Serveer er als dip chilisaus bij.

 

Sprinkhaan Bonbons

Voor 16 Bonbons
Nodig

16 sprinkhanen
Reep chocolade

Bereiding

Haal bij de sprinkhanen de vleugels en pootjes eraf en gooi deze weg.
rooster de sprinkhanen even in een pan
Smelt de chocolade  au bain marie
Haal de sprinkhanen een voor een door de gesmolten chocolade
leg ze op een vel bakpapier en laat afkoelen.

 

sprinkhanen

Julian monica rosa chocosprinkhanan - kopie

choco sprinkhanen

 

 

 

 

 

koekjes deeg

 

koekjes

Koekjes

Voor 30 buffalo- moppen
Nodig
120 g boter, op kamertemperatuur
65 g witte bosterdsuiker,klontvrij
1 zakie vanillesuiker
snufje zout
75 g patentbloem, gezeefd
50 g Zeeuwse bloem,gezeefd
15 g buffalo’s
40 g kristalsuiker

Bereiding
Doe de boter in een beslagkom en kneed deze kort soepel met de gardes
van de mixer.
Voeg de basterdsuiker, vanillesuiker en het zout toe
Meng dit kort door de boter.
Doe nu de deeghaken in de mixer en voeg de bloem en de buffalo’s toe aan het
boter-suikermengsel en kneed totdat alle bloem is opgenomen en het deeg begint te plakken.
Ga nu met de hand verder door het deeg bij elkaar te drukken en nog even kort te kneden.
Maak er een bal van en laat een halfuur in de koelkast opstijven.
Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en vorm van ieder stuk een staaf
van 15 cm lengte.
Rol de staven door de kristalsuiker zodat de buitenkant mooi bedekt wordt.
Let op dat de staven niet langer worden.
Leg de deegstaven op een schaaltje een halfuur in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 175 C.
Snijd de staven in plakjes van 1 cm dik.
Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier
Bak ze in een oven in 20 minuten mooi goudgeel af. Laat ze op de plaat afkoelen en bewaar ze in een koektrommel.

Hier het resultaat van een middag koken.

ravioli,loempia en bitterbal

koekje  en sprinkhaan

 

foto (2)

foto (1)

robert.audrey@gmail.com'
robert.audrey@gmail.com'

Recente artikelen van Robert van der Helm (alle artikelen)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.