telegraaffloris
jaargang 14 - editie 3 - herfst 2019 - nieuwsbrief voor bewoners:via [email protected]

Nieuwtjes

herfstblad
  • Straatgenoten Jeroen en Suzy Leemans maakten een podcast over het aardwarmtenetwerk dat aangelegd word in het Westland voor de eerste aardgasloze woonwijken in Nederland.
  • Nienke Bouwhuis, Ruud Reutelingsperger en andere buurtbewoners zijn het project '1000 regentonnen voor Middelland' gestart met 'onze regenton' als voorbeeld. Lees er hier meer over.
  • Café Licurici op de hoek met de Beukelsdijk loopt lekker. Het is er vaak gezellig druk. Uitbaatster Ramona (voormalig kok Harbour Club) serveert sinds kort elke zondag een buffet met vlees, vis en vegetarische hapjes. Iedereen is welkom! Eet je buikje rond voor €7,- pp.

Personele wijzigingen

Hospice de Vier Vogels 20 jaar

Hospice de Vier Vogels 20 jaar
In het dubbele beneden-pand aan de Mathenesserlaan 424b is hospice De Vier Vogels gevestigd, een plek waar terminaal zieke mensen hun laatste dagen door kunnen brengen. Marieke, schreef er een stuk over.

De Wijkagent

De Wijkagent
Wie nog het idee heeft dat de wijkagent een politieagent is die het laatste jaar voor zijn pensioen relaxed door de wijk mag fietsen en af en toe een oud vrouwtje helpt bij het over steken, zit er wel heel erg ver naast. Tony sprak ze.

Kids: Sam

Kids: Sam
Tony's Kids rubriek is aanbeland op br 27b, bij Sam Huygen, jawel het oogappeltje van de voorzitter(s) van onze straatvereniging Ter Bevordering.

Afscheidsinterview Jeroen van der Beek

Afscheidsinterview Jeroen van der Beek
Jeroen van der Beek is al jarenlang de meest vlijtige en grondige journalist van de TelegraafFloris. Hij neemt afscheid en de overgebleven redactie interviewt hem.

Queen bee en bezige bij Audrey Court

Nina ging op bezoek bij Audrey. Ze kreeg er thee met honing en een uitgebreide toelichting op waar die honing vandaan kwam, hoe bijen dat maken en hoe ze leven en (samen)werken om het te maken...
Queen bee en bezige bij Audrey Court

Floriscoop zoekt Teamlid

Floriscoop zoekt Teamlid
Nieuw teamlid gezocht voor de Floriscoop…iets voor jou?

In het Essenburgpark

In het Essenburgpark
Op de hoge dijk langs het spoor zit op een bankje een bejaard echtpaar in een zacht najaarszonnetje te genieten van het uitzicht over de wilde tuinen onder hen.“Zit u hier lekker?”, vroeg Jeroen van der Beek.

Op Stap Met Indy – Dushi

Op Stap Met Indy – Dushi
Indy is niet meer zo erg geïnteresseerd in andere honden sinds zijn castratie, tenzij het oude bekenden zijn, maar dit hondje op de brug van de Heemraadssingel tolereerde hij. Benieuwd naar hoe lang dit zou gaan duren bekeek ik het schouwspel …

Verhalenbundel Kees Koppenaal

Verhalenbundel Kees Koppenaal
Kees Koppenaal, nooit te beroerd om iets nieuws in zijn leven aan te vangen, heeft een verhalenbundel gepubliceerd. Jeroen van de Beek las de bundel en ging bij hem langs.

Verslag Hoorzitting verbouwing Hotel Graaf Floris

Verslag Hoorzitting verbouwing Hotel Graaf Floris
Maandag 21 oktober 9.00 uur jl. was de hoorzitting aangaande de verbouwing van hotel Graaf Floris.…Gerard en Nina waren er bij en schreven een verslag.

Bestuurswisseling – Afscheid van Jelte Buiteman

Op zaterdag 26 oktober nam het bestuur afscheid van Jelte Buiteman als penningmeester en bestuurslid...
Bestuurswisseling – Afscheid van Jelte Buiteman

Halloween

Halloween 2019 was weer een groot succes. De griezels en engerds van de kookclub Koken à la Flo hadden zich op woensdag vast voorbereid, op donderdag 31 oktober stond alles daardoor op tijd klaar, en toen…
Halloween

Koken à la Flo

Zondagmiddag 29 september gingen de kleine chefs uit de Graaf Florisstraat aan de slag om hapjes voor de ‘Einde-van-de-zomer-borrel’ te maken. …
Koken à la Flo

De Veurzitter – Verlating, omzwerving, klimaat… of…?

Migratie, ontvolking, herbevolking en klimaatverandering – het is van alle tijden. Nieuw zijn de inzichten over dit fenomeen van de ‘grote leegloop’ in Nederland rond het jaar 300, lees ik in de Volkskrant van 26 oktober jl.

Tegen het jaar 300 werden de Bataafse nederzettingen van het huidige Nederland schijnbaar van de ene op de andere dag verlaten.
SONY DSC
Historici en archeologen hebben het altijd gehouden op een crisis veroorzaakt door ziekte of strijd, of door klimaatverandering. Na het jaar 200 brak immers een nattere, koele periode aan. Door ingrijpen van de mens – ook toen al – verziekte en verzakte onze delta. Het land was als een uitgeknepen spons en zakte onder de voeten van onze voorouders weg.

Maar klimaatverandering blijkt niet de enige oorzaak. Uit onderzoek naar stuifmeelkorrels en jaarringen van bomen, blijkt een aanvullend scenario plausibeler. Namelijk dat de Romeinen niet langer geïnteresseerd leken in het gebied. Ze hadden genoeg van die kou en natte voeten, ze hebben het bijltje erbij neergegooid. Een paar Romeinse soldaten marcheerden nog door het lege landschap bij het bewaken van de ‘limes’, de buitengrens van het Romeinse rijk. Ze verwaarloosden de waterwerken en de infrastructuur, waarna omwonenden hun spullen pakten en vertrokken.

Archeologen zoeken hun verklaringen snel bij elites en zwaardvechtende mannen, maar doen er goed aan te denken als een huismoeder, lees ik. Wie zijn huis niet meer kan betalen en zijn kinderen niet meer kan voeden, trekt weg.

Wie weet staat ons dat scenario over pakweg 50 jaar ook te wachten… Zou de Graaf Florisstraat nog bestaan over 50 jaar? Of staat het water dan zo hoog dat wij onze buurt verlaten hebben? Mijn zoon Sam - zeer begaan met het klimaat – heeft een andere theorie: “Onze straat is al zo oud… als mijn kinderen groot zijn, zijn deze huizen ingestort.” Tja, zo kun je er ook naar kijken.

Vooralsnog trekken mensen uit onze straat weg om andere redenen (lees het interview met Jeroen van de Beek), leveren omzwervingen spannende avonturen op (boekrecensie van Kees Koppenaal), zijn stuifmeelkorrels nog volop aanwezig in onze buurt (artikel over Audrey Court) en wordt de angst niet door de Romeinen ingeboezemd, maar door de heksen en spoken van Halloween. Ik wens u weer veel leesplezier met deze nieuwe editie van de TelegraafForis!

Nina Huygen

Colofon
De TeleGraafFloris nieuwsbrief, dé krant van de Graaf Florisstraat, komt vier keer per jaar uit: aan het begin van elk jaargetijde. De TeleGraafFloris is voor, van en door alle bewoners van de Graaf Florisstraat en omtrek.

Abonneren?
Abonneren is gratis en kan door je email via de website in te vullen, rechtsboven.

Ook iets schrijven?
Nieuws, vragen en reacties zijn welkom. Mail je bijdrage naar [email protected]. Zet de tekst in het e-mailbericht en stuur eventuele foto’s apart mee, met een begrijpelijke naam.
facebook 
MailPoet