Na 2 jaar van corona-inactiviteit kan ons verenigingsleven weer een beetje aanzwengelen gebruiken. De kookactiviteiten komen nog wat moeizaam op gang, maar de kunst en cultuur gaan goed.
Lezing
Ik heb mijn vriendin en kunstenaar-schrijver Edith Brouwer uitgenodigd om de hoofdstad te verruilen voor de Maasstad. Op vrijdag 20 mei jl organiseerde ik een lezing, waarin Edith vertelt over haar ontdekking van een ex libris (zo’n kunstige stempel voorin een boek, die vertelt wie de eigenaar van het boek is) in een tweede hands boekwinkel, en hoe haar zoektocht naar de maker van die linosnede uitmondt in een fascinatie voor de grafisch ontwerper en economisch zelfstandige vrouw Fré Cohen, wat weer zal leiden tot een boek. Edith heeft een gedeelte van haar onderzoeksmateriaal meegenomen en uitgestald op tafel. Er ligt een ingebonden jaareditie van ‘Het Jonge Volk’, een uitgave van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC); zeg maar de Jonge Socialisten van voor de oorlog. En ook brochures van Schiphol en de haven van begin jaren ’30, van de hand van Cohen.
Een select gezelschap uit onze straat luisterde aandachtig toe naar haar verhaal. Ze leest ook delen voor uit de bronnen, zoals een verslag van een AJC-kamp uit 1926, en uit haar boek.
Edith is zelf ook lino-kunstenaar en heeft de lino op de voorkant van haar boek gemaakt – een portret van Fré Cohen. Wie meer wil weten en zien over het werk en leven van Fré Cohen kan tot eind oktober de tentoonstelling bezoeken in museum Het Schip, in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam.
Ga dan vooral ook even kijken in de lunchroom van het museum. Aan de muur hangen verschillende oude letterkasten, opgevist uit inventarissen van failliete drukkerijen, die door Edith een tweede leven hebben gekregen als lijsten en kunstwerk. In de vakjes geen drukletters maar afdrukken van lino’s.
Lino workshop
Op zondag 22 mei gaf Edith – ja, diezelfde van de lezing – een lino workshop. In deze workshop kregen de deelnemers uitleg over de techniek, gingen toen zelf aan de slag en maakten een boekenlegger, die in oplage van 3 of 4 mee naar huis ging. Een verrassend toegankelijke kunstvorm blijkt het te zijn. Alle deelnemers gingen opgetogen en onder de indruk van hun resultaat huiswaarts. Zie dit fotoverslag: waarlijk een mooie zondagochtend met prachtige opbrengst.
Eerst wordt een ontwerp getekend. Daarna moet de tekening op het linoleum komen. Handig daarvoor is het eerst over te trekken op vloeipapier en dat dan omgekeerd op het stuk linoleum te leggen en dan in het linoleum te krassen, zodat het grafiet van het potlood op het linoleum komt.
Daarna begint het wegsnijden. Het is dan goed nadenken over wat je wilt laten staan en wat je weghaalt. Wat je weghaalt blijft wit; op wat blijft staan komt de inkt en krijgt dus kleur bij het afdrukken. Het is een net een soort positief-negatief als bij fotografie: wat je op het negatief ziet, ziet er dus precies omgekeerd (en daarmee heel anders) uit op de foto.
Dan begint het drukken. Eerst worden twee kleuren inkt uitgerold op een papieren palet. De roller wordt met kleine haaltjes door de inkt gerold, zodat die evenredig bedekt is. Op een stuk krant wordt de uitgesneden lino gelegd en ingesmeerd met de inkt van de roller. De ingesmeerde lino moet heel voorzichtig met de bedrukte kant naar beneden op een wit stuk boekenlegger-in-spe worden gelegd. Niet verschuiven (!), anders is het mislukt. Dan draaien aan de pers, waarna het hele zaakje onder de zware rol doorgaat en stevig aangedrukt wordt. Een magisch moment als de lino dan wordt opgetild en de maker het resultaat ziet. “Verrassend!” en “Oh, wat mooi!” klinken door de ruimte.
Tekenclub
Of het nu door voornoemde initiatieven kwam of dat het volkomen toeval was … hoe het ook zij: de tekenclub is opnieuw van start gegaan! Marieke is er (in onze straat althans) mee gestopt maar heeft aangegeven dat anderen vooral met het concept door mochten gaan wat haar betreft. En zo kon het gebeuren dat Carine en Franz de Tekenclub nieuw leven hebben ingeblazen in ons Hoekpandje. Het beproefde concept geldt nog steeds: deelnemers betalen €10 voor de kunstenaar, kunstenaar legt haar/zijn techniek uit, deelnemers gaan aan de slag met telkens een andere techniek.
Vóór de zomer zijn er 4 edities geweest. Na de zomer volgt een nieuw seizoen. En dat er kruisbestuiving is tussen deze initiatieven, dat staat hoe dan ook vast. Eén van de deelnemers van de linoworkshop was de Rotterdamse tekenaar Herman Schouwenburg, die in het nieuwe seizoen een van de workshopgevers is bij de Tekenclub.
Dit zijn de tekeningen die hij maakte naar aanleiding van de linoworkshop.
Leden: houdt de mailing in de gaten!
- De Nazomerborrel ’24 - 15 oktober 2024
- Wally en zijn nieuwe burgemeester - 13 oktober 2024
- Van Middellandse Bodem - 12 oktober 2024
Bar Simon Volgend artikel:
Nieuwe Buren: Lynn en Stefan op 71a