Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/wp-content/plugins/wysija-newsletters/helpers/shortcodes.php on line 100 TelegraafFloris - Lentenummer!
Header

jaargang 11 - editie 1 - lente 2016 - nieuwsbrief voor bewoners:via krant@graafflorisstraat.nl

Er is zoveel te vertellen en rapporteren dat we best elke maand een TelegraafFloris uit kunnen brengen, zo concludeerden we op de laatste redactievergadering. 
Maar...elke maand een stukje schrijven en elke maand een deadline? Nee, dat zien we ons niet doen. We blijven in pas met de seizoenen en houden het bij een lekkere lange quarterly.

Hierbij de eerste van 2016! Aan jullie het genoegen om hem helemaal uit te lezen. 

Peter

Nieuwtjes

• Onze straatvereniging doet mee aan het initiatief Huis van de Wijk, ook wel Huize Middelland genoemd. Luuk ging buurten bij de initiatiefnemers en schreef een artikel.

• Het bruist weer van de activiteit op het hoekje Middellandsstraat/Heemraadssingel. Straatgenoot Ellen heeft er Lunchgalerie Iety geopend. Tony ging er op bezoek.

• Stadsmarinier Marcel van der Ven waar we eerder over schreven heeft afscheid genomen van onze wijk. Voor zover we konden nagaan komt er geen vervanger.

• Het co-creatie proces Mooi mooier Middelland heeft (een tijdje geleden al) plannen voor de wijk concreet gemaakt en vastgelegd in een mooi boek, inclusief begroting.

• Alle afleveringen van de TV Rijnmond serie Het Geheim van Middelland staan inmiddels online, waaronder die over onze straat, en die over het Wijkpaleis.

---

Oproepen en events

Nieuwe foto's op 88a 
Hangt je foto nog niet op de wand in 88a maar wil je dat wel? Meldt dat dan aan Carine Hooykaas, dan komt ze een foto maken! Carine woont op GFS nr 48. Tel. 010-4779490. Email: carinehooykaas@gmail.com.
 
Afvalhout nodig voor Wijkpaleis
In juni doet Carine een project in het Wijkpaleis en daarvoor is een hoop afvalhout nodig. Wil je van je stukjes hout af? Ze wil het graag hebben! Verf op waterbasis, touw en wol zijn ook welkom. Inleveren op nr 48, of eerst even bellen dan kom ik het halen. Tel. 010-4779490. Email: carinehooykaas@gmail.com.

Koningsborrel - 27 april
27 april is er weer de jaarlijkse Koningsborrel in de straat bij 88a. Vanaf 17:00 verzorgt de vereniging een hapje en een drankje (zelf iets meenemen mag ook). Ze zinnen nog op een kinderactiviteit. 

Bezoek Tilly Bosman en andere oud straatbewoners - 17 mei
Op de website kunt u het indrukwekkende verhaal lezen van buurtbewoner Tilly Bosman, die in WOII gearresteerd is, wist te ontsnappen uit Westerbork en nu in Israël woont. Op 17 mei is zij in Nederland en 's ochtends komt zij naar de Graaf Florisstraat. Tevens schuiven oud bewoners Anneke Tels en Arthur Trijbits aan.
Wij hebben het pandje 88a gereserveerd voor een ontmoeting met hen. Kom ook als je het interessant vindt deze mensen te spreken. Meld het even bij krant@graafflorisstraat.nl .

Snackbar à la Flo - 21 mei
Koken à la Flo is voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Kinderen jonger dan 6 mogen ook mee koken maar dan wel met de ouder er bij. We beginnen om 14:00u en om 17:00u gaan we eten. Locatie: Graaf Florisstraat 88a. Bijdrage: € 6,50 per kind. Aanmelden via kokenalaflo@gmail.com

Nieuw leven in de kookclub
Francois wil de kookclub nieuw leven inblazen, een beproefd concept waarbij je op vaste dagen samen kookt en eet in 88A. Als je zin hebt om mee te doen, meld je dan aan via de mail

---
Huizenprijzen in de Graaf Florisstraat

Huizenprijzen in straat

Het zijn roerige tijden op huizenmarkt. Is de crisis nu echt voorbij? Wat doen de prijzen in onze straat? In hoeverre onderscheidt de Graaf Florisstraat zich qua huizenprijzen?
We gaan langs bij Karel Schaedtler, makelaar en straatbewoner ...

Lees verder

Kids: Dondylan

Kids: Dondylan

Kids in the street. Tsja, is dit nog een ‘kid in the street’ of hebben we hier een ‘boy in the street’, die de kids-status al een paar jaar ontgroeid is? Dacht het wel…Dondylan heet deze leuke boy van 14 jaar en hij  zit zelfverzekerd tegenover me.

Lees verder

Wat komp hier nou weer?

Wat komp hier nou weer?

Op de hoek van de Heemraadsingel en de Middellandsstraat zat het succesvolle lunchcafe “Dates”. Die zijn verhuisd naar 100 meter verderop. Maar er is iets nieuws! Tony nam poolshoogte...

Lees verder

Verzetsheld uit de straat

Jeroen is op het spoor gekomen van een verzetsheld uit WOII, Bill Minco, die op Graaf Florisstraat 78 gewoond blijkt te hebben. 

Hij dook diep in dit verhaal en schreef een indrukwekkende relaas ...

De bloemetjes en planten buiten zetten!

De bloemetjes en planten buiten zetten!

Met het voorjaar voor de deur is het tijd voor geveltuin tips & tricks van groene vingers-team Nienke & Audrey. Aarde ophogen, water geven, alles wat je moet doen om de Geveltuin Award 2016 te winnen.

Lees verder

Huize Middelland: onze wijk doet het samen

Huize Middelland: onze wijk doet het samen

Onze wijk krijgt er een bijzonder Huis bij.
Het is verspreid over tien locaties en het is van alle bewoners. Mensen kunnen daar terecht voor ondersteuning bij mantelzorg, vrijwilligerswerk, ontmoeting of om zelf iets te organiseren.

Luuk spreekt de drie kwartiermakers over Huize Middelland...

Vanouds: Anneke Tels

Vanouds: Anneke Tels

Mijne heren, Ik zou het fijn vinden als u onderstaande rectificatie zou willen plaatsen. Het is vervelend over je gezin dingen te lezen die niet helemaal kloppen”, mailde Anneke Tels naar de TelegraafFloris.
De rectificatie kwam er, en Jeroen ging bij Anneke langs voor de rubriek vanouds. 
Lees verder...

Koken à la Flo - Pasta

Koken à la Flo - Pasta

Uit een zakje is sneller, maar zelf pasta en gnocchi maken is o zoveel lekkerder. De pasta was zelfs al lekker voordat we hem hadden gekookt en erg moeilijk van af te blijven… 
Bekijk hier de foto's en de recepten 

---
Audrey

Van de Veurzitter

Een groet vanaf de overkant, een praatje of een kop koffie … het zijn die kleine dingen die maken dat we ons thuis voelen in deze straat. Soms merk je dat je in de waan van de dag een beetje langs elkaar heen leeft. Deze gedachte inspireert Francois om de kookclub weer op te zetten, een beproefd concept waarbij je op vaste dagen samen kookt en eet in 88A. Als je zin hebt om mee te doen, meld je dan aan via de mail, dan organiseren we een eerste  editie.

We signaleren overigens dat er weer vaker licht brandt in 88A en daar worden we blij van. Heb je zelf ideeën voor een actieve, creatieve, culinaire of anderszins gezellige activiteit, maar zoek je nog  meedenkers en –doeners? Deel je idee op de ALV van 31 mei om te sparren en wellicht direct een match te maken.

Ook buiten gaan de handen uit de mouwen. De lentezon kleurt de geveltuinen die inmiddels hun derde jaar ingaan. Femke geeft tips en tricks: wat zijn onmisbare onderhoudswerkzaamheden en welke planten doen het in deze schaduwrijke en stedelijke condities goed? Geef je geveltuin een boost en misschien pronkt de Geveltuin Award dit jaar bij jou in de vensterbank…

Tot slot komt onze traditionele Koningsborrel er weer aan. Op 27 april kunnen jullie na een dag rommelmarkten afstruinen lekker bijkomen onder het genot van een hapje en drankje en je aanwinsten tonen in 88A. Tot dan!

hartelijke groet,

Audrey

---

Drijfzand zoekt bestuursleden

Stichting Drijfzand Theaterproducties te Rotterdam heeft als doelstelling: professioneel theater maken met amateurspelers. Minimaal 2 x per jaar zijn er nieuwe voorstellingen welke variëren van muziektheater tot (klassieke) toneelstukken.

Wij zoeken 2 algemene bestuursleden, onbezoldigd.

Wat vragen wij:

• affiniteit met amateurtheater

• kritische blik op het beleid en de koers, klankbord zijn van artistiek leider

• bij voorkeur ervaring met PR, marketing en/of fondsenwerving

• niet deel uitmakend van de spelersgroep van Drijfzand

Wat bieden wij:

• 4 x per jaar een bijeenkomst met 5 bestuursleden in ontspannen sfeer

• vrijkaartjes voor iedere voorstelling van Drijfzand

• kans om mee te denken over repertoire en de realisatie hiervan

Reacties met motivatie aan:

info@drijfzand.nl
Graaf Florisstraat 25-b
3021 CB Rotterdam
T : 010 - 4781675
M: 06-15230516
I: www.drijfzand.nl
E: info@drijfzand.nl
---

Atelier Floris - een kunstwerkplaats voor kinderen

Vanaf september wil ik, beeldend kunstenaar en illustrator voor de TelegraafFloris, graag een maandelijkse kunstworkshop houden voor de kinderen uit de straat en omgeving in het hoekpandje 88A.

Wat is het idee?
Doel is een plek creëren waar de kinderen hun eigen creatieve vermogen verder kunnen ontwikkelen maar ook waar ze wat op kunnen steken van de lange traditie van de beeldende kunst.
Elke workshop heeft een thema, bijvoorbeeld een bepaalde kunstenaar of een schilderkunstig genre. Daar vertel ik wat over en daar rolt dan een opdracht uit voort, die op eigen manier creatief ingevuld kan worden.  Zo leren de kinderen beter naar kunst kijken en al doende ook zelf ideeën ontwikkelen.

Op een basisschool in Bennebroek geef ik met veel succes al dergelijke atelierlessen. Het stimuleert de kinderen om ook in een museum beter naar de werken te kijken.
Een compilatie van de gemaakte kunstwerken zal op de website van de straat en in de TelegraafFloris verschijnen.

Voor wie? - Voor alle kinderen van pakweg 7 tot en met 15 jaar
Wanneer? - Woensdagmiddag van 14:00-16:30 uur. (In overleg met ‘Koken met Flo’ moet de aanvangsdatum nog bepaald worden)
Kosten? - Materiaalkosten.

Laat weten of je interesse hebt in om mee te doen aan ‘Atelier Floris’ en meld je aan op: krant@graafflorisstraat.nl
Met genoeg animo gaan we van start.

Voor ouderen die zich ook graag willen bekwamen in het tekenen en schilderen en er eventueel ook een weekje vakantie aan willen koppelen kunnen op onderstaande website terecht.

Jeroen van der Beek
www.lavalleedespeintres.nl

---

Colofon

De TeleGraafFloris nieuwsbrief, dé krant van de Graaf Florisstraat, komt vier keer per jaar uit: aan het begin van elk jaargetijde. De TeleGraafFloris is voor, van en door alle bewoners van de Graaf Florisstraat en omtrek.

Ook abonneren?
Abonneren is gratis en kan door je email via de website www.graafflorisstraat.nl in te vullen, rechtsboven.

Ook iets schrijven? 
Nieuws, vragen en reacties zijn welkom. Mail je bijdrage naar krant@graafflorisstraat.nl. Zet de tekst in het e-mailbericht en stuur eventuele foto’s apart mee, met een begrijpelijke naam.