Header

jaargang 12 - editie 3 - herfst 2017 - nieuwsbrief voor bewoners:via krant@graafflorisstraat.nl

Beste straat- en buurtgenoten, 

Het waait, het is nat, de platanen werpen ons de bladeren voor de voeten...hoogste tijd voor het TelegraafFloris herfstnummer.
Ook deze keer weer vol straatnieuws, oproepen, terugblikjes, vooruitblikjes, interviews, de veurzitter, en meer!

Namens de hele redactie, veel leesplezier!

Peter

---

Nieuwtjes

 

• Lunchroom Iety van straatgenoot Ellen Molenaar gaat haar deuren sluiten. Op de locatie opent binnenkort een tweede vestiging van Juffrouw van Zanten.

• Op 29 oktober vanaf 13:00 gaat Iety eruit met een spetterend slotfeest en een bomvol programma: dans, kunst, jonge artiesten, singer songwriters (met Tino en Ronald Rote), drie muziekgroepen (Kaapverdisch, Braziliaans en Caribisch), live tekenen en schilderen, gratis kinderfietsen repareren en nog heel veel meer.

• Voorheen Café Henegouwe, aan het begin van de Graaf Floris naast Hotel Turquaz, heeft een nieuwe uitbater, een dame van Roemeense afkomst. Ze gaat het café flink opknappen en is begonnen met het raam en de naam, Licurici (vuurvliegjes). 

• Aan het Middellandplein, op de hoek met de Josef Geelstraat, opent binnenkort een heuse Franse Bistro.

• Cees Koppenaal is druk bezig met zijn stichting La Boya om te helpen in Peru en Indonesië. Op zijn website laboya.nl kun je lezen hoe jij ook kunt bijdragen kinderen in Peru een kans te geven onderwijs te volgen en hun ouders een beter bestaan te bieden.

---
De wijkconciërge van Middelland

De wijkconciërge van Middelland

“Middellanders zeuren graag, maar vooral tegen elkaar. Dat moeten ze juist meer doen naar de gemeente.” Aan het woord is Jos Roderkerken, wijkcongiërge Middelland, geïnterviewd door Jeroen van Beek

Lees verder...

Gezellig houtvuur?

Gezellig houtvuur?

Stephan Bekker, bewoner van Graaf Florisstraat 114, vraagt aandacht voor de problemen die veroorzaakt worden door het stoken van kachels en open haarden in een dicht bebouwd stedelijk gebied. Lees verder...

Uit de mouwen

Keep it clean-day.... everyday

In het verlengde van de Keep it Clean-day leek het Karin een goed idee om ook de straat door te gaan. Jeroen prikte een vuiltje mee en zoekt meer geïnteresseerden …

Lees verder...

De schaduwmoestuin

De schaduwmoestuin

Na weer een zomer met een net-niet-bloeiende oleander, een verpieterde rozemarijn en een vijgenboom die maar geen vruchten wil produceren, besloot ik: nu is het genoeg.

Marieke gaat voor een schaduwmoestuin, lees hier hoe dat gaat...

Het 3Versiteitsfestival - Jelte en Wendy

Het 3Versiteitsfestival - Jelte en Wendy

"Mensen kennen elkaar niet, er wordt hier meer gewoond dan geleefd. Het maakt het zoveel leuker als je elkaar kent”. "Waren al mijn buren maar zo als jij, jij bent altijd vrolijk!" Aan het woord zijn Jelte Buiteman en Wendy Diepenbach, organisatoren van het eerste 3Versiteitsfestival ...

Lees verder...

Kids - Max

Kids in the Street - Max

Tony liep door de straat, op zoek naar kinderen die nog niet geïnterviewd zijn voor de Kids-rubriek. Op 116A vond hij en eentje, Max Hilberg, en vond weer genoeg stof voor een mooi stuk! 

Lees verder...

Opzoomeren in het hoekpandje 88a

Opzoomeren in het hoekpandje 88a

Wendy Diepenbach uit de Witte van Haemstede organiseert voor project Opzoomeren recentelijk allerlei publieke activiteiten in het hoekpandje.
Doel: de mensen van de Witte van Haemstedestraat en de Graaf Florisstraat nader tot elkaar te brengen.

Lees verder...

---

Activiteiten in Pandje 88a

Er gebeurt de laatste tijd dus weer van alles in het pandje, hieronder de agenda.

Zondag 22 oktober - vandaag! Er wordt een smartlappen-Karaoke georganiseerd met o.a. muziek van André Hazes en Corrie Konings.

Woensdag 25 oktober - Eten bij Floris. Terug van weggeweest...Samen koken en eten in 88A!

Vrijdag 27 oktober - Floriscoop

Dinsdag 31 oktober - een groot Halloween-festijn. Er wordt geschminkt en maskers uitgedeeld om de buurt onveilig te maken.

Zaterdag 25 november - zingen met kinderen. Er worden Sinterklaasliedjes gezongen en dit wordt allemaal opgenomen door lokale tv.

Dinsdag 5 december kan iedereen tot een gekleurde Piet geschminkt worden.

Woensdag 13 december - een multi-cultureel diner om 19:00 uur. Er wordt Marrokaans en Hollands gekookt. Een Tagine stoofschotel met Hollandse stampot. Wendy heeft catering ervaring dus reken maar dat het lekker wordt. Op tijd aanmelden.

Volg ook de Facebook pagina.

---
Straatborrel met 'special guest'

Straatborrel met 'special guest'

Een maand geleden was er de traditionele najaarsborrel in ons aller pandje 88a. Jeroen van Beek liet de geweldige prenten zien die hij in de loop der jaren van de straat gemaakt heeft, en die nu te koop zijn als Glissee-prints. Lees verder

Zelfstandig ondernemers, opgelet: Brood op de plank!

Zelfstandig ondernemers, opgelet: Brood op de plank!

Een Broodfonds is een vereniging met leden, die als zelfstandige hun bestaan vormen en elkaar bij arbeidsongeschiktheid financieel ondersteunen...Jeroen Beltman ging langs bij Franz Ziegler die meedoet met een broodfonds.

Lees verder

---
Audrey

Van de Veurzitter

Ter gelegenheid van haar 1e verjaardag vierde Huize Middelland 19 augustus op verschillende plekken in de wijk feest. De Witte v Haemstedestraat, Aleidisstraat en de Graaf Florisstraat grepen de gelegenheid aan om hun 3Versiteit te vieren.

Zo rijk als de verscheidenheid van de bewoners van deze straten is, was ook het aanbod aan activiteiten en heerlijke zelfgemaakte hapjes en drankjes.
De zon scheen, DJ Sunshine draaide tropische muziek, President Blink rapte, clown Howie goochelde, en klein en groot vermaakte zich uitstekend. Een fijne manier om je buren beter te leren kennen en zeker voor herhaling vatbaar!

Ook binnen onze Vereniging hebben we weer leuke ontmoetingen gehad. Een kleine greep hieruit: tijdens onze ‘nazomerborrel’ vertelde Jeroen van der Beek het verhaal achter zijn prachtige aquarellen en gouaches van de Graaf Florisstraat. De schilderijen hadden al eerdere edities van deze krant opgevrolijkt maar met zijn toelichting gingen de details echt leven.

De improvisatietheaterclub van Tom van Geest is al een paar keer bijeen geweest in 88A en wie weet mogen we een keer hun eerste optreden meemaken. De geveltuinen hebben weer een gezamenlijke opfrisbeurt gekregen en staan er met najaarsbloeiers, wintergroen en flink wat bollen de komende tijd weer kleurrijk bij.
Bijkomend voordeel van deze geveltuinen is dat ze dankzij hun waterabsorberend vermogen – weliswaar op bescheiden schaal – het riool ontlasten. Als we onze straat, woningen en tuinen echt klimaatbestendig willen maken zijn er natuurlijk meer maatregelen nodig. Binnenkort gaat een kleine denktank uit de straat met professionele kennis en de voorzet uit editie 2017/03 uitzoeken welke maatregelen het beste aansluiten bij onze straat, woningen en tuinen. Het is belangrijk om deze kennis te delen, zodat iedereen er zijn voordeel mee kan doen en we wellicht waar dat handig is gezamenlijk actie kunnen ondernemen.

Tot slot: we blazen als bestuur graag het fenomeen Eten bij Floris nieuw leven in. Samen koken en eten in 88A stond lange tijd hoog op de agenda, maar doordat het steeds lastiger werd om regulier enthousiaste koks te vinden raakte het op de achtergrond. Daarom nodigen we onze kookenthousiaste leden graag uit voor een maaltijd. Woensdag 25 oktober trappen we af en… geven we het stokje meteen door.

Graag tot ziens in 88A!

Hartelijke groet, Audrey

---

Colofon

De TeleGraafFloris nieuwsbrief, dé krant van de Graaf Florisstraat, komt vier keer per jaar uit: aan het begin van elk jaargetijde. De TeleGraafFloris is voor, van en door alle bewoners van de Graaf Florisstraat en omtrek.

Ook abonneren?
Abonneren is gratis en kan door je email via de website www.graafflorisstraat.nl in te vullen, rechtsboven.

Ook iets schrijven? 
Nieuws, vragen en reacties zijn welkom. Mail je bijdrage naar krant@graafflorisstraat.nl. Zet de tekst in het e-mailbericht en stuur eventuele foto’s apart mee, met een begrijpelijke naam.