Boomspiegels Nieuwe Aanpak

door • 6 april 2024 • Buurt en wijk, Groen

Straatgenoten Stephan en Lennaert ergerden zich aan de afval en de hondenpoep rondom de bomen in de straat en wilden het anders. Met medewerking van tuinatelier Herman & Vermeulen bedachten ze een plan om de boomspiegels te beplanten.

Dit keer niet door zomaar wat plantjes erin te zetten, maar door het grondig aan de pakken. Ze verzamelden een groepje enthousiaste medestraatbewoners die om te beginnen 4 bomen aan gaan pakken.

Het plan

Het is een groeiplan: wie nu niet de gelegenheid had om mee te doen kan later inhaken door zelf nog plantjes toe te voegen of door weer een andere boom ook van plantjes te voorzien. Er is daarvoor een ontwerp gemaakt, zie ook de tekening. De samenstelling is voor alle bomen hetzelfde en bestaat uit 4 onderdelen:

  • Een groene variant (bijvoorbeeld Varen)
  • Een groenblijver
  • Een bloeier
  • Een woekeraar

Voorbeeldplanten voor elke categorie zijn zorgvuldig uitgezocht, zie ook weer bijgesloten overzicht. Het idee is dat door deze aanpak er een soort uniformiteit ontstaat, met toch ook gezellige verschillen: ‘Harmonie in vrijheid’. Er komen geen hekjes of andere zaken, de hoop is dat het groen zelf de honden en het afval uit de perkjes houdt.

Hoewel het geheel onderhoudsarm is opgezet, gaan we als buurtgenoten samen de boomspiegels beheren. Dit is ook formeel vastgelegd bij de gemeente.

Aan de slag

Op 20 april gaat het gebeuren. Eerst wordt de huidige grond/zand rondom de bomen uitgegraven en afgevoerd, waarna er nieuwe aarde in wordt gestort. Vruchtbare aarde vermengd met bodemverbeteraar. Tussen 11 en 12 worden de nieuwe planten bezorgd, en in de middag wordt alles geplant.

Nieuwe plannen?

De middag wordt afgesloten met een borrel om dit alles te vieren, en wie weet om geinspireerd te raken om nog weer nieuwe plannen te maken, om onze straat nog groener, nog duurzamer, nog leuker te maken. Minder steen, meer vlinders, meer eigenwijsheid, meer guerrilla aanpak.

Oproep

De hele operatie gaat ook behoorlijk wat zand opleveren, uit de huidige boomspiegels opgegraven. Een aantal mensen heeft zich al gemeld als geïnteresseerde voor dit zand in eigen tuin. Maar het zal veel zijn. Dus heb je ook behoefte aan wat zand om een en ander op te hogen, kom gerust een kruiwagen vol halen op zaterdag de 20e april.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.