telegraaffloris
jaargang 14 - editie 2 - zomer 2019 - nieuwsbrief voor bewoners:via [email protected]
Beste Lezers,

Een vol nummer met drie nieuwe zaken op de Middellandsstraat: Al Baik, Raïnaraï en Mr Nonno. Hotel Floris lijkt terug te komen: lees over de plannen en de reuring in de straat. We gaan langs bij twee ondernemers uit de buurt: EasyBe en PA Architecten. De regentuin is klaar, we hebben een heuse strip, onze vaste rubrieken Kids, Indy, Liesbeth, Nieuwe Buren en afsluitend een woordje van de veurzitter.

Veel leesplezier en een fijne zomer!

Peter
7006_greekMojito433_524o

Hotel Floris, a continuing story?

Hotel Floris, a continuing story?
In de vorige aflevering van de Telegraaffloris werd het al aangekondigd, het gesloten en failliete hotel Floris wordt toch weer een hotel i.p.v de beoogde appartementen.
Tony is op zoek gegaan naar meer informatie en bezoekt de bewonersbijeenkomst...

Hotel Floris & de Vereniging

Hotel Floris & de rol van de Vereniging
Bewoners van de Graaf Florisstraat en omliggende straten maken zich zorgen over de ontwikkelingen rond het voormalige hotel Graaf Floris. Wilt u als lid dat de vereniging een bijdrage levert voor een juridische prodedure? De Voorzitter is benieuwd naar uw mening...

Kom je bij Bas thuis dan ben je bij Bas Thuis!

Kom je bij Bas thuis dan ben je bij Bas Thuis!
De meeste van u zullen zijn bus wel in de omgeving hebben zien staan met die intrigerende opschrift: Easy Be…
Jeroen ging langs bij Bas Thuis...

Op stap met Indy: Treated

Op stap met Indy: Treated
Waarin Jeroen en Indy 's avonds laat bij de Heemraadssingel ene Marijke tegenkomen …

De Prins van Baklava

Al Baik
Op 19 April opende Al Baik Sweets aan de Middellandstraat, tegenover de Dirk. De Syrische Mohamed Al Shihabi is eigenaar van de zaak en Marieke zocht hem op …

Mr. Nonno

Mr. Nonno
Het is alweer even geleden dat uw veurzitter bij Mr. Nonno binnenstapte voor een proeverij en een interview. Het typen lukte toen nog niet zo goed, vandaar dat de Telegraafflorislezers pas een editie later het relaas voorgeschoteld krijgt...

De Regentuin is er!

De Regentuin is er!
Na een jaartje overleggen, plannen, tekenen, photoshoppen, afspraken met de gemeente, offertes opvragen, hoveniers selecteren, regentonnen bekijken, artikeltjes schrijven en informatieavonden organiseren, was het in mei toch echt zo ver, de aanleg van de Regentuin ging beginnen!

Hondenleven

Hondenleven

Een kennismaking met Raïnaraï

Een kennismaking met restaurant Raïnaraï
Laatst zag ik de film Des Hommes et Des Deux. Deze film gaat over acht Franse monniken die in een klooster hoog in de Maghrebijnse bergen in harmonie leven samen met de islamitische dorpelingen. Het toeval wil dat ik sinds kort de sfeer van Algerije kan ‘proeven’. Daarvoor hoef ik alleen maar de Middellandstraat over te steken.
Liesbeth gaat langs bij Raïnaraï...

Kids-in-the-street: Filip!

Kids-in-the-street: Filip!
Vorige aflevering maakten we een uitstapje naar de Heemraadssingel, naar Thijn, je weet wel, die programmeur in knop en die gaat bloeien kan ik iedereen verzekeren. Nu zijn we weer in de Graaf Florisstraat, bij Filip Robers, en die woont op nr 65A. En daar woont hij bepaald niet alleen, met nog een zusje en 2 broertjes…

Persoonlijker kan het niet worden bij PA

Persoonlijker kan het niet worden bij PA
Jeroen heeft een interview met Maarten Polkamp, een van de architecten van PA, ofwel Personal Architecture. Zo'n schitterend bedrijfje dat gewoon bij ons in de straat leeft, al jaren, en ook nog eens stevige bijdrage levert aan de ontwikkeling van onze wijk, zonder dat we er met z'n allen erg in hebben...

Nieuwe Buren: Paul, Jitty en Fransje op GfS92A

Paul-en-Jitty
"Jammer", zeiden wij vorig jaar toen we hoorden dat Fleur, Karel en Job van GfS92a gingen verhuizen. "Jammer", vonden zij ook zelf. "Maar", zei Fleur, "ik voel me iets minder slecht want er komen echt he-le leuk-e mensen voor ons in de plaats!" Dat moesten ik maar van haar aannemen, totdat ik deze week zelf bij ze op bezoek ging …

Liesbeth Levy – De Hete Maand

Liesbeth foto
Mijn vader was een geassimileerde jood. Zijn motivatie om het geloof van zijn voorvaderen niet meer actief te belijden had te maken met zijn afkeer van vaste rituelen en goddelijke geboden…

Van de Veurzitter

“Alles verandert, alles blijft hetzelfde”

In het NRC van vandaag (5 juli) lees ik over de laatste Kamerdag van het parlementaire jaar. De dag waarop de laatste debatten plaats vinden, de traditionele BBQ wordt gehouden, er wordt gelobbyd en diep in de nacht de laatste stemmingen plaats vinden. Waarna alle insiders en hun entourage zich spoeden naar het traditionele slotfeest in Nieuwspoort.

nina
Ooit stond ook ik - als politiek assistent van de Staatssecretaris van Justitie - te swingen in Nieuwspoort die laatste nacht van het parlementaire jaar 2008-2009. Joost Eerdmans stond er achter de draaitafel.
De journalist grijpt deze traditie aan om de relatieve onveranderlijkheid van de Nederlandse politiek aan te tonen. Alles is veranderlijk en tegelijk blijft veel ook hetzelfde. Het doet mij denken aan de relatieve onveranderlijkheid van de Graaf Florisstraat.

De brede stoepen, waarop al generaties lang kinderen spelen – nu ook de mijne. De platanen als stille getuigen van de geschiedenis van onze straat. De vlaggen met schoolboeken na gehaalde eindexamens. Maar er verandert ook een hoop: een regentuin, een regenton, steeds meer fietstrommels. Een eeuwfeest. De huizenprijzen, de Middellandstraat die transformeert van shabby naar hip, de gewildheid van onze straat. Zelfs bij Amsterdammers is onze straat in trek, ook die er hotels willen uitbaten. Over veel van deze ontwikkelingen leest u in ons nieuwe zomernummer.

Over die laatste verandering maken velen van ons zich trouwens wel zorgen. Ook ik. Maar het toont ook weer onze relatieve onveranderlijkheid: namelijk die van de goede sfeer en de betrokkenheid van bewoners. Een groot goed.

Om 3.50 uur vannacht sloot voorzitter Khadija Arib de vergadering en zei: „Geniet van de zon, geniet van uw naasten, rust uit, neem een beetje afstand en ik zie u 3 september terug.”
Uw veurzitter sluit zich graag bij deze woorden aan. Behalve dan dat zij u op 14 september hoopt te zien bij onze traditionele ‘terug-van-vakantie-borrel’ met (sterke) verhalen. En met nieuws over de laatste ontwikkelingen. Een fijne vakantie!

Nina Huygen

Colofon
De TeleGraafFloris nieuwsbrief, dé krant van de Graaf Florisstraat, komt vier keer per jaar uit: aan het begin van elk jaargetijde. De TeleGraafFloris is voor, van en door alle bewoners van de Graaf Florisstraat en omtrek.

Abonneren?
Abonneren is gratis en kan door je email via de website in te vullen, rechtsboven.

Ook iets schrijven?
Nieuws, vragen en reacties zijn welkom. Mail je bijdrage naar [email protected]. Zet de tekst in het e-mailbericht en stuur eventuele foto’s apart mee, met een begrijpelijke naam.
facebook 
MailPoet