Peter’s Kersttip – Biesheuvel lezen

door • 17 december 2016 • Kunst, Opinie

Wat is er plezieriger dan op een winteravond een boek te lezen? De gordijnen zijn dicht, buiten giert de sneeuwstorm, de kachel in je kamer snort en ziet roodgloeiend, je hebt een klein glaasje whiskey voor je zelf ingeschonken en dan ga je lezen, urenlang. Ik zou u geen gunstiger tip kunnen geven. Lees zo veel mogelijk en zorg ook voor een goede gemoedsrust. Als je net iemand hebt vermoord, of als je je partner bedriegt, als je geen rustig geweten hebt, kun je niet lezen. Denk niet aan al het gruwelijke in de wereld. Denk maar dat jij er alleen bent en dat de hele wereld ervoor is gemaakt om jou te laten genieten. Er zijn honderdduizenden boeken om te lezen. Veel boeken spruiten voort uit smart en pijn. Je leest het terwijl je een sigaartje rookt en nog wat nipt van je whiskey. Buiten is het koud. Je warme bed wacht. Morgen kun je uitslapen.

Als u net als ik fan bent van bovenstaande genoeglijke prozastijl dan raad ik u ten zeerste de verhalenbundels van Maarten Biesheuvel aan. De gezelligheid in de verhalen wordt afgewisseld met aandoenlijk maar briljante gekte, absurdisme en humor. De Nederlandse Tsjechov wat mij betreft. Ik mag het er in deze tijden graag weer eens bij pakken.

De mooiste verhalen vind u in de debuutbundel In de Bovenkooi en de bundel De Angstkunstenaar. Mocht u ze even niet in uw eigen boekenkast kunnen vinden, en duurt de bestelling via Bol.com te lang, waag u dan tóch even de sneeuwstorm in en loop naar Graaf Florisstraat 102b, waar het gehele oeuvre te leen is.
Of luistert u naar Biesheuvel die twee van zijn beste verhalen voorleest, De Angstkunstenaar en Scarabeus Cogitans.

Of bekijk zijn optreden bij Adriaan van Dis, wel aangrijpend, waarin hij Brief aan Vader voorleest:

 

Laatste berichten van Peter (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.