Luuks Hoekje a-politiek

door • 26 mei 2012 • Opinie

Luuk fotoHoewel sport, cultuur en sociale activiteiten wenselijk en noodzakelijk zijn voor een goed functionerende maatschappij, is het de vraag of we het als overheid simpelweg kunnen veroorloven, zo stond afgelopen winter in deze column te lezen. Een winterse boodschap die ons, zoals de vele winterse boodschappen die ons vandaag de dag bereiken, wil voorbereiden op verdere bezuinigingen. Mijn collega-columnist heeft het nog voorzichtig gebracht, maar de communis opinio in Nederland komt er steeds meer op neer dat we afmoeten van al die overbodige opsmuk en rare fratsen.

Hoewel de samenleving wat mij betreft allerlei zaken autonoom mag regelen, zonder dat er nou een grote overheid zijn neus in steekt, ben ik het er toch faliekant mee oneens. Een gezonde samenleving gaat veel verder dan een gezonde economie. Als de samenleving zwakke plekken vertoont, bijvoorbeeld omdat er te weinig mogelijkheden ontstaan om toneel te spelen of te honkballen, of om te excelleren in vioolspelen, moet de overheid daar een helpende hand bieden.

De fascinatie met economie is begrijpelijk in deze roerige tijden. Maar we moeten niet vergeten hoe belangrijk het is, dat mensen, en vooral jongeren, zich kunnen ontwikkelen als individu en in groepsverbanden. Excellente kunst en sport kunnen inspireren, zeker in combinatie met cultuur en sport in de breedte. Dit moet ook toegankelijk zijn voor lagere inkomens.

Het bijna wegbezuinigen van de kunstsector zullen we langer blijven voelen,, dan het begrotingstekort van 4,6%.

Volg Luuk

Luuk van der Meer

Luuk van der Meer schrijft al sinds 2010 voor de TeleGraafFloris.
Deze geboren en getogen Groninger woont al zeven jaar op een zonnige plaats midden in de Graaf Florisstraat. Hij is politiek actief en werkzaam in politiek Den Haag, maar werkt ook mee aan een groener Rotterdam. Hij heeft een vriendin en drie kinderen.
Zit graag op zijn dak, maar ook op zijn stoep.
Volg Luuk

Latest posts by Luuk van der Meer (see all)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.