Kerst is een mooie tijd om eens een boek open te slaan. Uw redactie geeft u een aantsl tips om de vakantie door te komen.
Jeroen van der Boom:
Ik dacht altijd dat je met de boeken van Kuifje opgegroeid moest zijn om een echte fan te worden en de sfeer die uit de verhalen spreekt te kunnen begrijpen, maar Steven Spielberg bewijst het tegendeel. Opgegroeid in de VS waar Kuifje nu eenmaal niet tot het cultuurgoed behoort, is hij in zijn jeugd verstoken geweest van deze beroemde strip. In zijn recente film “The Adventures Of Tintin” laat hij echter zien dat je ook op latere leeftijd een echte Kuifje-adept kan worden. Er zijn al veel Kuifje animatiefilms gemaakt, maar deze kwamen nooit verder dan het afraffelen van de verhaallijn op een kinderachtig niveau. De sfeer van de boeken, vooral veroorzaakt door de treffende klare lijn van de tekeningen zonder overbodige details (abstrahering) werd nooit geëvenaard.
Spielberg is de eerste die dat wel is gelukt. Hij heeft er lang over nagedacht (sinds 1983 toen Hergé hem zijn fiat gaf om Kuifje te verfilmen) wat maar weer eens bewijst hoe serieus hij deze opdracht nam. Zijn Indiana Jones cyclus (met een hoog Kuifje gehalte) zou je als een soort proeve van dit project kunnen zien. Pas toen uiteindelijk de nieuwe 3D animatie technieken voor handen waren durfde hij het project te realiseren. De karakters van Hergé mochten niets aan kwaliteit inleveren. Dat is hem vooral door het werk van Weta studio’s (o.a. verantwoordelijk voor de animaties van “The Lord of the Rings) en HarperCollins zeer goed gelukt.
In het boek The Art of the Adventures of Tintin wordt uiteengezet hoe dit allemaal in zijn werk is gegaan. In prachtig beeldmateriaal is te zien hoe de makers alles op alles hebben gezet om de originele beeldtaal van Hergé zo nauwgezet mogelijk te vertalen naar een 3D animatie. Beslist een aanrader voor Kuifje fans, maar ook voor al diegenen die geïnteresseerd zijn in film en animatietechnieken. Geen zware kost, maar een lekker doorkijk-coffee-table- boek. Het boek is uiteraard ook in een Nederlandse vertaling verkrijgbaar.
Jet Houwers:
Mijn boeken onder de boom zijn twee reisgidsen. Na Australie en Indonesie grijpt een soort verslaving me bij de kladden.
Een soort behoefte om worldheritage, unesco en wereldwonderen te zien en beleven. Ho ho, ik bevaar nog geen zeven zeeën en begin pas net, maar het is spannend en leuk om te doen. En daarmee mijn eigen boek te schrijven (figuurlijk dan hoor!)
De reis gaat dit keer naar Egypte, piramiden, woestijn en langs de Nijl tuffen in het huurautootje. Daarna volgt Amman, de verborgen stad Petra en via een sauna in Aqaba weer terug. Met schoons op mijn weg ben ik dan ongemerkt het nieuwe jaar ingegleden en heb uiteraard op de 31ste om 00.00 geproost op jullie en jullie allemaal een fantastisch jaar gewenst!
Harold Smits:
The Fountainhead is al een tijdje mijn favoriete boek. In het Nederlands luidt de titel: de Eeuwige Bron. Het boek is geschreven door: de Amerikaanse schrijfster Ayn Rand in 1943. Tijdloos. Heb je het al gelezen? Lees het nog een keer. Blijft boeien.
Het boek volgt de carrières van Howard Roark, een jonge en aanstormende idealistische architect, zijn architectonische rivaal Keating, de socialistische architectuurcriticus Toohey en boulevardbladuitgever Wynand. In een wereld vol onkunde, vijandschap en jaloezie kiest Roark zijn eigen pad. Hij helpt Keating meerdere malen in het geheim met zijn ontwerpen en ondergaat karaktermoord door de boulevardpers. Ondanks vele tegenslagen lukt het hem toch om hogerop te komen en wint hij een rechtszaak over een flat die hij principieel opblies. Uiteindelijk wordt hij herenigd met zijn geliefde Dominique Francon.
Waarom vind ik dit zo’n inspirerend boek? Het boek zet je aan het denken over jezelf. Wil ik de ander behagen of mijn eigen pad volgen? Ga ik voor de waardering en het grote geld of voor mijn eigen stijl en werkplezier? Herkenbaar voor iedereen. Zeker voor de creatieven onder ons. Geniet ervan!
Luuk van der Meer:
Bij Kerst past een spiritueel thema. Een al dan niet apocrief evangelie leent zich er bijvoorbeeld goed voor om voor te lezen voor aanvang van het kerstdiner. De Portugese nobelprijswinnaar Julio Saramago geeft in zijn meeslepende stijl de versie van de heiland zelf in de mooie roman Het evangelie volgens Jezus Christus. Wel wat lang om voor te dragen.
Mocht je het spirituele van nog een andere kant willen benaderen, dan kan ik Meester en Margarita aanbevelen. Met dit fantastische werk trotseerde de Russische schrijver Michail Boelgakov de Stalinistische terreur in de jaren ‘20.
Het verhaal gaat over het brute en wonderlijke bezoek van de Duivel en zijn trawanten aan een Russische stad. Met de meest buitenissige wandaden schokken zij de bewoners. Zij straffen hoogmoed en ijdelheid, maar zijn eerder sadistisch dan rechtvaardig. De jonge Margarita besluit gebruik te maken van de situatie om haar geliefde te bevrijden uit het gesticht.
En passant vertelt de Duivel de ware toedracht over Jezus van Nazareth en Judas Iskariot. Niet echt in lijn met de evangeliën, maar wel fascinerend. Vrome Christenen zullen dit boek al evenmin waarderen als Sovjetcommunisten. De eindeloze sneeuwlandschappen waar Margarita overheen vliegt, maken dit boek toch geschikt voor bij de kerstboom.In Rusland beleeft dit boek nu een revival. De creativiteit van de satirische dissident Bulgakov is indrukwekkend, Deze klassieker kan fans van Harry Potter net zo goed boeien als Ruslandliefhebbers. Veel leesplezier!
- Kerstboomversieren! - 16 december 2013
- De grenzen van de Graaf Florisstraat - 11 november 2013
- Halloween - 2 november 2013
Mist in de straat Volgend artikel:
Koken bij Flo: Recepten uit China 11-01-2012