Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/wp-content/plugins/wysija-newsletters/helpers/shortcodes.php on line 100 Een nieuwe lente, een nieuwe TelegraafFloris!
Header

jaargang 10 - editie 1 - voorjaar 2015 - nieuwsbrief voor bewoners:via krant@graafflorisstraat.nl

Jaargang 10

Flitsend, sensationeel of diepgravend kun je de TelegraafFloris niet noemen. Groot wereldnieuws laten we links liggen en headline junkies komen er bij ons bekaaid vanaf. 
Zijn we daarmee saai en irrelevant? Integendeel!
Al 10 jaar lang brengt deze krant hyperlokaal nieuws. Van dichterbij kun je de verhalen en rapportages niet krijgen.
De wereld die wij beschrijven is nabijer, kleiner en misschien wel wat mooier dan die van het grote nieuws. Kleiner en mooier, maar net zo echt.

Veel leesplezier!

Peter

Nieuwsflits

• 17 februari zijn er in de straat nieuwe Stolpersteine gelegd voor nummer 72b en 100a. Zie rapportages van Delfshaven TV en Rijnmond TV. Lees Jeroen's artikel in deze krant hierover en het artikel van oud bewoner Henk Elshove . 

• 18 maart waren er verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Lees Luuk's analyse over de stemming in de buurt en Jeroen's stuk over de waterschappen.

• 21 maart bezocht SlimWonenInDeStad onze straat. Lees hier over het project en hoe je zelf gratis een warmtescan van je voorgevel kunt krijgen.

• 27 april is er weer een Koningsborrel op 88a om 17:00. De Vereniging zorgt voor drankjes en hapjes!

• De Vereniging schrijft een prijsvraag uit voor de invulling van het grijze vlak op 88a.

• Mayke Hegger en haar familie gaan verhuizen. Buurvrouw Liesbeth kijkt met haar terug op 10 jaar Graaf Floris.

• Espresso Dates gaat binnenkort verhuizen naar het Midellandplein 21.

---

Sjoerd Didden

Er gebeuren ook hele verdrietige dingen in de Graaf Florisstraat. Zaterdag 21 februari overleed Sjoerd Didden, bewoner van het Blauwe Huis.
De redactie van de TelegraafFloris wenst Ghislaine, Jan Sjoerdzoon en Gidius Sjoerdzoon veel sterkte met het verlies.

AD | Volkskrant | Metro | NRC | Parool 
---
De stemming in de buurt: verkiezingsuitslagen

De stemming in de buurt: verkiezingsuitslagen

Rotterdam is natuurlijk verre van homogeen en onze buurt is geen dwarsdoorsnede van onze stad. Wie daar nog aan twijfelde, moet de verkiezingsuitslagen van de Oostervant eens bekijken. Om het oneerbiedig te zeggen: er wordt hier nogal Amsterdams gestemd.…

Lees verder

Nieuwe buren op nr 83

Nieuwe buren op nr 83

Froukje, Frank, Meis en Jip wonen sinds kort in de Graaf Florisstraat. Ik tref ze volop in hun verbouwing. Froukje: “die duurt nog wel even!”. Ik zie de prachtige overblijfselen van huis dat in de jaren 50 in interieurbladen stond aangeprezen …Lees verder

De scoop van Capri ijs en delicatessen

De scoop van Capri ijs en delicatessen

Mijn bezoek aan Capri ijs & delicatessen wordt begeleid door een waterig zonnetje. Het ijsseizoen is dan ook nog niet losgebarsten bij de ijssalon op het Middellandplein. Maar de scoops van vader Eric, zoon Xavier en zus Youandi beloven een mooie ijszomer.…

Lees verder

Een voorjaar om over te struikelen

Een voorjaar om over te struikelen

In het vroege voorjaar van 1943 zag de 21 jarige Hermien Toors haar buurjongetje Arnold Bosman van 8 snikkend door de straat lopen. Op de vraag wat er aan de hand was antwoordde het ventje met horten en stoten dat hij zijn ‘Joods’ kwijt was en dat hij nu vast opgepakt zou worden. Zijn gezicht verraadde een en al angst. …

Lees verder

Vanouds met Henk Elshove

Vanouds met Henk Elshove

Enige tijd geleden vond ik bij toeval de website van de bewoners van de GraafFlorisstraat. Mijn herinneringen aan de straat bleven knagen, dus nam ik contact op met het contactadres dat op de website staat vermeld en vroeg ik naar het email adres van de bewoners van nummer 93, het huis, waar ik mijn hele jeugd heb doorgebracht. 

Lees verder

SlimWonen in de Graaf Florisstraat

Slim Wonen in de Graaf Florisstraat

Zaterdag 21 maart parkeerde het project SlimInWonenRotterdam hun keet in de Graaf Florisstraat. SlimWonenInRotterdam wil Rotterdammers motiveren hun huizen en wijken te verduurzamen, oftewel, energiezuiniger te maken.…

Lees verder

Terugblik met Mayke Hegger op een decennium Graaf Floris.

Terugblik met Mayke Hegger op een decennium Graaf Floris.

Zo'n 10 jaar geleden ontmoette ik mijn buurvrouw Mayke Hegger tijdens het zwangerschaps-zwemmen in de Oostervant. We waren allebei in verwachting van ons eerste kind en bleken na een eerste kennismaking veel met elkaar gemeen te hebben. Alhoewel Mayke uit Nijmegen komt en ik uit Amsterdam zijn we beiden gevormd door de …

Lees verder

De Vooruitgang

De Vooruitgang

Voor een knieoperatie moest ik me donderdag 29 januari om 13:45 met een schoon T-shirt een makkelijk zittende wijde broek en 2 krukken in het ziekenhuis melden. Ik kwam die ochtend uit Haarlem en reisde met de trein naar Rotterdam... Lees verder

Audrey

Van de Veurzitter

We kunnen somberen over het koude miezerige weer, maar intussen zijn de dagen alweer langer, fluiten de vogels iets harder en laten de bloemknoppen kleur zien.

Het is tijd om weer actief te worden en dat merk je in de straat: naast de vaste activiteiten Koken-bij-Flo en Floriscoop zijn er een paar mooie nieuwe initiatieven aangemeld om 88A te vullen. Ook deze zitten nog in de knop, maar in  een volgende Floriscoop vertellen we daar graag meer over.

Om het gebruik van 88A nog aantrekkelijker te maken, bieden we de leden de mogelijkheid om voortaan gratis activiteiten organiseren in het pand en hebben we het aantal sleutelbeheerders uitgebreid naar vijf, zodat iedereen een sleutelpunt in de nabijheid heeft. De komende maanden zullen we jullie ook persoonlijk uitnodigen om samen met je buren te genieten van de sfeer en ruimte van het hoekpandje.

Om bovendien 88A als huiskamer van de straat beter te presenteren, schrijft het bestuur van de Vereniging ter Bevordering onder de leden een kleine ontwerpprijsvraag uit. Hieronder lees je er alles over.

Reserveer tot slot 27 april alvast in je agenda, want dan proost Graaf Floris op de Koning en is iedereen van harte uitgenodigd om mee te proosten. Kortom, schud de winterslaap van je af en kom naar buiten...of loop binnen bij 88A!

hartelijke groet,

Audrey

Prijsvraag presentatie 88A

Prijsvraag presentatie 88A

De Vereniging ter Bevordering heeft haar eigen huiskamer waar alle leden gebruik van kunnen maken. Toch staan er regelmatig mensen stil voor het raam die zich afvragen welke functie het pand nu eigenlijk heeft…

Lees verder

Kids in the street, Marieke Leemans

Kids in the street, Marieke Leemans

In de vorige editie van de krant hebt u kennis kunnen maken met Emma Spruit (gemist? hier!) en zij heeft het interviewstokje doorgegeven aan Marieke Leemans, van124B. Zo blijven we nog in the flow van de bijdehante jonge dames, want dat zijn het, kan ik u verzekeren …

Lees verder

De buurtverbeteraar: stadsmarinier Marcel van de Ven

De buurtverbeteraar: stadsmarinier Marcel van de Ven

Het Middellandplein heeft sinds eind vorig jaar een opmerkelijke nieuwe bewoner. Stadsmarinier staat er heel groot op het raam tussen de reformwinkel en de slager. Spiedende camera's aan de gevel maken het nog extra spannend.
Ik sprak stadsmarinier Marcel van de Ven over zijn nieuwe stek in Middelland en de manier waarop hij de buurt verbetert.

Lees verder

Mannen met Baarden.

Liebeth Levy - Mannen met Baarden.

Al van jongs af aan heb ik het niet op mannen met baarden. Wat dat betreft heb ik geluk gehad. Mijn vader beleed met de mond de idealen van de jaren zestig maar gelukkig niet met de baard. Daar was hij toch teveel een vooroorlogse Achterhoeker voor... 

Lees verder

De Waterschappen moeten blijven

De Waterschappen moeten blijven!

18 maart konden we kiezen voor de provinciale staten. De provincie leeft nauwelijks onder de Nederlandse bevolking en de opkomst zou ongetwijfeld nog lager zijn geweest dan de nu behaalde 49% als deze verkiezing niet tevens de politieke samenstelling van de 1e kamer zou bepalen.…Lees verder

Colofon

De TeleGraafFloris nieuwsbrief, dé krant van de Graaf Florisstraat, komt vier keer per jaar uit: aan het begin van elk jaargetijde. De TeleGraafFloris is voor, van en door alle bewoners van de Graaf Florisstraat en omtrek.

Ook abonneren?
Abonneren is gratis en kan door je email via de website www.graafflorisstraat.nl in te vullen, rechtsboven.

Ook iets schrijven? 
Nieuws, vragen en reacties zijn welkom. Mail je bijdrage naar krant@graafflorisstraat.nl. Zet de tekst in het e-mailbericht en stuur eventuele foto’s apart mee, met een begrijpelijke naam.