Luxit – Paradijs in de Graaf Florisstraat

door • 17 december 2016 • Bewoners

Nu ik bijna verhuizen ga, neem ik afscheid als TeleGraafFloris-redacteur. Tijd voor een terugblik.

Toen ik als opstandige tiener een blauwe maandag vakkenvuller was, las ik in de lunchpauze voor het eerst de Telegraaf. Elk woord van de redactionelen druiste in tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel. Alles wat ik vond werd met flinterdunne argumenten of clichés ontkend. Ik heb het niet lang volgehouden in de bedrijfskantine met die krant. Geen moment had ik gedacht dat ik ooit de lokale Paradijs zou worden! (De magere versie dan.)

Toen ik mijn toekomstige huis in de straat voor het eerst had bezichtigd, sprak ik de toenmalige hoofdredacteur Kees de Wit op de stoep. Hij overtuigde mij dat dit een perfecte straat was om in te gaan wonen. En ik woonde er nog maar een paar maanden toen ik voor de rubriek Nieuwe Buren werd geïnterviewd door overbuurvrouw Jet Houwers. Begin 2010 begon ik dan te schrijven voor de krant, natuurlijk over politiek. Met mijn electorale klederdracht maakte ik misschien niet helemaal een neutrale indruk. Maar goed, ik was niet de enige met een politieke voorkeur.

In de winter van 2010 nam ik het stokje van hoofdredacteur over! Ik heb het nog even nagekeken, maar het was in alle bescheidenheid een prachtkrant met veel sneeuw, kerstverhalen en een flinke berg baklava.  Het doorbladeren van de oude nummers op de voorpagina van onze website is een mooie samenvatting van de straatgeschiedenis van de afgelopen jaren. De opheffing van Wah Fook Wui, de misdaadgolf, de strijd om ons hoekpandje, de geveltuinencontroverse, alles komt voorbij. En vooral heel veel gezelligheid. Met taarten, soep, speelgoed, film of muziek. Dankzij de historische artikelen laat de TGF je nog verder teruggaan in de geschiedenis. En dankzij de verschillende kijkjes bij de bewoners thuis zie je ook de mensen achter de facades.

Memorabel is bijvoorbeeld het bloemennummer, met een controversieel interview en ook veel cultuur

Wil je alsnog de Delfshaven quiz doen? Open dan het lentenummer van een jaar later

In de zomer 2012 was het Midzomermuziekfestival, in de lente 2013 gaf de lezer de krant een 8,06, in de zomer 2013 werden de geveltuinen gepland. In de winter 2013 lukte het mij voor het eerst om de naam van de krant zichtbaar te laten zijn op de voorpagina. Eerder was dit wel zo op mijn eigen computer, maar na verzending bij de meeste mensen niet meer.

En lees vooral ook nog eens het laatste exemplaar van de pdf-krant. Na zes jaar is het tijd om wat ruimte te maken in de virtuele kolommen van de krant die nu een website is. Ik wil alle oud-redacteuren en meeschrijvers Jeroen van der Beek, Tony Steenbreker, Peter R, Liesbeth Levy en Femke de Jonge hartelijk danken dat ze altijd weer met mij de krant hebben volgeschreven! En ik wens de twee nieuwe topredacteurs veel succes de komende jaren!

Google binnenkort eens op de ’s-GravendijkWallstreetJournal. Wie weet kan ik het ook op mijn nieuwe adres niet laten.

Volg Luuk
Laatste berichten van Luuk van der Meer (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.