Samen Slim Rijden – Eerste Ervaringen

door • 6 april 2024 • Buurt en wijk

Eind oktober 2023 zijn 15 huishoudens in onze wijk van start gegaan met het samen delen van drie elektrische auto’s. Hoe staat het er nu voor? Wat zijn de ervaringen na het eerste half jaar?

Een maand geleden zijn de deelnemers bij elkaar gekomen om de eerste indrukken uit te wisselen. We zijn begonnen met 15 huishoudens, nu zitten we op 20. Een aantal daarvan zitten nog in hun 3 maanden proefperiode, met een introductie abonnement waar je zonder verdere verplichtingen mee kunt uitproberen of het iets voor je is. Eén persoon heeft de eigen auto verkocht en bleek helemaal zonder auto te kunnen, doet nu alles met fiets en OV. Deze persoon is na het introductie abonnement gestopt. ‘Dat is pas helemáál goed voor het milieu!’

Ronduit Positief

Alle aanwezigen waren ronduit positief over de eerste ervaringen. ‘De angsten die ik van tevoren had, zijn helemaal niet uitgekomen. Het is veel beter en fijner dan ik van tevoren dacht,’ zegt Petra. Sommigen reden meer dan verwacht en hebben hun abonnement al verhoogd. ‘Die afhankelijkheid van een deelauto valt in de praktijk best mee,’ vinden meerderen. ‘Je maakt andere keuzes. Ik ga nu wat vaker met OV naar werk en dat blijkt best goed te doen.’

De verkochte auto’s worden tot op heden niet gemist. ‘Elektrisch rijdt echt lekker!’, hoorde ik zeggen. En een ander: ‘Door het delen is een elektrische auto betaalbaar; een eigen elektrische auto zou ik niet kunnen betalen.’

Bijna altijd beschikbaar

We zijn verbaasd dat de auto (bijna) altijd beschikbaar is. Slechts een heel enkele keer zijn alle drie de auto’s tegelijkertijd bezet zijn. Na die bijeenkomst hoor ik nog wel van twee mensen die misgrepen. En ook zelf hebben we in de voorjaarsvakantie een andere manier moeten vinden omdat alles bezet was. Het gebruik neemt duidelijk toe. OnzeAuto monitort dat op de voet. Als het gebruik toe blijft nemen, wordt het tijd voor een vierde auto.

Wat opvalt is dat de auto’s goed schoon worden gehouden. En ook heel fijn dat er niet wordt gerookt in de auto’s, dat hebben we onderling afgesproken. ‘Veel fijner dan bij andere (anonieme) deelconcepten, die auto’s zijn vaak heel vies van binnen, en worden soms geboekt als ‘chill plek’, niet eens om in te rijden’, zegt Jeroen. Die avond wordt besloten om groepjes te maken, en bij tourbeurt de auto’s een wasbeurt geven.

Meer auto’s tegelijk

Een voordeel: met het autodelen kun je binnen je huishouden tegelijkertijd ieder een auto reserveren. Soms moet je tegelijkertijd weg, maar ergens ander naartoe. Die luxe heb je niet als je (alleen) een eigen auto hebt.

Er is ook al een keer schade gereden. De schadeafhandeling verliep vlot en keurig. Binnen een dag hadden we een andere auto. Erg fijn. Er zijn ook mindere punten. Het open en dicht doen van de auto gaat niet altijd super soepel. Soms moet je dat proces herstarten door opnieuw te klikken in de app. Het is al voorgekomen dat je in een parkeergarage staat en door al het beton je de auto niet open krijgt via de app. De helpdeks kan dan op afstand de auto voor je openen. De reactie van de helpdesk Is heel goed en snel. Deze is 24 uur per dag bereikbaar.

Alles gaat via je telefoon. Er is geen reservesleutel in de auto. Dat kan stress geven als je mobiel (bijna) leeg is. Zonder een opgeladen mobiel ben je echt onthand. Maar gelukkig kan je je mobiel wel weer opladen tijdens het rijden (mits je een kabeltje hebt).

Eigen laadpaal

Een eigen laadpaal zou echt fijn zijn zodat dat tijd scheelt met ophalen, in/uit laden thuis, terugbrengen en daarna ook nog van de paal halen. Inmiddels heeft de gemeente de eerste van de drie toegezegde eigen laadpalen geplaatst. Hoera! Nu moet het bord er nog bij dat het een gereserveerde plek is voor autodelen. Dan is het echt helemaal top.

We hebben ook wat tips aan OnzeAuto meegegeven. Als je met z’n tweeën weg gaat, kan je de auto alleen maar gebruiken op de telefoon van degene die de reservering heeft gedaan. Zou echt fijn zijn als dit op beiden kan. ‘Goeie suggestie’, zei OnzeAuto. Daar gaan ze nu aan werken.

Slim Rijden in Spangen

Bij ons evaluatiemoment waren ook twee bewoners uit Spangen aanwezig. Zij hadden gelezen over ons initiatief in Middelland en vroegen of ze aanwezig mochten zijn om onze ervaringen te horen. Ze zijn van plan om in hun eigen buurt ook het Samen Slim Rijden concept van de grond te krijgen. Bij het rondje op het eind vragen we ze hoe ze het vonden. ‘Zeer inzichtgevend.’ Ze konden bijna niet geloven hoe positief iedereen is. Deze geluiden hebben ze meegenomen naar hun informatiebijeenkomst, die ze de week erna organiseerden. Mooi om te weten dat ons initiatief anderen inspireert. We zijn in Middelland pioniers en koplopers – die hopelijk velen in de hele stad weten te inspireren!

Geinteresseerd? Wil je ook meedoen? Geef je op via de buurtambassadeurs:  middellanddeelt@gmail.com of kijk op de site van OnzeAuto.

Nina Huygen

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.