De lekkerste taart van Nederland

door • 13 september 2011 • Culinair

SONY DSCWant als de Graaf Florisstraat de lekkerste straat van Nederland beweert te zijn, dan is de winnaar van de stratelijke taartproeverij de lekkerste van het hele land! Op zaterdag 25 juni, toen de zomer haar eerste regenbuien over ons heen goot, vulde ons pandje zich met de prachtigste en heerlijkste taarten. Niet minder dan achttien taarten bakten onze straatgenoten en er werden wel 129 juryrapporten uitgebracht. Hier enkele impressies van een jurylid dat, omwille van de eerlijkheid van dit verslag, maar liefst ACHTTIEN verschillende taarten proefde. Dat was afzien, ja.

Bij aankomst in het pand wemelde het van de gespannen bakkers. Sione bleek een appelkruimeltaart te hebben gemaakt die naar zij zelf vond heel lekker rook. Ook Hanna vond haar Poire Belle lekker ruiken en er bovendien mooi uitzien en had zichzelf ten doel gesteld de top 5 te halen. Harold H. had een taart met een verhaal: de ‘Death by Chocolate’ was getopt met 90% pure chocola. Volgens Harold smaakte dit zo ongeveer naar asfalt en zag het eruit als een postapocalyptisch landschap. Het leven moest ten slotte niet altijd maar leuk en makkelijk zijn. Rondneuzend in de keuken herkende ik even later de taart van buurvrouw Friede, een gebakken roomtaart naar Duits familierecept dat Friede maar niet prijs wil geven. Dit beloofde een zware competitie te worden…
Het grote proeven begon: alle taarten waren genummerd en gefotografeerd. We kregen telkens een klein stukje dat beoordeeld moest worden op smaak, uiterlijk, mondgevoel, geur en ‘totaalbeleving’ als ik het me goed herinner. De Death by Chocolate (foto linksonder) bleek heerlijk te zijn en de taart in de vorm van het blauwe dakhuis was indrukwekkend. Na 9 stukjes taart was ik wel even moe van het beoordelen.

Pauze. Terwijl dochter Elsa in de prachtig ingerichte kinderhoek een houten taart bakte, installeerden de eerste bezoekers zich voor de (ingekorte) documentaire ‘Kings of Pastry’. Deze film draaide om Meilleurs Ouvriers de France (MOF’s), dat zijn de jaarlijks gekozen beste bakkers van Frankrijk. Het vooruitzicht op de titel MOF deed de Franse bakkers uit de film jarenlang hun gezin verwaarlozen en maakte ze fanatiek als een Harry Mulisch die de Nobelprijs wil winnen.

Net als hier in de GFS, bestond de jury van deze Franse bakwedstrijd uit gewichtige lieden met veel kennis van zaken. ‘Elk product is een moreel dilemma’, wist één van hen te vertellen.
Na de film proefden Elsa en ik de laatste negen morele dilemma’s. Het goede nieuws is dat alle achttien taarten werkelijk heel lekker waren. Hanna van de Poire Belle sloeg verwoed aan het rekenen en even later werd de uitslag bekend gemaakt. De Chaotische Chocoladetaart (foto boven) bleek te hebben gewonnen, zowel vanwege haar schitterende uiterlijk (niks geen postapocalyptisch landschap, maar een lieflijke bruine berg bestrooid met vrolijke viooltjes en Oostindische kers), als vanwege haar totaliteit. Moniek en haar zoon Vincent hadden dit pronkstuk gebakken, gewoon met een recept van internet, maar François had de boodschappen gedaan, ook belangrijk.
Onze lekkerste straat van Nederland bleek een grote voorliefde te hebben voor chocola, sorry Hanna, jammer Sione. De nummers twee en drie waren de formidabele Death by Chocolate en heerlijke witte-chocolade- met-frambozentaart van Carine.

SONY DSC

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.