Kids – Yuna

door • 2 april 2020 • Kinderen

In het winternummer van onze fijne digitale straatkrant kwam Willem van Beijeren van 33b uitgebreid aan het woord en dat niet alleen, hij legde me ook nog het vuur aan de schenen op het minivoetbalveld. Goddank kon ik toch nog als winnaar het pand verlaten, want stel je voor …. Willem had als volgende in de reeks ‘kids in the street’ Yuna aangewezen. Yuna Slingerland woont op nummer 43, samen met vader André en moeder Marjan en niet te vergeten stoere broer Finn. Dus op naar voor mij de overkant van de straat, makkie dus. Maar helaas, wat gooit roet in het eten, u raadt het al …het Coronavirus. Nou is deze hindernis vergeleken bij alle ellende die dat virus aanricht, het noemen niet waard, maar een echt diepte-interview aan de keukentafel zit er niet in. Dan maar voor de deur, op straat, maar ja, dat valt voor mij niet mij, want hoe onthoud ik alles wat Yuna te melden heeft, als ik niks op kan schrijven. Niet dus, daarom ook maar de hulp ingeroepen van moeder Marjan, die wat ik vergeten ben, fijn kan aanvullen, zo is het een coproductie geworden, alvast dank daarvoor.

School

Yuna, die alweer 7 jaar is, zit in groep 4 van de niet te missen Montessorischool, en ook zij vindt dat een fijne school. Het fijnst vindt ze overigens de pauzes, heb ik dat niet vaker gehoord? En waar heeft een hekel aan…juist, spelling. Het lijkt er op dat de interesse pas bij groep 7 begint te kantelen, dan hebben kids het ineens over rekenen en taal en komen pauzes op de tweede plaats. Wat Yuna dan doet in de pauzes? Paardje spelen. Lezen vindt ze sinds kort ook leuk. Ze is in heel korte tijd 3 Avi-levels gegroeid – iets waar je normaal gesproken 1,5 jaar over doet. Hoe dat kan? Ze heeft de paardenboeken uit de schoolbibliotheek gevonden. Het sprongetje naar haar favoriete hobby lijkt logisch te maken.

Hobby’s

Yuna leeft namelijk helemaal op als het over hobby’s gaat. Haar grootste passie laat zich ondertussen raden: paarden. Maar ook van kickboxen wordt ze enthousiast. Op verzoek geeft ze op straat gelijk maar een demonstratie kickboksen en het willige slachtoffer is natuurlijk broer Finn. En die moet snel in de verdediging, anders zou die zomaar in de problemen komen, dat wordt nog wat over een jaar of wat, dan is een cursus zelfverdediging voor Finn niet verkeerd. Al heeft hij wel al 7 jaar judo achter de kiezen. Bij paardrijden is het paard Starlight Yuna’s absolute favoriet, die staat bij een goede kennis in de stal. Een keer per week gaat ze naar manege de Spingruiters waar buurjongen Willem ook heengaat. Daar kent ze alle paarden en hun eigenschappen: Dorado kan de Spaanse galop en circustrucjes. Jack bijt heel vaak – een keer bijna in Yuna’s buik. Sandy is de liefste en ze is zo oud dat haar tanden zijn getrokken. Bijten heeft dus geen effect meer. Dikke Catoos kan heerlijk hard galopperen. Thuis vindt Yuna het fijn om huizen te ontwerpen en stallen te bouwen in Minecraft op de Playstation. Maar ook trampolinespringen en schilderen vindt ze heerlijk. En tekenen in haar paardentekenboek natuurlijk 🙂

Straat

De straat is leuk hoor, vindt ze, maar ze vindt het soms wel een beetje jammer dat er wel veel minder meisjes dan jongens wonen. Gelukkig worden Babette en Evi snel veel groter. Zou niet Yuna dan ook weer veel groter zijn? Eigenlijk zouden er meer meisjes mogen wonen. En paarden. Dat is eigenlijk niet zo gek, want je kan ze mooi vast binden aan die nieuwe fietsbeugels.

Nou Yuna, ik heb zomaar het gevoel dat je het nog ver gaat schoppen en dan bedoel ik niet kickboks schoppen en als deze Corona-ellende voorbij is, weer naar die fijne school en naast de pauzes ook de spelling niet vergeten hoor.

Succes!

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.