Koken bij Flo 18-02-2015

door • 3 maart 2015 • Culinair, Kinderen, Vereniging

Do it yourself Flo

Een hele bijzondere flo dit keer, waarbij we gaan onderzoeken
of we heerlijke dingen die we altijd kant-en-klaar kopen
eigenlijk niet gewoon zelf kunnen maken.
Een eigen gemaakte hazelnootpasta, hoestbonbons, mueslirepen, cruesli
vanillevla, borrelnoten en zelfs een bounty? En daarna natuurlijk
vergelijken met het origineel… Wat smaakt beter?
 

IMG_8885

CRUESLI

Ingrediënten

havervlokken 250 gIMG_8873
noten, pitten en zaden 250 g
tarwezemelen 20 g
honing of ahornsiroop 250 g
neutrale olie 120 ml
gedroogd fruit 100 g

Bereiding

Verwarm de oven tot 160ºC.
Meng in een grote kom de havervlokken, noten, pitten, zaden en tarwezemelen.
Los in een klein kommetje 1 tl zout op in 1 el heet water.
Klop er de honing of ahornsiroop en olie door.
Doe het mengsel bij de droge ingrediënten, meng zorgvuldig en spreid het uit over een grote bakplaat.
Zet de bakplaat 40 min in het midden van de oven.
Roer elke 10 min om.
Zet de oven uit, zet ovendeur half open en laat de cruesli in de oven helemaal afkoelen.
Meng er dan het gedroogde fruit door.
Gebruik je bijvoorbeeld abrikozen, snij die dan in stukjes ter grootte van een rozijn.
Bewaar de cruesli goed afgesloten.

 

Mueslirepen

Ingrediënten* 50 g gedroogde abrikozenIMG_8872

* 50 g gedroogde cranberry’s
* 50 g rozijnen
* 2 eieren
* 1 tl bakpoeder
* 150 g honing
* 50 g boter

Keukenspullen
* bakpapier
* brownievorm (28 x 18 cm)

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 175 °C.IMG_8878
2. Bekleed de brownievorm met bakpapier.
3. Snijd de abrikozen in stukjes en
4. Doe met de abrikozen, muesli, cranberry’s en rozijnen in een kom.
5. Meng de eieren en bakpoeder erdoor.
6. Verhit de honing met de boter tot deze is gesmolten en meng door de muesli.
7. Schep in de bakvorm. Druk aan en bak ca. 25 min. in het midden van de oven.
8. Laat 2 uur afkoelen in de vorm en snijd dan in 14 repen.
9. Bewaar in een afgesloten trommel.
Tip:
De mueslirepen zijn in een luchtdichte trommel 1 week houdbaar.

 

 

 

 

Hoestbonbons

Ingrediënten

1 kop suikerIMG_8894
1/2 kop water
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel honing
1/2 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel kruidnagelpoeder
poedersuiker, bakpapier

Bereiden

alles in pannetje, laten koken, goed roeren.
20 minuten laten borrelen, dan paar minuten laten afkoelen
met lepeltje bonbondruppels op het bakpapier gieten
20 minuten laten afkoelen
bestuiven met poedersuiker tegen het plakken.

 

 

 

Hazelnootpasta

IngrediëntenIMG_8900

* 250 gram hazelnoten
* 125 gram poedersuiker
* 45 gram cacaopoeder
* 2,5 eetlepels hazelnootolie (of andere plantaardige olie)
* 1,5 theelepel vanille-extract
* 0,25 theelepel zout

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190 ºC.
Verspreid de hazelnoten in een enkele laag op een bakplaat en rooster tot ze geurig en donkerbruin zijn, dit duurt ongeveer 12 – 15 minuten.
Draai de bakplaat halverwege het bakken.
Pas op dat ze niet te lang bakken: ze moeten absoluut niet zwart worden.
Als je hazelnoten met een schilletje roostert, moet je het schilletje na het bakken nog verwijderen. Laat daarvoor de hazelnoten tot kamertemperatuur afkoelen, doe ze in een kom en zet er een andere kom op. Schud goed en krachtig zodat de schilletjes loslaten.
Doe de hazelnoten zonder schilletje in een keukenmachine en laat ongeveer 5 minuten draaien totdat het een gladde, losse pasta wordt.
Je zult elke minuut de pasta moeten doorroeren zodat alle olie uit de noten loskomt en het een mooi gladde ‘saus’ wordt.
Voeg poedersuiker, cacaopoeder, olie, vanille-extract en zout toe, en meng verder totdat het één gladde massa is geworden.
Deze massa mag lekker zacht en glanzend zijn.
Dit duurt ongeveer 2 minuten; roer om en schraap de pasta van de zijkant van de machinekom indien nodig.
Enjoy!
Je kunt de pasta in een goede dichte glazen pot ongeveer een maand op kamertemperatuur bewaren. Als je het zo lang volhoudt…

 

 Vanillevla

 

Ingrediënten

voor ruim 1 liter vlaIMG_8895
1 liter (volle) melk
60 g suiker
40 g maizena
1/2 vanillestokje
2 eierdooiers
snufje zout

Bereiden

Snijdt het halve vanillestokje open.
schraap het merg er met een mesje uit.
Bewaar het uitgeschraapte vanillestokje, later nog nodig
Meng suiker, maizena, snufje zout, vanillemerg en eierdooiers met 2 el melk in een kommetje tot een egaal dik papje.
Schenk nog 2 tot 3 el melk erbij en roer weer door tot een waterig papje.
Doe de koude melk met het vanillestokje in een steelpan en schenk het papje erbij.
Breng de melk op een laag vuur onder voortdurend roeren aan de kook.
Roer met een garde om een glad papje te krijgen.
Als de melk kookt, nog 2 minuten doorkoken zodat het papje ‘gaart’ (anders smaakt het ‘bloemig’ omdat de maizena niet gaar is).
Pas op dat je de melk niet laat aanbranden, dus ook goed over de bodem en langs de randen roeren (dit gaat goed met een siliconen spatel).
Overschenken in een kan of kom en afdekken met plastic folie, waarbij de folie de bovenkant van de vla raakt om velvorming te voorkomen.
Laat eerst afkoelen en zet daarna in de koelkast.

 

Bounty

Ingredienten

Gedroogde kokosnootIMG_8875  200gr
Gecondenseerde melk
Poedersuiker
Pure chocolade

Bereiding

Meng de kokosnoot met wat van de gecondenseerde melk
Voeg de poedersuiker toe tot een dikke zoete pasta.
Wanneer je de bounty’s minder zoet wilt dan kun je de poedersuiker weglaten.
Spreid uit in een brownie bakvorm en zet in de koelkast om stevig te laten worden.
Ondertussen de chocolade smelten (au bain-marie)
Wanneer de kokospasta hard geworden is, moeten er rechthoeken van gesneden worden.
Dip nu de kokosrechthoeken in de chocolade en laat afkoelen.

 

 

IMG_8891IMG_8890

 

Borrelnoten

Borrelnoten of knabbelnoten kunnen in de oven of magnetron gemaakt worden, maar dan plakken ze aan elkaar.
Voor het beste resultaat gooi je ze stuk voor stuk in de hete olie. Doe wat olie op je hand, dan plakken de pinda’s met beslag minder aan je hand.
Haal ze er uit met een schuimspaan als ze goudbruin zijn.
Het beslag is meestal zo dik als pannekoeken beslag of dikker.
Je kunt natuurlijk eindeloos varieren met de kruiden. Paprika, wasabi, etc.

Surinaamse borrelnotenIMG_8889

Ingredienten

* 500 gram pinda’s
* 500 gram bloem
* 1/2 theelepel bakpoeder
* 6 teentjes knoflook
* 4 eieren
* 2 eetlepels suiker
* 1/2 theelepel zout
* 1/2 theelepel zwarte peper

Bereiding

Maal de knoflook fijn. Meng de bloem, bakpoeder, knoflook, suiker, zwarte peper en zout met elkaar.

Kluts de eieren in een grote kom. Doe een handje vol pinda’s in de eimassa.
Haal de pinda’s eruit en laat alle overtollige eimassa ervan af druipen. Rol de pinda’s in de bloemmix. Schud of rol ze daarna enkele
seconden in een zeef om de bloem gelijkmatig te verdelen.
Eventueel een tweede keer door de eimassa en bloemmix voor een dikker jasje.
Je kunt de  pinda’s nu frituren of  uitspreiden over een bakplaat en afbakken in de oven op 180ºC

 

Chinese borrelnoten

Ingredienten

* 300 g rauwe pinda’s
* 1 ei
* 3/4 – 1 theelepel zout
* 1 ½ eetlepel suiker
* 1 theelepel peper
* 4 teentjes knoflook, gepureerd
* ½ el vijf kruiden poeder
* 75 g bloem

Bereiding

Klop het ei en voeg knoflook toe.
Giet het eimengsel bij de pinda’s.
Meng bloem met de rest van de droge bestanddelen. Voeg toe aan de pinda’s en roer goed.
Verhit de olie tot 180ºC en frituur de pinda’s goudbruin.
Laat ze uitlekken.

 

IMG_8893IMG_8892

robert.audrey@gmail.com'
Laatste berichten van Robert van der Helm (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.