Liesbeth Levy – Donkere Dagen

door • 26 december 2012 • Opinie

Liesbeth fotoDe donkere dagen voor Kerst, die uitdrukking spookte veel door mijn hoofd de laatste dagen.

Ik herinnerde mij namelijk de oproep, een jaar geleden, om te demonstreren tegen het stoppen van de subsidie voor Ka Fook Mansion, het service centrum in de Graaf Florisstraat.

In 1995 zag het er nog zo rooskleurig uit. In de voormalige huishoudschool werd Ka Fook Manison gevestigd. Ka Fook is de fonetische uitspraak voor Graaf Floris, tegelijk is het de Chinese uitdrukking voor mooi gelukt. Het Engelse Mansion staat voor een cique flat zoals je ze ook in Hongkong hebt. Omdat het de eerste Chinese woongroep in Rotterdam was werd Ka fook Mansion indertijd feestelijk geopend door staatssecretaris Terpstra.

De demonstratie heeft niet kunnen verhinderen dat de subsidie is geschrapt en de volgende ruimtes zijn inmiddels gesloten: de Chinese Operavereniging, lokalen voor huiswerkbegleiding van kinderen, de Chinese ouderenvereniging, de eetzaal voor behoeftige senioren die niet meer zelfstandig kunnen koken en de Chinese bibliotheek. Die bibliotheek liep ik graag binnen. Hoewel ik geen woord Chinees spreek, laat staan lees, vond ik het een inspirerende ruimte. Het was duidelijk dat deze bibliotheek een materiële bewaarplaats was van het collectieve geheugen van de bewoners van Ka Fook Manison. Het is daarom buitengewoon pijnlijk om te zien dat dit voormalige studiecentrum nu het kantoor is geworden van MOB: een organisatie die een breed scala aan diensten beidt op het gebied van wonen, zorg en welzijn en hulpverlening.

Dat is op zich al diep treurig, maar ronduit absurd is dat op nummer 43 een organisatie zetelt, Pluspunt geheten, die zich expertisecentrum noemt voor senioren en participatie. Een voorbeeld van een, volgens de website, ‘inspirerend’ project van dit expertisecentrum is ‘Deel je leven’. Vrijwilligers tekenen aan de hand van fotoboeken de levensverhalen van senioren op die deze vervolgens in vertelkringen uitwisselen.

Ja, het zijn donkere dagen, we verliezen in de straat een Chinese culturele parel en krijgen er een beerput van beleidsporno voor terug. In de joodse traditie is het geheugen een heilige tempel. De gedachte daar achter is dat mocht alles je worden afgenomen en je tempel verwoest worden, de kennis van traditie en cultuur wordt opgeslagen in individuele geheugens van mensen en doorgegeven van generatie op generatie. Die overdracht gaat gepaard met discussie en debat omdat het hier geen dode letter maar een levend permanent gesprek over heden, verleden en toekomst betreft. In plaats van vertelkring is hier sprake van een keten van generaties. Dat was ook precies wat Ka Fook Mansion zo uniek maakte. Het was geen bejaardentehuis maar letterlijk een trefcentrum voor

verschillende generaties.

Er zijn deze maand meerdere cultuurtempels in Rotterdam verwoest, Ik heb dit jaar daarom bewuster dan andere jaren chanuka gevierd en me met de gedachte getroost dat er altijd genoeg olie zal zijn om opnieuw het licht van de kritische rede te ontsteken.

Laatste berichten van Liesbeth Levy (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.