Fortune Coffee Bar

door • 12 april 2025 • Horeca en Winkels

Asian hospitality meets Western speciality coffee

„Johoe!“ roep ik binnenlopend. Eindelijk zie ik iemand in de ondertussen zo lang leegstaande zaak op het hoekje Graaf Floris / Beukelsdijk! Terwijl een groep jonge mensen werkt aan de ondertussen spierwitte muren die niks meer laten vermoeden van de bruine kroegen die hier eerder vestigden, kom ik te weten dat de soft opening van Fortune ergens in Januari 2025 gaat plaatsvinden.

Dagelijks passerend valt me op dat het café steeds beter gevuld lijkt en dat zelfs de ontbrekende meubels in de eerste weken niet het succes kunnen tegenhouden. Ontzettend benieuwd naar het concept en het idee achter Fortune Coffee, vind ik het tijd voor een interview met Michael, eigenaar en oprichter.

Michael

Met een achtergrond in de horeca en wat uitstapjes naar twee studies heeft Michael vooral heel veel kennis over speciality coffee opgedaan in zijn tijd in Canada. Zijn ervaring met koffie (waarvan – zo leerde ik – het smaakpalet net zo rijk is al die van wijn) komt goed van pas in zijn job als bar manager en inkoper eenmaal terug in Nederland. Als Michael hoort dat het pandje te huur is, twijfelt hij niet lang: als sinds zijn tijd als bewoner in in de Graaf Floris weet hij dat hij dit plekje zou willen huren.

Community

Dat het café bijna nooit leeg is, is geen toeval. Los van het feit, dat Michael al jaren werkt in de Rotterdamse hospitality en zijn netwerk groot is, heb ik de indruk dat mensen hem ook veel gunnen. De Instagram community is groot, er zijn er een aantal pop-up events voordat Fortune fysiek open gaat. “Ik hou van het praten met mensen. De wereld van de horeca kent elkaar. En zonder enig feedback groeien mensen niet.“

Wie bij Fortune binnen komt, heeft dan ook echt het gevoel oprecht welkom te zijn. Je voelt de gastvrijheid, het is niet gemaakt.
„Koffie en thee zijn een mooi middel om mensen samen te brengen. We moeten kijken wat we gemeen hebben in plaats van wat de verschillen zijn. Mijn ouders zijn van Chinese afkomst. Bij ons is samen eten en drinken een essentieel deel van verbinding, uitwisseling, contact.“

Goede koffie

„Als mensen hier een bepaald bedrag betalen voor een koffie, dan wil en moet ik er ook voor zorgen dat ze waar voor hun geld krijgen. Ik wil koffie van hoge en constante kwalitatief aanbieden“. En dat geloof ik als ik hem hoor en zie praten: „Kijk, deze dan“, zegt hij, terwijl hij over zijn zwarte strada machine streelt. „Het was liefde op het eerste gezicht“. Dat hij op de dag van ons interview, eigenlijk zijn vrije dag, naar zijn koffieleverancier in Amsterdam gaat, laat zien hoeveel passie Michael voor zijn vak en zaak heeft.

En dan – proeven

In het smaakvol interieur mag ik dan genieten van de havercappuccino en een belachelijk lekkere thee die Michael voor me bereidt.
Mijn conclusie: In een wijk die vol zit met koffietentjes zal Fortune in de toekomst tot de weinige plekken behoren waar ik mijn koffie ga drinken. Als Italiaanse die weet wat goede koffie is. En Als Duitse af en toe een cappuccino, ja, zelfs na 11 uur 😉

Fortune: Henegouwerplein 62

Met dank aan Michael!

Laatste berichten van Katharina Grippaldi (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.