Tony’s Kersttip: Parel Radio

door • 21 december 2019 • Opinie

In deze tijden, waarin de spanningen met boeren en bouwers vaak hoog oplopen, heeft menigeen de neiging om voor de gemoedsrust zijn toevlucht te nemen in het kijken naar films, tv of Netflix. Leuk, maar dat gaat natuurlijk vroeg of laat ook een beetje (erg) vervelen. Daarom wil ik een warm pleidooi houden voor een hoorspel, jawel, u leest het goed ….. een hoorspel. En dan niet zomaar eentje, nee, ik heb het hier over een podcast van NPO1, de Hormoonfabriek, het ongelofelijke, waar gebeurde verhaal van de Organonfabriek in Oss, het bedrijf wat als eerste de pil op de markt bracht.

N.V. Organon tot bereiding van orgaanpreparaten op wetenschappelijken grondslag by N.V. Organon

Gebaseerd op het boek van Saskia Goldschmidt, die toegang had gekregen tot de archieven van de fabriek, ooit begonnen als Zwanenburg Slachterijen en Fabrieken. Haar boek is dus de basis voor dit fascinerende hoorspel. Vertolkt door topacteurs zoals Mark Rietman, Monic Hendrickx, Jacob Derwig en Joop Keesmaat. Het is nou niet direct wat je noemt een romantisch kerstverhaal, dat niet, maar heel geschikt om tijdens de verloren uurtjes tijdens de kerstdagen een begin te maken met deze waargebeurde geschiedenis, dus wat mij betreft …de ideale en niet te missen kersttip!

‘Een verhaal van liefde en venijn tussen broers, tegenstrijdige belangen tussen commercie en wetenschap, met hormoon volgestopte fabrieksmeisjes en door testosteron voortgedreven kerels.
De hormoonfabriek is een bloedstollend verhaal geïnspireerd op historische feiten, waarin het zicht op goed en kwaad soms wordt vertroebeld door de roes van de vooruitgang.’
Zo prijst Parel Radio de serie zelf aan en daar is geen woord van gelogen. En dat in maar liefst 25 afleveringen. Wij hebben op onze laatste vakantie met de auto meer gereden dan strikt noodzakelijk, even stukje om, kunnen we nog een aflevering doen, verslavend dus, pas op, slecht voor het milieu dat omrijden, maar gelukkig ik rijd hybride ;). Helaas, voor kinderen op de achterbank is het niks, dus ..verzin een list.

Dus ik zeg….niet kijken naar allerlei niksigheid , maar luisteren naar de hormoonfabriek, op je pc, telefoon, tablet, autoradio, slimme tv, doen! https://www.nporadio1.nl/podcasts/parel-radioLaatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.