Roffaa

door • 29 oktober 2022 • Buurt en wijk

Wie – zoals menig straatbewoner – wel eens door de Witte van Haemstedestraat loopt of fietst – kan het niet ontgaan: de activiteiten op nummer 40, het pand naast Eethuis El-Avive. Daar zitten ze, achter een fraaie glasgevel in hun rozig verlichte kantoor: de architecten van Roffaa. Jawel, een heus architectenbureau in onze buurt. Dat is weer eens wat anders dan een winkel, café, wijnbar, pizzeria of belshop. (Ja, we hadden we ook P-A-architecten in onze eigen straat, maar die houden inmiddels kantoor op de Goudse Singel).

Renske van der Stoep

Transformatie

Ik spreek met de oprichter van Roffaa, Renske van der Stoep. Ze steekt gelijk van wal over de verbouwing die het pand heeft ondergaan. De oudere buurtbewoners zullen het nog wel weten, vroeger huisde hier een postkantoor. Dat sloot in 2002 waarna het pand jarenlang diende als opslagruimte. Renske en haar mensen hebben de transformatie van postkantoor/opslagruimte naar modern en licht kantoor uiteraard helemaal zelf uitgedacht. Op de website van Roffaa is de transformatie in geur, kleur en fraaie teksten beschreven

Via een fraaie houten pui met veel glas staat het kantoor volop in verbinding met de straat. “Zo eren we de ornamentiek en de aandacht die in de oorspronkelijke gevels is gegaan”, aldus Renske in ronkende architectentaal.  Doordat de pui achter de gevel is geplaatst is er tegelijkertijd een buffer gecreëerd. ‘s Avonds wordt deze ruimte afgesloten met schaarhekken en gaan er spots aan, om het vriendelijk te houden. 

Zwaaiende mensen

Vanaf begin af aan was er veel belangstelling vanuit de buurt en Renske en haar team voelen zich heel welkom. “De hele dag zwaaien er mensen. Sommigen lopen pas door nadat we teruggezwaaid hebben.” Renske vindt het contact met de buurt leuk en belangrijk. Wellicht dat ze nog wat meer kan doen. Zo overweegt ze een espresso-apparaat neer te zetten of iets dergelijks, om de buren wat meer naar binnen te halen nog. De diverse nabijgelegen horeca aangelegenheden hebben Renske en haar team nog niet allemaal bezocht. Wel hebben ze al bier gedronken bij De Burgemeester en pizza’s gehaald bij De Buffel.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Renske zelf woont als sinds 2004 aan de Beukelsdijk en kent zodoende deze buurt goed. Na betrekkingen bij diverse gerenommeerde architectenbureaus in Rotterdam, besloot ze in 2018 voor zichzelf te beginnen met Roffaa. “Roffa” is straattaal voor Rotterdam en de extra “a” staat voor architectuur, legt Renske uit. De Rotterdamse mentaliteit: handen uit de mouwen, gewoon doen, jezelf niet al te serieus nemen, vindt ze passend voor het bureau.

Vier jaar geleden ging Renske met Roffaa van start in het bedrijfsverzamelgebouw De Kroon in Schiemond, tegelijk met Graaf Florisstrater Jeroen Zuidwijk die daar ook een eigen architectenbureau uit de grond aan het stampen was. Toen ze een grote opdracht binnenhaalde en meer mensen in dienst nam – Roffaa telt er nu 9 – ging ze op zoek naar een nieuwe kantoorlocatie. Ze kende de eigenaar van het huidige pand, deze had de ruimte zelf niet meer nodig, en zo werd één plus één twee. 

Floating Bricks: steenstrips op glas

Projecten

Het grootste project waar Roffaa aan werkt is de De Leeuwenkuil: de ontwikkeling van 232 woningen in allerlei soorten en maten in Rotterdam-Zuid op het gebied tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krugerstraat. Het is een bijzonder project waarin hoog ingezet wordt op duurzaamheid en circulariteit. Zo wordt er gebruik gemaakt van gezaagde bakstenen, een restproduct dat overblijft bij de productie van steenstrips, de dunne laagjes baksteen die nodig zijn voor nep-bakstenen wanden. De inspiratie hiervoor deed Roffaa op in een eerder project, The Floating Bricks, een huisje bestaande uit glas en steenstrips, dat het bouwde voor de Culture Campsite in Rotterdam. 

Dit huisje pronkt nu op het binnenplaatsje achter het kantoor in de Witte van Haemstredestraat en vormt daar in zijn rookpauzes het uitzicht voor de kok van afhaalrestaurant Akko.

Plezier in het werk? – van negen tot zes 

Naast het als architecten vormgeven van de stad, wil Roffaa ook de bedrijfscultuur van de architectuur veranderen, die zich vaak kenmerkt door lange werkdagen, deadlines, veel overwerk en een scheve work-life balance. De architectuur is wat dat betreft soms vergelijkbaar met de Zuid-as, vindt Renske. 

Hard werken is nodig, zeker wanneer je met een deadline van een prijsvraag zit, maar dat moet ook zonder overwerk kunnen, vindt Renske. Ze heeft van 9:00 tot 18:00 hard in de agenda’s gebikkeld. “Om 18:00 gaat het licht hier gewoon uit. Plezier in het werk staat voorop. Vanuit plezier pakken we opdrachten aan en vanuit plezier lever je beter werk af.” Dit past ook beter bij de jongere generatie professionals, zo meent ze. 

Om wel al het werk gedaan te krijgen, en de concurrentie aan te kunnen, gooit Roffaa het vooral op slim werken: niet oeverloos vergaderen, goed plannen, slimme workflows en elkaars werk over kunnen nemen. 

In het verlengde daarvan ligt ook de 4-daagse werkweek, die team Roffaa hanteert sinds Renske zelf haar vijfde werkdag invult als Hoofd Architectuur bij de Academie van Bouwkunst. 

Vier dagen werken en ‘slechts’ van 9:00 tot 18:00? Spannend om te zien óf, en hoe dat gaat lukken. Als buurtgenoten – onderweg naar de Dirk – kunnen we het live volgen, als we in het voorbijgaan naar binnen gluren, onze hand opsteken en kijken of er nog wordt teruggezwaaid. Of nog beter, door gewoon eens naar binnen te lopen te en vragen hoe het gaat!

* De foto’s van de gevel en van de Floating Bricks zijn gemaakt door Daria Scagliola

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.