Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/wp-content/plugins/wysija-newsletters/helpers/shortcodes.php on line 100 TelegraafFloris Herfstnummer!
Header

jaargang 13 - editie 3 - herfst 2018 - nieuwsbrief voor bewoners:via krant@graafflorisstraat.nl

Beste straat- en buurtgenoten, 

Hier is hij weer, het herfstnummer van de TelegraafFloris met het allerlokaalste nieuws dat u kunt krijgen. Klimaat, geschiedenis, feesten, de dood, dierenleed, nieuwe buren, nieuwe horeca, kids, alles komt weer aan bod.

Namens de hele redactie, veel leesplezier!

Peter

---

Nieuws en Aankondigingen

• Rotterdam West en onze wijk stonden centraal in de aflevering van VPRO Tegenlicht 'Mijn Stad is Mijn hart' van 28 oktober. Bekijk het hier.  NRC redacteur Mark Duursma was niet enthousiast: zijn reactie.

• Het nieuwe speeltuintje, zoals eerder aangekondigd, op het Aleidisplein, is bijna klaar. Even verderop, is de transformatie van het Middellandplein begonnen. Op de hoek van de Graaf Florisstraat en Jan van Avenne is ook weer een speelplaatsje aangelegd. 

• Het klimaatgroepje De Groene Graaf is vrij ver met een plan voor de aanleg van een regentuin in de straat. Lees er hier over en kom naar de informatie-avond, 21 november in het hoekpandje.

• Marieke Sonneveld organiseert op 27 november een Death Cafe in het pandje. Lees er meer over verderop in deze krant, of kijk op Facebook.

• Wegens de aanleg van een groene waterbuffer is het Essenburgpark tijdelijk gesloten. In Januari gaat het overdag weer open.

• Het pand tegenover het hoekpandje 88a staat te koop, zowel het voormalige winkelpandje, als het huis erboven.

• De jaarlijkse kerstborrel van de vereniging is dit jaar op 23 december, van 17:00-19:00.

---
De Groene Graaf timmert aan de straat

De Groene Graaf timmert aan de straat

Het klimaatclubje van de straat wil een regentuin, aanleggen voor het verenigingspandje 88a.
Een frisse pluk groen, als spons, precies genoeg om een hoosbui aan te kunnen en zo het onderstromen van kelders en andere rioolellende te verminderen.

Lees verder

De familie Bodenheimer en Kälbermann

De familie Bodenheimer en Kälbermann

In het najaar van 2017 nam Dan Bodenheimer uit San Diego contact op met de redactie. Hij was  gestuit op een paar regels over Madeleine Bodenheimer in het eerste verhaal over de Joodse bewoners op onze website.

Voor Jeroen van der Beek een aanknopingspunt voor een nieuw onderzoek, waarbij hij de geschiedenis van de joodse straatbewoners, met name die van GFS104,  weer beter in kaart brengt. Lees het hier

Funky vonkies

Funky vonkies

"Dat we van het gas af moeten lijkt al wel duidelijk, dat we van de benzine en diesel af moeten ook." Jeroen Beltman stuit op een mooi alternatief dat beschikbaar komt voor onze wijk. 

Lees verder

---

Een Death Cafe in de Straat

Op 27 november organiseert Marieke Sonneveld een Death Café in het hoekpandje, start om 20.00 uur. Het format van Death Cafe is ontwikkeld door Jon Underwood in de UK in 2010, en is sindsdien vaak herhaald over de hele wereld. 

Het is een gelegenheid om ongedwongen, en zonder ander doel dan het gesprek zelf (dus niet therapeutisch), over de dood in ons leven te praten. Praten over je eigen ervaringen met de eindigheid van het leven kan waardevol zijn, het geeft verdieping aan het leven.

De gesprekken vinden plaatst in groepen van 5 a 6 mensen. Er is thee, koffie en taart.
Meer informatie over dit initiatief vind je op: https://deathcafe.com/

Lijkt het je inspirerend om met andere mensen te praten over de dood en de eindigheid van het leven, meld je dan aan voor 25 november bij Marieke via designfortouch@gmail.com

---
Een ver-weg beest

Een ver-weg beest

Straatjournalist Jeroen Beltman kun je dagelijks met vriendin en honden door de straat zien gaan. De vriendin is steeds dezelfde, maar de honden niet...hoe zit dat?

Lees hier over de hondenopvang waar Jeroen bij betrokken is...

Nieuw Buren – Olivier en Hanneke op 111B

Nieuw Buren – Olivier en Hanneke op 111B

Sinds maart van dit jaar kent GFS111B nieuwe bewoners en ja, de geruchten kloppen, ook dit zijn Amsterdammers...Hoogste tijd voor een kennismaking! Lees verder

Middfest

Middfest

Op 29 september – het is nog lekker warm – bezoekt Tony het Middfest dat plaatsvindt op het sportveld naast het Henegouwerplein.
Daar komt hij sporticonen tegen die deze wijk heeft voortgebracht, zoals Nelli Cooman, Don Diego Poeder en Jean Paul Boetius.
Lees zijn verslag

Kids in the Street: Tamar

Kids in the Street: Tamar

Via Max, Ot, Benjamin en Job is de eer nu aan Tamar, van 102b, om geïnterviewd te worden door Tony voor zijn eervolle rubriek Kids-In-The-Street.
Tony gaat er weer goed voor zitten, overbrugt enkele generatiekloven, en komt erachter dat hij Tamar's juf kent.

Lees verder

De voormalige huishoudschool op nummer 45

De voormalige huishoudschool op nummer 45

Het opvallendste pand in onze straat is ongetwijfeld de voormalige (huishoud)school, de tegenwoordige Ka Fook Mansion. Jeroen van der Beek spreekt met Peter van Dam, kunsthistoricus die een onderzoek uitvoert naar de architect van het gebouw, J.J. Gort. Lees verder

Liesbeth Levy - Deurtje open, deurtje dicht

Liesbeth Levy - Deurtje open, deurtje dicht

Ruim 8 jaar geleden was ik op zoek naar een werkruimte. Ik was net voor mezelf begonnen en dat was na 22 jaar vaste dienst best wennen.  Wat was ik blij met de werk ruimte die beschikbaar was in een voormalige apotheek op de hoek van de Graaf Floristraat...

Lees Liesbeth's column over het ZZP-pandje...

Shino - Voor speciale koffie, thee en lunches

Shino - koffie, thee en lunches

Erg warm worden de meesten niet van een winkelstraat vol met toko’s met veel van hetzelfde, telefoon-bel-verzend-lotto-winkels, interieurzaken met skai-bankstellen en vergulde spiegellijsten, supermarkten zonder een verfijnde en biologische keuze, ‘restaurantjes’ met kil interieur en smakeloze afhaalhappen...maar nu is er iets nieuws, Shino! Lees Jeroen van der Beek's verslag 

Koken a la Flo - Lunchbox!

Koken a la Flo - Lunchbox!

Na de zomervakantie moest de lunchbox weer uit de kast om elke dag mee naar school te gaan. Maar wat doe je erin?  Gevulde wraps, sushi, meloen in hart en bloemvorm en hartige taart.  Lees Petra's verslag en bekijk de foto's

---
Audrey

Van de Veurzitter

Wat een zomer hebben we achter de rug: wekenlang, bbq-en, korte broeken en luchtige jurkjes en een ontspannen vakantiesfeer.
Toch was het niet alleen onbezorgd genieten, want bomen en planten verdroogden, de boeren uitten hun zorgen over de verwachte slechte oogst en de waterschappen zetten het dijkleger in om de dijken extra te inspecteren. De discussie over de klimaatverandering laaide weer op.
Of je nu een klimaatactivist of een aanhanger van de Trumpiaanse theorie bent, we kunnen er niet omheen dat het weer zich vaker in extremen uit.
Sterker nog, we moeten ons eraan aanpassen. Daarbij kunnen kleine stappen al een groot verschil maken.

Peter Reitsma vertelt in deze editie over de eerste actie van onze Groene Graaf club. We nodigen jullie van harte uit om mee te denken en te doen.

Intussen laten de platanen in onze straat hun blad vallen, dit keer niet vanwege de verzengende droogte maar omdat het nu dan toch echt herfst is. Het is de transitie van zomer- naar wintertijd, waarbij we met het terugdraaien van de klok onze natuurlijke tijd weer terug hebben gekregen.

Buiten mag het af en toe al flink guur zijn, binnen in 88a vind je gezelligheid en inspiratie bij de activiteiten die de komende tijd op de agenda staan.
Een daarvan is de tekenclub van Marieke Stein, waarbij je om de 2 weken een avond aan de slag gaat met steeds een andere kunstenaar en andere
technieken, een aanrader!

Ik wens jullie een mooie herfst en zie je graag in 88A!

Hartelijke groet, Audrey

---

Colofon

De TeleGraafFloris nieuwsbrief, dé krant van de Graaf Florisstraat, komt vier keer per jaar uit: aan het begin van elk jaargetijde. De TeleGraafFloris is voor, van en door alle bewoners van de Graaf Florisstraat en omtrek.

Ook abonneren?
Abonneren is gratis en kan door je email via de website www.graafflorisstraat.nl in te vullen, rechtsboven.

Ook iets schrijven? 
Nieuws, vragen en reacties zijn welkom. Mail je bijdrage naar krant@graafflorisstraat.nl. Zet de tekst in het e-mailbericht en stuur eventuele foto’s apart mee, met een begrijpelijke naam.