Op een zonnige dag, afgelopen september, liep ik in korte mouwen door de straat toen ik een vrouw die net uit haar auto stapte naar me hoorde roepen: “Hé, dat truitje heb ik ook!” We raakten aan de praat. Er stapten nog meer mensen uit: haar man en haar schoonfamilie. Haar schoonmoeder – een tachtiger – had in haar jonge jaren op de huishoudschool in de Graaf Florisstraat gezeten. Daar had ze mooie herinneringen liggen en wilde er nog wel eens naartoe terug.
Haar kinderen hadden het uitgezocht en namen hun moeder en vader op deze zonnige dag mee voor een dagje uit, op een trip down memory lane. Of ik wist wat de functie van het gebouw nu was. Ik vertelde over het Chinees bejaardenhuis. En van daar uit ging het door over de straatvereniging en alle activiteiten die we hier ontplooien. Ze waren verrukt om het te horen: “Wat moet het fantastisch zijn om hier te wonen!” Of ik nog even een foto wilde maken van het zestal, ze poseerden voor de voormalige school.
Heel toevallig trof ik niet lang daarna een berichtje in mijn mailbox van Edith Brouwer. Twee jaar geleden heeft Edith bij ons een lezing gegeven over haar onderzoek naar en boek over Fré Cohen, en de dag erna een lino workshop in het Hoekpandje gegeven, zie dit artikel. Bij haar onderzoek voor haar boek was ze destijds op een link gestuit met onze straat. Het secretariaat van het maandblad Ha’Ischa – waar Fré Cohen het ontwerp voor had gemaakt – bleek gevestigd te zijn op Graaf Florisstraat 89, waar de moeder van mevrouw Tels het secretariaat voerde.
Edith is nu bezig aan haar volgende boek en raadpleegt daarvoor wederom geregeld www.delpher.nl , dé historische database van Nederland met miljoenen pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften. Dit keer ontdekte ze een foto uit Algemeen Handelsblad van 15 mei 1941, met daarop, jawel, diezelfde huishoudschool waar ik net een voormalige leerling van had geportretteerd.
Tegenwoordig is de voormalige huishoudschool een Chinees bejaardenhuis, Ka Fook Mansion genaamd. Er is gedoe over de ruimte waarin ze gemeenschapsactiviteiten organiseerden en via een van de parnters van Huize Middelland kwam het verzoek bij ons terecht of ze wellicht eens per week het Hoekpandje in de Graaf Florisstraat zouden mogen gebruiken. En zo is het gekomen dat we sinds begin oktober onze Chinese straatgenoten verwelkomen op de vrijdagochtend in ons pandje, voor een les Tai Chi en na afloop een kopje soep. We proberen deze samenwerking uit tot eind dit jaar en gaan dan evalueren. Fijn dat we iets kunnen betekenen voor onze oudere straatbewoners.
Als ik op 4 oktober – hun eerste samenkomen in het Hoekpandje – op verzoek even langsloop om te wijzen waar het vergiet ligt, waar de kommen en het bestek liggen, wordt ik herkend van die eerdere kennismaking en vriendelijk begroet in het Chinees.
Het uiten van dankbaarheid voor het mogen delen in onze ruimte heeft geen taal nodig. Ik zie aan hun gezichten, hun gebaren en hun interactie dat ze, gezellig kletsend, via verhalen en herinneringen terug kunnen keren naar vroeger. Hun eigen trip down memory lane.
- Het inspirerende verhaal van Naya: Van Oekraïne naar Rotterdam - 21 december 2024
- Samen Slim Rijden - 21 december 2024
- Rechtstreex in de Wijk: Een blik achter de schermen met Marco - 21 december 2024
Liesbeth’s Kersttip – Here Comes the Sun Volgend artikel:
AED