Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/wp-content/plugins/wysija-newsletters/helpers/shortcodes.php on line 100 Het TelegraafFloris Winternummer!

jaargang 11 - editie 5 - winter 2016 - nieuwsbrief voor bewoners:via krant@graafflorisstraat.nl

Tijdens de laatste redactievergadering, waarin we dit Winternummer voorbereidden, hebben we afscheid genomen van twee redactieleden en tegelijk twee nieuwe verwelkomd.

De Nieuwkomers

Als nieuw redactielid is daar Jeroen Beltman. Jeroen kennen wij als ontwerper van de gevelsticker van het pandje 88a. Hij is grafisch vormgever en woont al heel wat jaartjes in de buurt. Eerst in de Aleidis en nu in de Graaf Florisstraat. 
Marieke Sonneveld is ook een oude gediende in de straat. In de nineties was zij reeds actief, toen het hoekpandje 88a nog een eetclub was. Zij loopt over van enthousiasme en idëen, altijd fijn om zo iemand erbij te hebben. 

De Vertrekkers

Allereerst heeft Femke ons verlaten. Vanaf juni 2013 rapporteerde zij trouw over nieuwe buren, winkels, café's, tandartsen en massagesalons in de buurt. Bij elkaar een indrukwekkende lijst artikelen. Femke nogmaals bedankt! 
Dan onze ex-hoofdredacteur Luuk. Hij verhuist met zijn gezin naar de 's Gravendijkwal. Luuk was van 2010 tot zomer 2014 hoofdredacteur en onder zijn bezielende leiding groeide de krant uit van stencilformaat tot een volwaardige buurtglossy die in PDF-vorm vier keer per jaar de inboxen inrolde. Luuk schrijft hier een terugblik. Ook Luuk geweldig bedankt!

Peter

Nieuwtjes en Mededelingen

- In plaats van een kerstborrel organiseert de straatvereniging dit jaar op 8 januari een Nieuwjaarsborrel. Meer details op Facebook.

- Van 23 tot 30 december organiseert Mooi Mooier Middelland een kerstmarkt inclusief schaatsbaan op het Middellandplein.

- Volgens onbevestigde bronnen vertrekt het kinderdagverblijf Hun Wereld uit de Graaf Florisstraat en maakt het plaats voor woonruimte.

- Tilly Bosman, oud bewoonster waarover Jeroen in ons vorig Winternummer zo uitgebreid berichtte, leest trouw onze krant vanuit Israël en zond onlangs deze email "Jullie leven in een soort paradijs!!!! Waarschijnlijk zonder dat je daarvan bewust bent!

---
Is er leven na de Graaf Florisstraat?

Is er leven na de Graaf Florisstraat?

Het lijkt verleidelijk, je huis aan Amsterdammers verkopen om met de vette winst ergens anders te gaan wonen. Ik ben nu bijna vier maanden weg, en ik zeg: doe het niet! Lees Wies' waarschuwende woorden!

Op Stap met Indy - Elect

Op Stap met Indy - Elect

De honden van de econoom, de juriste, de historicus en de bouwkundig ingenieur kenden elkaar goed..Als vanzelf vormden ze een roedel, waarbij er onderling steeds werd afgewisseld met voorop lopen. Samen bespreken ze de wereldpolitiek.

Luxit - Paradijs in de Graaf Florisstraat

Luxit - Paradijs in de Graaf Florisstraat

Nu Luuk bijna gaat verhuizen ga, neemt hij afscheid als TeleGraafFloris-redacteur. Tijd voor een terugblik. 

Lees verder

Wasserette MELROSE

Wasserette/Stomerij MELROSE

Marieke gaat langs bij Wasserette en Stomerij Melrose, spreekt eigenaar Mustafa Iqachoura en schrijft haar eerste artikel als redactielid van de TelegraafFloris. Lees het hier

Geschiedenisclub Burg. Meineszlaan

Geschiedenisclub Burgemeester Meineszlaan

In onze “Spiegelstraat” is een geschiedenisclubje actief dat zich bezighoudt met historische zaken betreffende De Burgemeester Meineszlaan en omgeving. Ze komen elke 2e donderdag van de maand bij elkaar ... Lees verder

Kids - Miek

Kids in the Street - Miek

Het houdt niet op met al die kinderen in de straat. Deze keer gaat Tony op bezoek bij Miek... Lees verder

Koken à la Flo - Herfst

Koken à la Flo - Herfst

Mocht je nog inspiratie zoeken voor het kerstdiner: de mango-tomatensoep die we met Flo hebben gemaakt was bijzonder lekker en je kan de soep heel feestelijk versieren met stukjes mango en een klodder crème fraiche! 

Lees verder

Een kwestie van een oliebol en een taartje

Liesbeth Levy - een kwestie van een oliebol en een taartje

De kerstdagen zijn in aantocht en traditiegetrouw duiken overal weer oliebollen kramen op. Het is voor mij moeilijk er langs te fietsen zonder zo’n heerlijke, foute deegbol te verschalken. Afgelopen week lukte me het alweer niet. Ik stapte af om een oliebol te kopen, maar omdat het bijna lunchtijd was leek het me wel zo aardig een oliebol voor de …

Lees Liesbeth's column

Nieuwe Buren op 43

Nieuwe Buren op 43

“Of we in de rubriek Nieuwe Buren willen? Onze spullen staan hier al twee jaar, maar we hebben pas sinds afgelopen zomer het idee dat we hier echt wonen. Toen hebben we een fles Champagne geopend om ons nieuwe huis te vieren”, zegt André

Lees verder over Marjan, André, Finn en Yuna 

Dagboek van Carry Ulreich

Dagboek van Carry Ulreich

Het was even een ware sensatie afgelopen najaar. Een onbekend dagboek van een Joods meisje dat aan de Mathenesserlaan woonde, en tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken had gezeten, was boven water gekomen en werd uitgegeven. Jeroen las het boek.

Gerard van Rijnstra - Kapper tussen de coulissen

Gerard van Rijnstra - Kapper tussen de coulissen

Jeroen Beltman interviewt Gerard van Rijnstra, die hij heeft leren kennen als acteur en presentator tijdens het Minifestival aan de Maas in Barendrecht en als overbuurman van zijn vriendin in de Graaf Florisstraat. Lees Jeroen B's eerste artikel in deze krant!

MMM, zeven miljoen in de knikkertafel

MMM, zeven miljoen in de knikkertafel

Zeven miljoen om de buurt te verbeteren. Hoe staat het er nu mee? Luuk spreekt Pieter van Oostveen, projectleider communicatie van Mooi Mooier Middelland. "Wonderlijke dingen gebeuren als een directeur met tante Greet van de speeltuinvereniging aan tafel gaat zitten." Pieter van Oostveen kan enthousiast vertellen over MMM.  
Lees verder

---

Kersttips van de Redactie

De TelegraafFloris redactie heeft ook dit jaar weer een gevarieerd aanbod aan tips om de Kerstdagen mee door te komen:

Tony's Kersttip - The Crown

Tony: The Crown

Tony tipt de Netflix serie The Crown. Lees hier waarom 

Luuk's kersttip - Een Kerstboom

Luuk: Een Kerstboom

Luuk adivseert een adoptieboom. Lees hier waarom

 

Peter's Kersttip - Biesheuvel lezen

Peter: Biesheuvel lezen

Peter tipt het werk van Maarten Biesheuvel. Lees hier waarom

 

Jeroen's Kersttip - The After Xmas Dinner Dip Smoother

Jeroen B: The After Xmas Dinner Dip Smoother

Jeroen B heeft een after Xmas Dip, oh nee een tip. Lees het hier

---

Van de Veurzitter

Sinterklaas is nog niet vertrokken of de kerststerren, -ballen en -bomen flonkeren achter de ramen. Met het einde van het jaar in het zicht moeten projecten worden afgerond en deadlines gehaald, alsof na 31 december de wereld ophoudt. Thuis maken we plannen voor de feestdagen; waar zijn we met de kerst, met wie, wat eten we, met wie vieren we oud en nieuw, steken we zelf vuurwerk af of gaan we naar de Erasmusbrug,…?

Het is een rare mengeling van hectiek en gezelligheid. Helaas deelt niet iedereen daarin, maar gelukkig zijn er ook in deze tijd inspirerende mensen die extra hard voor anderen lopen. Die de moed hebben om voor 1,5 maand in Afghanistan een ziekenhuis te runnen of die de liefde hebben om van deur tot deur te gaan en eenzame harten te verwarmen met een kom soep.

We zoeken elkaar op, we weten elkaar te vinden. Soms omdat het nodig is, soms puur voor de gezelligheid. In de straat ontstaan nieuwe dwarsverbanden, zoals de Florisvrouwen die elkaar -en de buurt- beter leren kennen tijdens een wandeling of bij het koken op de moestuin. In de buurt laat Huis van de Wijk zich steeds meer zien. Tijdens het Winterfestival van Mooi, Mooier, Middelland op het Middellandplein is Huize Middelland vertegenwoordigd met de Soepkeet. Kom tussen 23 t/m 30 december soep kopen van één van de huizen van de wijk en hoor intussen wat er allemaal in dat buurthuis te doen is.

Intussen staat onze straatkerstboom weer te stralen! De gemeente heeft hem op de vertrouwde plek voor 88A ‘geplant’ en wij hangen de lichtjes erin. 

Dit jaar zal de boom niet het decor zijn van onze jaarlijkse kerstborrel, maar van onze nieuwjaarsborrel op 8 januari. We hopen jullie dan weer in gezondheid te zien en het glas te heffen op een goed 2017. 

Mooie en gezellige feestdagen gewenst!

Hartelijke groet,

Audrey

---

Colofon

De TeleGraafFloris nieuwsbrief, dé krant van de Graaf Florisstraat, komt vier keer per jaar uit: aan het begin van elk jaargetijde. De TeleGraafFloris is voor, van en door alle bewoners van de Graaf Florisstraat en omtrek.

Ook abonneren?
Abonneren is gratis en kan door je email via de website www.graafflorisstraat.nl door te geven.

Ook iets schrijven? 
Nieuws, vragen en reacties zijn welkom. Mail je bijdrage naar krant@graafflorisstraat.nl. Zet de tekst in het e-mailbericht en stuur eventuele foto’s apart mee, met een begrijpelijke naam.