Koken à la Flo – Snackbar

door • 4 juni 2016 • Bewoners, Culinair, Kinderen

Vorige Flo hebben we de kinderen gevraagd wat ze graag zouden willen koken en zo kwamen we uit het op het thema snackbar :-).

Een ongezonde keuze? Dat viel uiteindelijk wel mee hoor! We hebben zelf ketchup, veggie burgers, oven patat en bosvruchten ijs gemaakt. Ik liep er in ieder geval later op de avond prima op tijdens de Nightrun in Leiden.

Ketchup

Ingrediënten voor 2 potten:
1250 gr tomaten
1/2 rode paprika
1 ui fijngehakt
1/2 teen knoflook
50 ml azijn
35 gr suiker
1 tl paprikapoeder
1 mespuntje cayennepeper
1/2 tl korianderzaad
1 kruidnagel
Snuf zout en Peper

Bereidingswijze:

  1. Was de tomaten en snij ze in stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij deze ook in stukken.
  2. Zet de paprika, de tomaten, ui en knoflook op het vuur in een pan met een scheut water en laat dit gedurende een uur op een zacht vuur pruttelen.
  3. Roer het af en toe door elkaar en voeg zonodig een beetje water toe.
  4. Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer.
  5. Zet de pan terug op het vuur en voeg alle specerijen, de azijn en het suiker toe.
  6. Laat de saus nog eens 1 uur zachtjes sudderen, totdat hij voldoende dik is.
  7. Breng de ketchup op smaak met peper en zout.


SONY DSC

Veggie burger

Ingrediënten voor 16 kleine hamburgers:

  • 800 gr kikkererwten
  • Schil 1 citroen (onbespoten) + sap 1 citroen
  • 1 bosje koriander
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 eieren
  • 1 rode ui (½ in blokjes en ½ in ringen)
  • 200 g verse broodkruimels
  • 16 witte zachte bolletjes
  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • Sla blaadjes
  • 2 el olijfolie
  • mayonaise

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui
  2. Pureer de kikkererwten, citroensap, komijn, helft koriander en het ei in een keukenmachine.
  3. Meng in een kom 160 gr paneermeel/beschuit/broodkruimels en de gesneden ui in blokjes
  4. Vorm 16 hamburgers. Druk de rest van het paneermeel erop aan beide zijden.
  5. Zet de burgers in de koelkast en laat daar minimaal 15 minuten staan.
  6. Was de tomaten en komkommer en snijdt ze in plakjes
  7. Bak de burgers 4 minuten aan beide zijden, op middelmatig vuur.
  8. Beleg en versier de broodjes.

IMG_8040Patat uit de oven

Ingrediënten voor 16 personen:

  • 4 kilo kruimige aardappelen
  • bakpapier
  • olie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ℃ (of 250 ℃ als je 5 oven platen in de oven tegelijk schuift – wissel de platen dan zodat elke plaat een keer bovenin zit)
  2. Schil de aardappels en snijd de aardappel over de lengte in schijven en snijd de schijven weer in frieten. Ongeveer 1 centimeter moet je aanhouden. Doe de gesneden frieten in een pan met lauw water.
  3. Haal de frietjes uit de pan, laat ze uitlekken en dep ze dan droog met een schone theedoek.
  4. Stop de patatjes in een plastic zak en doe er 2 lepels olie bij. Wrijf de patatjes heen en weer om de olie te verspreiden.
  5. Leg bakpapier op de ovenplaat
  6. Verspreid de patatjes over de ovenplaat, ze mogen elkaar niet raken
  7. Bak de patatjes 30 minuten in de oven en draai ze halverwege omSONY DSC

Bosvruchten sorbet

Ingrediënten voor 15 bolletjes:

  • 1250gr bevroren bessen rode fruit, kan ook framboze
  • 15 Eetlepels poedersuiker
  • 10 Eetlepels citroensap (= 1 citroen)
  • 5 Eetlepel siroop cassis

Bereidingswijze:

  1. Doe de ingredienten in een kom en meng ze met de staafmixer
  2. Stop het mengsel in de vriezer en roer het om het half uur door
  3. Na 5 keer roeren is het ijs klaar

Wafelhoorntjes

SONY DSC

Ingrediënten voor 20 stuks:
3 eieren
3 eiwitten
1/2 tl zout
300 gram suiker
255 gram bloem, gezeefd
6 el boter

Bereidingswijze beslag:

  1. Smelt de boter in een pannetje en laat het een beetje afkoelen
  2. Klop het ei, eiwit en zout in een kleine kom goed door elkaar.
  3. Klop de suiker erdoor tot alles goed is vermengd en het ei wat lichter van kleur is geworden (ongeveer 1 minuut).
  4. Voeg de bloem toe via een zeef en klop tot alles is opgenomen en er geen klontjes meer in zitten.
  5. Voeg de gesmolten boter toe en roer goed door elkaar. Het wafelmengsel is klaar om te bakken.

Wafelhoorntjes maken met wafelijzer:

  1. Vet de bakplaat in met een beetje olie
  2. Giet het beslag op de onderste bakplaat
  3. Sluit het deksel voorzichtig; controleer of de vergrendeling vast klikt. Sluit de deksel niet te hard om te voorkomen dat het mensel van de bakplaten loopt.
  4. Bak de wafels ongeveer 3 minuten of tot ze goudbruin zijn.
  5. Haal de wafels met een plastic of houten spatel van het ijzer.
  6. Leg de wafel op een doek, deze is nog heet.
  7. Rol de wafel voorzichtig om tot een ijshoorntje en houd hem even vast.

SONY DSC

Recente artikelen van Petra Holland (alle artikelen)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.