Koken a la Flo – Picknick

door • 10 oktober 2016 • Culinair, Kinderen, Vereniging

Het idee voor een picknick was al voor de zomervakantie ontstaan maar door alle einde-schooljaar-drukte pas na de zomervakantie uitgevoerd. Gelukkig was het ook in september nog lekker warm weer en hebben de Flo-kids een super lekkere picknick bereid met flamkuchen, worteltjestaart, wraps, meloen lollies en fruitige frisse drankjes.

Flamkuchen

Ingrediënten:
7 g droge gist (zakje)
500 g bloem
1 tl zout
1 tl suiker
250 ml kraanwater
150 g gerookt ontbijtspek
250 ml crème fraîche
3 uien

Bereidingswijze:

  1. Meng in een kom de gist, suiker, bloem en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schenk er het lauwwarme water in. Kneed tot een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen.
  2. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd het spek in zo dun mogelijke reepjes. Rol het deeg met de deegroller op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dikte van 1 cm. Verdeel de crème fraîche mengsel over het deeg.
  3. Snijd de ui in ringen. Bedek het deeg gelijkmatig met het spek en de ui. Bak de flammkuchen ca. 20 min. in het midden van de oven.


Worteltjestaart

Ingrediënten:

350 g jonge worteltjes
sap en rasp van 1 limoen en een schijfje limoen
6 bolletjes gember
150 g hazelnoten
olie om in te vetten
3 eieren
175 g lichte basterdsuiker
1 dl zonnebloemolie
1 dl notenolie+olie om te bestrijken
2 tl kaneel
225 g bloem
6 g bakpoeder
1 mespunt zout
250 g verse roomkaas
200 g poedersuiker

 

Bereidingswijze:

  1. De oven voorverwarmen op 175°. 3 wortels apart houden voor het versieren en de rest fijn raspen. Boven een kommetje de limoen raspen, snijd ‘m door de midden en pers de limoen uit. De gemberbolletjes fijn persen met de knoflookpers. De hazelnoten fijn snijden.
  2. In een grote mengkom de eidooiers samen met de basterdsuiker schuimig kloppen. De zonnebloem- en notenolie er beetje voor beetje doorheen kloppen. Klop ook de 2 eetlepels limoensap, limoenrasp, geraspte wortels, kaneel, gember en hazelnoten erdoor heen. Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar en schep dit door het wortelmengsel.
  3. Klop met een handmixer de eiwitten stijf in een andere mengkom. Schep de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het wortelmengsel. De springvorm invetten met de zonnebloemolie. Het wortelmengsel in de springvorm scheppen.
  4. De taart in het midden van de oven gedurende 1 uur gaar bakken. De taart de laatste 10 minuten afdekken met aluminiumfolie. De taart 3 uur lang laten afkoelen.
  5. De roomkaas los kloppen met 1 eetlepel limoensap en de poedersuiker er in gedeelten doorheen kloppen. De bovenkant van de taart bestrijken met een laagje kaas. De 3 worteltjes in mooie lang plakken snijden en op de taart leggen. De wortels bestrijken met de notenolie. In het midden een schijfje limoen leggen. De taart moet nog 1 uur opstijven.

 


Wraps

Ingrediënten voor 24 wraps:
4 pakjes wraps a 6 stuks
2 paprika’s
2 mango’s
1 krop sla
4 tomaten
Blikje mais
Blikje tomatenpuree
Pot mayonaise
Plakjes kipfilet

Bereidingswijze:

  1. Was de sla, de tomaten en de paprika’s
  2. Open het blikje mais en giet het water af
  3. Schil de mango’s
  4. Snijdt de tomaten, de paprika’s en mango’s in kleine stukjes
  5. Smeer de wrap in met mayonaise of tomatenpuree
  6. Beleg de wrap met een lekkere mix en vouw hem dicht
  7. Prik de wrap vast met een stokje


Meloen lollies

Ingrediënten voor 50 lollies:

1 forse meloen
50 houten roerstaafjes

Bereidingswijze:

  1. Snijdt de meloen door de helft en dan in plakken van ongeveer 1,5 cm dik.
  2. Snijdt de plakken in driehoekjes
  3. Maak met een mesje een snee in de schil en steek dan het roerstaafje erdoor.


Frisse Limonade

Ingrediënten:
Munt
Sinaasappels
Citroenen
Suiker
Water

Bereidingswijze:

  1. Pers de sinaasappels
  2. Pers de citroenen
  3. Mix de sap, suiker en munt naar smaak met water

Recente artikelen van Petra Holland (alle artikelen)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.