Nieuwe Buren op 95-III – Teize en Marte

door • 17 juni 2017 • Bewoners, Buurt en wijk

Omdat ze geen auto hebben zijn Teize en Marte aan de hand van de NS-reisplanner gaan kijken waar ze het beste zouden kunnen gaan wonen, zodat de reistijd naar hun beider werkplekken zo voordelig mogelijk zou uitvallen. Na ruim 2 en 3 uur per dag kwijt te zijn geweest aan woon-werkverkeer was dat de voornaamste reden om uit Utrecht te vertrekken. Teize werkt in Amsterdam en Marte in Delft en gek genoeg kwam Rotterdam als een goede keuzeplaats uit de reistijd-test. Dat heeft natuurlijk te maken met het hoge snelheidstraject, waarop de intercity direct de afstand tussen CS Rotterdam en CS Amsterdam in slechts 39 minuten overbrugt en behalve Schiphol geen tussenstops kent. Rotterdam had al hun voorkeur omdat Marte graag in een grote stad wilde wonen. Uiteraard moest hun nieuwe huis niet te ver van het Centraal Station zijn en dan komt ook de Graaf Florisstraat in zicht.

Het Tandeloze Huis

Maar de huizen in het centrum van Rotterdam zijn gewild de laatste tijd en om dan vanuit Utrecht op tijd toe te kunnen slaan, valt niet mee. Toen ze reageerden op de woning op nummer 95-III, waren ze dan ook net te laat. Een andere gegadigde was hen voor. De verrassing was groot toen ze inmiddels op hun vakantieplek hoorden dat zij toch weer in beeld waren voor de woning.
Maar ook de overdracht verliep niet zonder obstakels, want tijdens de verhuizing van de vorige bewoner brak een groot deel van de monumentale balkonbalustrade af en stortte naar beneden met een grote klap tot gevolg. Gelukkig waren er geen gewonden maar er was wel veel schade. ‘Als ik in de straat nieuwe buren ontmoet, die vragen waar ik woon, zeg ik meestal in dat tandeloze huis’, zegt Marte, ‘dan weet men helaas meteen over welk huis ik het heb’. Aan het kunstgebit wordt gewerkt. Het wachten is nu op het moment dat de verzekeringsmaatschappijen uitgevochten zijn en het herstel kan beginnen.

Teize

Teize is docent op een MBO-school in Amsterdam. Via een omweg is hij in het onderwijs terecht gekomen. Hij had al eens op een lerarenopleiding gezeten in Leeuwarden (Frans), maar was daar mee gestopt omdat het vak hem toen niets leek. ‘Ik was daar toen nog niet aan toe’, zegt hij nu. Hij kwam uiteindelijk in de hotelbranche terecht. Hij heeft in verschillende hotels in Antwerpen en Amsterdam gewerkt. Zodoende kreeg het vak toerisme zijn interesse en hij geeft nu met plezier daarin les. Teize ontwikkelt zich aan het ROCvA in onderwijstechnologie en moet daarvoor regelmatig naar conferenties in het buitenland.

Marte

Marte is wetenschapshistorica. Ze heeft geschiedenis gestudeerd in Utrecht en heeft nu een baan aan de universiteit van Delft. Daar werkt ze onder meer aan de strategie van de universiteit voor de komende 6 jaar.
Ze is opgegroeid in de Amsterdam en dus gewend aan het wonen in een grote stad. Ze schrijft graag en voelt er wel voor om een keer een bijdrage te leveren aan onze digitale straatkrant of aan een straatfeest. Ze had de website al goed doorgespit om een indruk te krijgen van de straat en die was zeker positief. De straatbioscoop in het hoekpandje lijken Teize en Marte ook erg leuk.

Tomaten op het dak

Hoewel Teize is opgegroeid op het platteland van Zuid-oost Friesland in een huis met een grote tuin, is het vooral Marte die fanatiek tomaten kweekt op het dakterras van haar nieuwe woning. Dat deed ze al in Utrecht, maar hier is daar veel meer ruimte voor. Gelukkig stond er al een kas op het dak, dus de tomaten kunnen echt niet mislukken. Het grote dakterras was een kers op de taart: een buitenruimte in hartje Rotterdam.

Nadat ze hier al woonden hoorden ze van een oom van Teize dat zijn moeder en ook nog een andere oom van hem ooit al eens in deze straat gewoond hadden. Zijn moeder is helaas al overleden, dus zij kon het niet meer zeggen, maar toeval blijft het. Teize en Marte ervaren dit als heel bijzonder. ‘Ook zij moet hier gefietst hebben en genoten van het zonlicht dat door de bladeren van dezelfde bomen scheen’.

De cirkel is nu weer rond.
Welkom in de straat

Jeroen van der Beek

Jeroen van der Beek

Na in vele steden in binnen- en buitenland gewoond te hebben is Jeroen in 2004 in de Graaf Florisstraat komen wonen. Hij is beeldend kunstenaar en geeft daarnaast schilderworkshops in zijn huis in Frankrijk en rondleidingen in diverse musea. Jeroen is naast vele andere zaken vooral geïnteresseerd in geschiedenis. Voor de TelegraafFloris heeft hij zich o.a. verdiept in de Jodenvervolging in onze straat tijdens WO2.
Sinds 2010 schrijft hij voor deze krant.
Jeroen van der Beek

Recente artikelen van Jeroen van der Beek (alle artikelen)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.