jaargang 10 - editie 4 - winter 2015 - nieuwsbrief voor bewoners:via krant@graafflorisstraat.nl

Het Winternummer 2015

O o wat hebben we weer een puik winternummer in elkaar gedraaid! Serieuze geschiedsschrijving, rapportages, columns, verhalen, kersttips, de gebruikelijke rubrieken, het is weer compleet.

Mocht u er nu niet allemaal aan toe komen, de artikelen verschijnen ook op de website die sinds kort zo schitterend vermeld staat op 88a.

Voor nu veel leesplezier, mooie dagen, en een prettig 2016 toegewenst!

Peter

---

Nieuws en Mededelingen

Kerstborrel vanmiddag!
Vandaag om 17:00 is de jaarlijkse kerstborrel bij het pandje 88a. Het bestuur van de vereniging zorgt als altijd voor een hapje en drankje, maar jullie worden ook uitgenodigd zelf iets lekkers om te delen mee te nemen. Dat kan van alles zijn: iets te eten, te drinken, om te verwarmen of om naar te kijken of luisteren. Het mag ook je bezoek zijn, je buren die geen lid zijn, hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Koken a la Flo
Petra, Daniela, Fleur en een groep enthousiaste kinderen zijn van start gegaan met de opvolger van Koken bij Flo, namelijk Koken à la Flo. De eerste keer was een succes en de 20e (ja vandaag!) is de tweede aflevering alweer. 

Mooi Mooier Middelland
Het burger participatie proces Mooi Mooier Middelland is in volle gang. Volg het op Facebook en lees de Middelland Post.

Verhaal Tilly Bosman geheel vertaald en op de website geplaatst
Jeroen van der Beek, de chroniqueur van onze straat, heeft het verhaal vertaald van Tilly Bosman die als joods meisje in WOII met haar familie uit de Persijnsstraat is gedeporteerd. Het spannende en aangrijpende relaas speelt zich af in de huizen waarin wij nu wonen, en in de straten waarin wij dagelijks lopen. Het decor is hetzelfde, alleen de tijd is anders. Een tijd waarin hiervandaan mensen moesten vluchten. Verplichte leeskost.

Demivin
Straatgenoot Odin Visser - vriend van TGF-redactielid Femke en product ontwikkelaar bij studio Kees - heeft een slimme oplossing ontwikkeld om wijn te kunnen bewaren. Via crowdfunding platform Kickstarter zoekt hij investeerders om dit product verder te ontwikkelen. Bekijk het hier en hier. Wie helpt ze een handje? 

---
De herinneringen van Arthur Trijbits

Herinneringen van Arthur Trijbits

Jeroen ging langs bij Arthur Trijbits, oud bewoner van de Beukelsdijk, en brengt de recente geschiedenis van de straat en de gebeurtenissen in WOII nog verder in beeld.

Lees het hier en lees vooral ook het kader. 

Nieuw Initiatief: Creative Cooking

Nieuw Initiatief: Creative Cooking

Op 23 november vond de tweede bijeenkomst plaats over het thema “Vluchtelingen in de Graaf Florisstraat”. De opkomst was groot, bereidheid hing in de lucht, en aan het eind van de avond was er een nieuw initiatief geboren.

Lees hier alles over Creative Cooking

Nieuwe buren op 16B

Nieuwe buren op 16B

Emiel, David en Steven wonen met z’n 3en op 16B, de oude Orange Factory. Die B zou weleens voor Bachelor pad kunnen staan! 

Femke ging op bezoek bij deze boys die, zo lijkt het, geheel per ongeluk in de hipste straat van Rotterdam terecht zijn gekomen.

Lees verder

Onthulling bord pandje 88a

Onthulling bord pandje 88a

Tijdens de ALV van de straatvereniging afgelopen dinsdag is het nieuwe naambord van het pandje feestelijk onthuld.

Nadat de vereniging een prijsvraag had uitgeschreven bleef het aanvankelijk een tijdje stil. Juist toen de vereniging zelf iets wilde ontwerpen was daar redder in nood Jeroen Beltman met zijn ontwerp. 

Lees verder

Liesbeth Levy - Konijnenbout

Liesbeth Levy - Konijnenbout

Konijnenbout gestoofd in Belgisch bier. Vrijdag de 13e november kwam ik na een gezellige borrel in Amsterdam aangeschoten thuis. Ik plofte neer op de bank en werd opgeschrikt door de afschuwelijke aanslagen in Parijs ... 

Lees Liesbeth's column

Kids in the Street: Koen en Vera

Kids in the Street: Koen en Vera

Zaten we vorige aflevering van kids in the street bijna in de Heemraadsingel, op nummer 122 A bij Daantje, nu zijn we op aanwijzing van Daantje beland helemaal aan de andere kant van de straat, op nummer 7A, bij Koen en Vera. Lees verder

---

Algemene Ledenvergadering Straatvereniging

Afgelopen week was er weer een ledenvergadering van de straatvereniging. Hieronder een aantal punten die besproken zijn:

Pilot Huis van de Wijk
De vergadering heeft besloten mee te doen aan de pilot Huis van de Wijk. Dit betekent dat welzijnsclubs en -initiatieven in principe gebruik kunnen maken van het pandje 88a voor maaltijden en ondersteuning van kansarmen. Een voorbeeld van zo'n initiatief is de Zorgvrijstaat (hier in de TGF besproken). Per aanvraag zal worden bekeken of het initiatief ook gericht is op bewoners van onze straat/buurt, en zodoende in overéénstemming is met de doelstellingen van de vereniging 

Adopteer een afvalcontainer
Het gaat niet overal goed met het aanbieden van vuil bij de ondergrondse afvalcontainers in de straat. Het wordt er naast geplaatst of de container raakt verstopt.
Oproep aan bewoners: Als je je ergert aan rommel bij de afvalcontainers en deze situatie wilt verbeteren, adopteer dan zelf een container. Je krijgt dan de sleutel en voorrang bij rommelmeldingen. Lees er hier meer over of vraag Marieke Sonneveld over haar ervaringen, zij heeft er één ge-adopteerd. Lees ook Tony's artikel van vorig jaar nog eens over dit onderwerp.

Voor iedereen met een smartphone, de app BuitenBeter van de gemeente maakt het heel makkelijk om problemen in de buitenruimte aan te melden.

Overlast en Veiligheid
Er is bij de vereniging een verzoek binnengekomen om in actie te komen tegen overlast die er op sommige punten in de straat is. De vergadering stelt dat zij bewoners kan helpen de klachten in te dienen bij de juiste instanties.
Nog een oproep aan bewoners: Om verloedering en overlast zo effectief mogelijk te bestrijden is het zaak vroeg en vaak melding te maken bij de juiste instanties (politie) en hiermee consequent door te blijven gaan. Zie deze page op onze website voor de juiste adressen (laat ons weten als hier aanvullingen nodig zijn).  

---

Kersttips van de Redactie

De TelegraafFloris redactie heeft ook dit jaar weer een gevarieerd aanbod aan tips om de Kerstdagen mee door te komen:

Jeroen's Kersttip: de Turner Expositie

Jeroen's Kersttip: de Turner Expositie

Jeroen's kersttip voor dit jaar is de grote Turner-expositie ‘Turner en de traditie van het sublieme’, die tot 3 januari nog te zien is in het museum De Fundatie in Zwolle en het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Lees verder

Peter's Kerststip: Valentin Stip

Peter's Kerststip: Valentin Stip

Peter neemt u mee naar de nummer één (met stip) op zijn playlist.
Lees en luister verder

4158e7e58bc66bf4f39ca41464705952

Tony's Kersttip: Kerstweer!

Tony wijdt uit over Kerstweer, hij neemt u mee op reis Down Under maar eindigt weer lekker in Rotterdam. Lezen dat verhaal.

Femke's Kersttip: Hazenrug met pancetta en saliejus

Femke's Kersttip: Hazenrug met pancetta en saliejus

Kerst staat synoniem voor eten, veel en lekker eten. Na de koekjes van vorig jaar, nu een serieuze hoofdgerecht kanshebber: gebraden hazenrug met pancetta en salie jus. Gemakkelijk maar prachtig wild op tafel. Lekker en nog snel ook.

Lees verder voor het hele recept en ontdek wat pancetta nu eigenlijk is.

---
Op stap met Indy - Oorlog

Op stap met Indy

Jeroen en Indy doorkruisen dagelijks de wijk op zoek naar boompjes, vreemde luchtjes, verhalen en anekdotes.
Deze keer twee afleveringen:

• De verzorgingsapp

• Oorlog

---

Van de Veurzitter

Klussen afronden, to-to lijstjes wegstrepen en opruimen à la Kondo. Zo met het einde van het jaar in zicht zijn dat de vaste rituelen.

Het geeft lucht voor nieuwe zaken en ruimte om vooruit te kijken. Tijdens de ALV keken we alvast wat het nieuwe jaar ons zou brengen.  En dat ziet er veelbelovend uit! We zijn een paar mooie initiatieven rijker: Bord met een verhaal van Manuela Spruijt en Creative Cooking van Marieke Sonneveld en Jeroen Leemans laten ons verder kijken dan onze straat lang is. Die trend zetten we door met onze deelname aan de pilot Huis van de Wijk, een netwerk van plekken en initiatieven voor bewoners van Middelland. Meer hierover vind je elders in deze TelegraafFloris. 

Verder is 88A voorzien van een prachtige nieuwe outfit met dank aan grafisch ontwerper Jeroen Beltman. Tijdens de kerstborrel op 20 december heb je uitgebreid gelegenheid om dit kunstwerk te bewonderen.

Neem je buren mee en deel je eigen baksels onder het genot van een drankje. Graag tot ziens op de 20e bij de kerstboom!

Hartelijke groet, Audrey

---
sluijters-tabarin

BAL TABARIN
Ruim een eeuw geleden schilderde Jan Sluijters deze dansende mensen in extase door het toen net uitgevonden elektrische licht. Het ‘vangen van het licht’ is niet alleen van essentieel belang in de schilderkunst maar ook in het leven.

De redactie wenst u een lucide en swingend 2016 toe!

---

Colofon

De TeleGraafFloris nieuwsbrief, dé krant van de Graaf Florisstraat, komt vier keer per jaar uit: aan het begin van elk jaargetijde. De TeleGraafFloris is voor, van en door alle bewoners van de Graaf Florisstraat en omtrek.

Ook abonneren?
Abonneren is gratis en kan door je email via de website www.graafflorisstraat.nl door te geven.

Ook iets schrijven? 
Nieuws, vragen en reacties zijn welkom. Mail je bijdrage naar krant@graafflorisstraat.nl. Zet de tekst in het e-mailbericht en stuur eventuele foto’s apart mee, met een begrijpelijke naam.