MiddLand Foto Expo

door • 31 maart 2018 • Buurt en wijk, Geschiedenis

Wie heeft de poster 1960-MiddLand-2018 Foto Expo, met de vraag om eigen foto’s op te sturen, niet zien hangen?
Overal, bij Dirk, in heel veel winkels…kortom, niet te missen. Reden genoeg om een bezoekje te brengen aan de initiatiefnemer van dit prachtige project.
En dat blijkt Houssein Bouziane, 42 jaar jong, geboren en getogen in Middelland. Een echte Marodammer, zoals hij dat zelf zo mooi typeert.

Houssein Bouziane

Na allerlei projecten op cultureel gebied en 10 jaar een gallery runnen, kwam hij terecht in de werkgroep jongeren van Mooi,Mooier Middelland. En daar werd het idee geboren voor een fototentoonstelling over de wijk om te laten zien waar we vandaan komen, waar we opgegroeid zijn. Want, je zou het bijna vergeten, niet zo heel lang geleden was Middelland een zeer heftige wijk, met volop junkies, drugscriminaliteit, prostitutie, leegstand, eigenlijk gewoon ‘wild west’, letterlijk en figuurlijk. En, je kan het je misschien niet meer voorstellen als je door onze brave bakfietsenstraat loopt, maar de Graaf Florisstraat deed daar driftig aan mee!
Gelukkig is het laatste bolwerk van (drugs)overlast, het beruchte Hotel Floris verkocht aan een projectontwikkelaar, die in die twee panden appartementen realiseert.

Roerige wijk

Dat mensen, net als Houssein zelf, opgroeiden in zo’n roerige wijk, dat wilde hij laten zien. Met die pakkende poster en een oproep in de R’damse media werd iedereen uitgenodigd foto’s en verhalen aan te leveren. En dat leverde heel veel reacties op, ook van winkeliers, de Archiefdienst en professionele fotografen uit de buurt. Vervolgens werd een groot aantal foto’s ingescand en door het fotolab Rocka prachtig op een en hetzelfde formaat afgedrukt.

Expositie

Het resultaat is een expositie geworden die zowel het onstuimige verleden als het dagelijkse leven tussen 1960 en 2018 in beeld brengt. Uit uniek fotomateriaal van bewoners en bekende fotografen zijn honderden treffende beelden bij elkaar gebracht: van de beroemde seksbioscoop Rex, een bomopruiming, underground hip-hop feesten, hangende junkies, het dagelijkse leven op straat, maar ook van actiegroepen en bewoners van alle denkbare nationaliteiten, die veerkracht toonden en vochten voor hun wijk.

Het blijkt zo’n succes dat gezocht wordt naar mogelijkheden om de foto’s ook op andere locaties te laten zien. Ook wordt er nog een educatief programma ontwikkeld en niet te vergeten….een fotowedstrijd voor jong en oud. Op het winterfeest in december, jaja ik weet het, de zomer moet nog beginnen, wordt de winnaar bekend gemaakt. Over het hoe en wat wordt natuurlijk nog gecommuniceerd.

Verlengd

Eigenlijk zou de tentoonstelling 14 april eindigen, maar speciaal voor Motel Mozaique is het met een week verlengd, tot 21 april dus. Openingstijden donderdag en vrijdag 12-18 uur, zaterdag en zondag 13-17 uur, Joost van Geelstraat 4-6, schuin tegenover het heerlijke Belèn. Check ook de website www.middland.nl

Gaat dat zien, o je krijgt spijt als je dit mist! Oh ja, en als je er toch bent, kijk eens rond in dat geweldige pand, wat een mogelijkheden biedt dat. Als je dat allemaal in je opgenomen hebt en je stapt weer naar buiten, dan denk je…..wat gaat het goed met onze wijk Middelland!

Fotografie (van de foto’s): Jeroen Beltman

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.