Header

jaargang 10 - editie 3 - herfst 2015 - nieuwsbrief voor bewoners:via krant@graafflorisstraat.nl

Als iedereen bekomen is van de documentaire van de straat (gemist?) is hier het herfstnummer van de TelegraafFloris.

De thema's dienden zich weer als vanzelf aan: de Middellandman, vluchtelingen in de straat, een herstart van Koken bij Flo, de kunstenaar/tandarts Hans Kleinjan en Republiek Middelland. Daarbij de vaste rubrieken Kids in the Street, Nieuwe Buren, Op Stap met Indy en het nummer zit weer overvol.

Heel bijzonder: het verhaal uit Israël van oud buurtbewoner Tilly Schüller-Bosman. Een verhaal uit een andere tijd, dat begint op ons bekende plekken in onze wijk. 

Veel leesplezier!

Peter

---
De Buurtverbeteraar: Middellandmand

De Buurtverbeteraar: Middellandmand

Middelland, de streep Rotterdam tussen het Oude en het Nieuwe Westen, krijgt eindelijk de aandacht die het verdient.
Nico Haasbroek is sinds een maand de Middellandman. Luuk ging bij hem op bezoek.

Lees verder

Hoe gaat het met de Republiek Middelland?

Hoe gaat het met de Republiek Middelland?

Afgelopen zomer trok de Republiek Middelland zich plotseling terug uit het co-creatie proces Mooi Mooier Middelland.
Hoe gaat het nu met de Republiek? Voorzitter Adriaan Korthuis blikt terug, én vooruit.

Lees verder

Vluchtelingen in onze straat?!

Vluchtelingen in onze straat?!

Een tijdje terug raakte Jeroen Leemans op straat in gesprek met buurvrouw Marieke Zonneveld. Van koetjes en kalfjes kwamen zij uit op vluchtelingen, er sloten zich meer buren aan, en er ontstond een wild plan …

Lees snel verder

Aankondiging Koken à la Flo

Aankondiging Koken à la Flo

"Oeff!! Elke maand koken met een stel kinderen, heb ik daar wel zin in? Heb ik sowieso wel zin om iets met kinderen te doen?" 
Petra trekt de stoute schoenen aan en (her)start Koken à la Flo.

Lees verder

Uitslag met een staart

Uitslag met een staart

In april hebben we een prijsvraag uitgeschreven voor het grijze vlak in de gevel van 88A waarop geen enkele inzending binnenkwam. Daarop werd een alternatief plan gepresenteerd maar toen …

Lees verder

Op stap met Indy - De Brug

Op stap met Indy - De Brug

Jeroen en Indy onderzoeken de buurt en lopen mensen tegen het lijf. Deze keer op de vernieuwde loopbrug over de Heemraadssingel.

Lees verder

Hans Kleinjan: Kunstenaar/tandarts uit de buurt

Hans Kleinjan: Kunstenaar/tandarts uit de buurt

Een bezoek aan de tandarts levert soms veel meer op dan een fris gebit. Bij Hans Kleinjan verwonder je je tijdens de behandeling om de kunst boven en naast je.
Femke gaat op bezoek bij deze tandarts/kunstenaar of kunstenaar/tandarts, ligt eraan welke ontmoeting eerst komt . Lees verder

Nieuwe buren op 26A

Nieuwe buren op 26A

Maria en Augustin zijn onze nieuwe spaanse buren op 26A. Het vertrek naar Nederland begon ooit als een ‘experience’, met het idee om snel weer terug te gaan naar Spanje, maar Maria en Augustin wonen inmiddels al 6 jaar in Nederland en nu zelfs in de Graaf Florisstraat!

Lees verder

Kids in the Street: Daantje van Tongeren

Kids in the Street: Daantje van Tongeren

In de vorige aflevering van deze serie hebben we kennis gemaakt met  Olivia Meijer van 112a.…ja die heeft het stokje doorgegeven aan Daantje van Tongeren, van 122a  …

Lees verder

Onverwachte Post

Onverwachte Post

Dat de reikwijdte van onze digitale krant zich uitstrekt tot buiten onze straatgrenzen wisten we wel maar dat zij tot in Israël gelezen wordt overtreft ook onze verwachtingen. Begin september ontving de redactie een email-bericht van mw. Tilly Schüller-Bosman uit Israël en een email van de heer Arthur Trijbits uit Oosterbeek. Beiden waren aangedaan door het artikel ‘Een Voorjaar om over te Struikelen’, …

Lees verder

Audrey

Van de Veurzitter

Afgelopen zomer ging de voorstelling ‘We doen het wel zelf’ van de Rotterdamse theatergroep Wunderbaum op Oerol in premiere.

Zoals ze het zelf verwoorden: “Een muziektheatraal spektakel over het einde van de verzorgingsstaat en de glorende participatiesamenleving. Over en met burgers die het wel zelf willen/kunnen / moeten doen.”

Deze zomer ook startte op intiatief van de gemeente de pilot Huis van de Wijk Middelland. Heel kort samengevat: een netwerk van huiskamers van de wijk.

De buurthuizen en –initiatieven bieden ieder vanuit hun eigen kracht en focus een uniek programma. Zo ook de Vereniging ter Bevordering, met en voor straatbewoners die het wel zelf kúnnen en wíllen doen. De meerwaarde van het netwerk van huiskamers zit in ‘m in de samenwerking en het delen van kennis, energie, plekken en mogelijkheden. Daarom onderzoeken we binnen deze pilot wat de huiskamers elkaar te bieden hebben. Op initiatief van Manuela heeft 88A tijdens de verbouwing van de Oostervant onderdak geboden aan de aanschuifmaaltijden van de Zorgvrijstaat, gericht op mensen die het wel zelf móeten doen. Tot wederzijds geluk, en er is nog veel meer te geven en te halen. Tijdens de eerstvolgende AlV die we ergens in november plannen horen we graag jullie ideeen hierover.

We doen het wel zelf … en … we doen het wel samen!

Hartelijke groet, Audrey

Op stap met Indy - Zoron

Op stap met Indy - Zoron

Aad is een bedeesde wat oudere man met wit haar en dito snor, die mij toen ik hem voor het eerst zag aan de componist Reinbert de Leeuw deed denken. Geregeld zag ik Aad het afgelopen jaar langzaam over de singel lopen en Zoron, een boxer van 12 jaar oud, sjokte in hetzelfde tempo met hem mee…

Lees verder

---

Colofon

De TeleGraafFloris nieuwsbrief, dé krant van de Graaf Florisstraat, komt vier keer per jaar uit: aan het begin van elk jaargetijde. De TeleGraafFloris is voor, van en door alle bewoners van de Graaf Florisstraat en omtrek.

Ook abonneren?
Abonneren is gratis en kan door je email via de website www.graafflorisstraat.nl in te vullen, rechtsboven.

Ook iets schrijven? 
Nieuws, vragen en reacties zijn welkom. Mail je bijdrage naar krant@graafflorisstraat.nl. Zet de tekst in het e-mailbericht en stuur eventuele foto’s apart mee, met een begrijpelijke naam.