Geschiedenis

floris en blauwe huis

De foto op deze pagina is van Wies Sanders: in de traditie van huizen in bv Antwerpen, waar de straatnaam altijd ergens in de straat wordt verbeeld, heeft zij Graaf Floris op één van de ramen in haar woning aangebracht.

Lang geleden, toen de bomen nog van hout waren…

In een laan met gratie als de Graaf Florisstraat valt verlangen te proeven naar historie. Verhalen uit de huizen in de straat, van mensen die hier hebben geleefd, leveren leuk nieuws op. Ook wanneer er een oorlog tussen heeft gezeten.

Voor veel jonge bewoners is deze rubriek een kans zich te wortelen in het ontstaan, prille gebruik en volwassen worden van de straat. Voor anderen is het een mogelijkheid opnieuw te waarderen wat verandert en gelijk is gebleven. ‘De oude doosch’ kan open…

Bouw- en bewoningsgeschiedenis Graaf Florisstraat (deel 1)
Bouw- en bewoningsgeschiedenis Graaf Florisstraat (deel 2)
De Rotterdamse Huishoudschool

Voor een aantal prachtige foto’s uit de oude doos: de verzameling van Arnold Tak

Stolpersteine

Op 7 april 2010 werden in Rotterdam voor de eerste keer Stolpersteine gelegd. Door heel Europa, ook in ons land, zijn inmiddels meer dan 20.000 van deze steentjes gelegd op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s omgebracht zijn.

Lees hier het persoonlijke verhaal van Annelies van Mechelen-Knetemann.

Joods Monument

Op de site www.joodsmonument.nl is door middel van een zoekopdracht op straatnaam te zien welke Joodse families in de tweede wereldoorlog in onze straat woonden. Met naam en toenaam. Een confronterende lijst.

Meer over Joodse bewoners in de Graaf Florisstraat is hier te lezen in een artikel, door Jeroen van der Beek, eerder verschenen in de Telegraaffloris.

Het Levensverhaal van Tilly Bosman

In de herfst 2015 ontving de redactie een email uit Israël van Tilly Bosman, oud bewoner van de Persijnstraat. Jeroen van der Beek vertaalde haar levensverhaal in drie delen.

Herinneringen van oud-bewoners

Soms krijgen we mailtjes van oud-bewoners van de Graaf Florisstraat. Met daarin hun herinneringen aan onze mooie straat. Heeft u zelf ook in de Graaf Florisstraat gewoond en een mooi verhaal uit het verleden? Of misschien beeldmateriaal dat de verhalen die op deze pagina’s te lezen zijn kan verfraaien?

Mail het ons en wie weet krijgt het een plekje op deze pagina.

info@graafflorisstraat.nl

 

ANNO MCMXXV

Schilderij Jeroen van der Beuk: ANNO MCMXXV

Comments are closed.