MMM, zeven miljoen in de knikkertafel

door • 17 december 2016 • Buurt en wijk

Zeven miljoen om de buurt te verbeteren. Hoe staat het er nu mee? We spreken Pieter van Oostveen, projectleider communicatie van Mooi Mooier Middelland.

“Wonderlijke dingen gebeuren als een directeur met tante Greet van de speeltuinvereniging aan tafel gaat zitten.” Duurzaamheidsontwerper en Schietbaanlaanbewoner Pieter van Oostveen kan enthousiast vertellen over MMM. “Inspirerend en soms een beetje frustrerend.”

Het beschikbare geld was oorspronkelijk bedoeld om de veiligheid te vergroten. Met driehonderd agenten erbij was het gelijk op geweest. Een groep bewoners hebben gevraagd dit geld op een creatievere wijze in te mogen zetten. Dit paste perfect bij de ideeën van de burgemeester over lokaal bestuur.”

Pieter van Oostveen

Geheel toepasselijk hebben we afgesproken in het Wijkpaleis. Daar zaten al vijftien mensen om tafel om over Mooi Mooier Middelland te praten. Om preciezer te zijn: over de toekomst. Pieter legt mij uit dat het belangrijk is om over de toekomst van MMM na te denken. Het potje van 7 miljoen loopt namelijk tot 2018. Daarna is het project in principe voorbij.

Op dit moment zijn er bijna tweehonderdvijftig mensen uit de wijk bezig met MMM op allerlei verschillende thema’s. Dat varieert van de aanpak van verloederde panden tot de herinrichting van een plein tot het vergroenen van een plein tot een evenement als de kerstmarkt op het Middellandplein. Rond die thema’s zijn elf werkgroepen gevormd die allemaal een begroting hebben gemaakt.

Om ervoor te zorgen dat de actieve mensen ook de stem van de andere (12.354) bewoners horen, is zijn de mensen van MMM op pad gegaan met de #knikkertafel. Daarmee heeft hij buurtbewoners gevraagd om aan te geven waar zij vinden dat het geld eigenlijk heen moet gaan. Bewoners bekijken de wijk positief en probleemgericht. Zo werd er weinig over opvanglocaties gezeurd, maar veel aandacht gegeven aan het tegengaan van eenzaamheid bij ouderen. Ook op andere manieren gaan de mensen van MMM de wijk in en de deuren langs, om te voorkomen dat alleen de blanke, hoogopgeleide Middellander zijn mening geeft.

Waarom werkt het nou zo goed? Bewoners zijn ongetwijfeld extra gemotiveerd zich in te zetten voor de eigen buurt. Bovendien: “Een bewoner mag meer doen op basis van vertrouwen dan een bedrijf of ambtenaar. Zo wordt de beveiliging van de kerstmarkt (van 23-30 december op het Middellandplein) door de jongerenvereniging aan het plein gedaan. Die hebben al bewezen betrouwbaar te zijn. Op andere plaatsen kunnen evenementen niet doorgaan omdat de beveiliging te duur is.” Dan haast Pieter zich naar zijn volgende afspraak en gaan we even rustig genieten van een kopje koffie in het Wijkpaleis.

Volg Luuk
Laatste berichten van Luuk van der Meer (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.