Bezoek uit Paramaribo!

door • 22 december 2018 • Bewoners, Geschiedenis

Het was zondagmorgen 3 november, ik had zojuist de laatste artikeltjes van het TelegraafFlorisnummer Herfstnummer op de website geplaatst en de digitale krant naar de 400+ abonnees uitgestuurd. Zoals ik gewend ben te doen zette ik daarna de realtime bezoekersrapportage open van Google Analytics. Daar kan ik live zien hoeveel mensen de website bezoeken, en welke artikelen ze lezen.

Nu was het die zondag druilerig weer, een omstandigheid die doorgaans gunstig is voor het aantal lezers. Bovendien was de kwaliteit van het herfstnummer buitengewoon hoog, dus verheugde ik me in eerste instantie zonder argwaan in het grote aantal bezoekers dat ik op de website aantrof. Niet één of twee, nee wel tien tegelijk, urenlang!

Na een tijdje begon ik het toch wat vreemd te vinden. Vooral ook omdat de meeste bezoekers direct op de onvolprezen longread van Jeroen van der Beek  – De Straat ten tijden van Drugs en Venerische Ziekten – landden. Een voortreffelijk staaltje straatjournalistiek, maar wel een artikel uit het zomernummer van de TelegraafFloris, en niet het herfstnummer dat ik zojuist verstuurd had.

Hier was meer aan de hand. Ik dook  de krochten van Google Analytics in, en kwam erachter dat het bezoek niet uit Rotterdam, maar voornamelijk uit Paramaribo kwam!

Een blik op de acquisitierapportage leerde me dat de bezoekers via Facebook doorgestuurd werden. Nu laat Google niet zien vanaf welke Facebook pagina precies de bezoekers komen, dus daar moest ik even zoeken.

Ben Oliviera

Wat bleek? Eén van de hoofdpersonen uit het artikel van Jeroen, Ben Oliviera, inmiddels woonachtig in Suriname, was enkele dagen daarvoor beschuldigd van verkrachting van een minderjarig meisje. De krant De Ware Tijd online (dWT) berichtte hier als eerste over. Verschillende Surinaamse media namen daarna het bericht over. Hier en hier.

De heer Oliviera, onze ex-straatgenoot, blijkt een bekend publiek figuur te zijn in Suriname dus dit trok behoorlijk wat aandacht. ‘Ome Ben’ staat onder meer bekend als ‘ondernemer en sociaalduizendpoot’.

Op de Facebookpagina van de website dWTOnline werd druk doorgediscussieerd over de aanklacht tegen hem. Al snel had iemand onze website gevonden met het artikel waarin hij genoemd wordt en dit in de discussiethread gepost. Daarop volgde de bezoekersstroom.

 

 

Schadevergoeding

De vrouw die Ome Ben beschuldigt is de 27e jarige Xiomara Thompson. Ze woont in Nederland maar is speciaal naar Suriname gevlogen om de aanklacht in te dienen. We vinden haar ook terug als de vriendin van Roland Kahn, de ex van Sylvana Simons. Volgt u het nog?

Ome Ben laat het er in ieder geval niet bij zitten. Ter verdediging heeft hij advocaat Irwhin Kanhai  – voormalig strafpleiter van Desi Bouterse – in de hand genomen en eist schadevergoedingen van €100.000,-  van zowel Thompson als de krant dWTOnline.

Tot zover. We houden u op de hoogte!

 

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.