Door: Nina Huygen
Je kunt er steeds vaker over lezen in de krant. We moeten weerbaarder worden en ons als burgers tenminste 72 uur zelf zien te redden in een situatie van nood omdat de overheid tijd nodig heeft om zich bij een calamiteit voor te bereiden. De overheid roept op om iets van een noodpakket in huis te hebben.
Op de afgelopen ALV van onze straatvereniging kwam dit onderwerp ook aan bod. De vraag kwam op tafel of onze straatvereniging en het Hoekpandje op #88a hierin een rol kunnen spelen. Zou het een idee zijn om in plaats van dat elk huishouden zijn eigen kleine pakketje heeft, we als vereniging wat groter inslaan en het opslaan in de kelder of op de mezzanine?
Geen gek idee
Als één lid van onze vereniging is die hier alles vanaf weet, is het wel Ton Berg , die al vele tientallen jaren als landencoördinator voor Artsen Zonder Grenzen werkt, en voor wie noodhulp coördineren haar core business is. Zij geeft aan dat het geen zin heeft om in plaats van de eigen verantwoordelijkheid te zorgen voor noodvoorraden, maar wel om in aanvulling daarop een en ander voor te bereiden. Het gaat dan niet om het overnemen van de basisvoorzieningen of gaan koken voor de buurt. Dat is niet realistisch. Waar je vooral op zou moeten focusssen is het sociale aspect, mocht er een calamiteit zijn. Het Hoekpandje dus als plek waar je bij elkaar komt, nieuws kunt uitwisselen, elkaar tot (morele) steun zijn.
Ton: “Doomsday prepping is misschien geen gek idee. Ik bedoel dit niet als paniekzaaierij, maar doe gewoon wat basisvoorbereiding: water opslaan, gas om warm water te kunnen maken voor thee en koffie, wellicht wat soep, kaarsen, een radio. Het Hoekpandje kan dan een sociale ontmoetingsplek zijn, een plek voor overleg en coördinatie. En mocht het allemaal meevallen, dan hou je gewoon een soepavond voor de straat.” De ALV stemde in met dit idee; Paul gaan zorgen dat deze zaken worden ingekocht.
Overdreven?
Voor wie nou denkt ‘is dit niet wat overdreven?’, die raad ik aan te kijken naar Finland, een land waar al decennia wordt geïnvesteerd in paraatheid. Daar wordt het belang benadrukt van wederzijds vertrouwen als cruciaal element voor het in stand houden van de samenleving. (Zie Volkskrant, 29 maart 2025, ‘Finnen krijgen paraatheid met de paplepel ingegoten en dienen nu als rolmodel voor heel Europa’.) In deze turbulente tijden, waarin maatschappelijke veranderingen en onzekerheden een rol spelen, is het belangrijk om de verbinding tussen buurtbewoners te versterken. En laat dat nou precies het doel zijn van onze straatvereniging. Toen de vereniging Ter Bevordering in 1995 geleden werd opgericht, was die verbinding er echt nog niet – dat vergeten we misschien soms af en toe. Daar hebben we maar mooi aan gebouwd met elkaar. En ook Huize Middelland vervult de functie van sociale verbinding in de wijk. Dit jaar bestaat VTB 30 jaar en dat gaan we vieren, noteer maar vast 28 juni in de agenda’s. Hopelijk net zo’n succes als het Eeuwfeest van twee jaar geleden. Ook dit keer met kinderspelen, eten, optredens en bands. En dansen natuurlijk! Hopelijk is het niet dansen op de vulkaan…
Straatfeest
Heb je een goed idee voor het straatfeest? Wil je mee helpen organiseren/ coördineren/ preppen? Of wil je verantwoordelijkheid nemen voor het helpen bouwen aan het sociale weefsel in de wijk en het bestuur komen versterken? Laat het ons weten via: vereniging@graafflorisstraat.nl
- Doomsday prepping - 12 april 2025
- Ik Vertrek – Ton Berg - 12 april 2025
- Vijfde Deelauto en meer - 12 april 2025
Liesbeth – Ah tu verras Volgend artikel: