Koken à la Flo – Herfst

door • 12 december 2016 • Geen categorie

Mocht je nog inspiratie zoeken voor het kerstdiner: de mango-tomatensoep die we met Flo hebben gemaakt was bijzonder lekker en je kan de soep heel feestelijk versieren met stukjes mango en een klodder crème fraiche!

Verder hadden we drie stamppotten gekookt in verschillende kleuren en smaken. Als tussendoortje hadden we kastanjes geroosterd en ook een toetje ontbrak niet: gevulde appeltjes uit de oven.

Mango-tomatensoep

Voor 12 personen

Ingrediënten:

6  Mangos
6  Sjalotten, gesnipperd
2  Stengels Citroengras
6  blikken gepelde tomaten
2  pakken Mango-Appelsap
1 stuk gember, geraspt
3 knoflookteentjes
Zout en Peper
Olie
3 Bekers Crème fraîche

Bereidingswijze:

  1. Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit en vervolgens in grove stukken.
  2. Pel de ui en snijd fijn.
  3. Verwijder de buitenste laag van de onderste 10 cm van het citroengras en hak de stengels fijn.
  4. Verhit de olie in de pan en bak de ui, knoflook, gember en het citroengras.
  5. Roer de blikjes tomaten, de mango-appel sap erdoor en breng aan de kook.
  6. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Vervolgens het vuur lager zetten en ¾ van de stukken mango toevoegen.
  8. De soep zonder deksel op laag vuur 20 minuten laten koken.
  9. Blender de soep en breng eventueel opnieuw op smaak met zout en peper.
  10. Serveer de soep met de resterende mango stukjes en een klodder crème fraîche.


Kastanjes

Ingrediënten:

Zakje kastanjes

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak met een scherp mes een kruis in de schil. Leg ze op de platte kant en kerf vervolgens het kruis erin.
  3. Leg de kastanjes op een bakplaat. Zet ze in de oven. Na ongeveer 30 minuten zijn ze klaar.
  4. Verwijder zowel het bruine omhulsel als het dunne velletje wat om de kastanje zit.

Bietenstamppot

Ingrediënten (4 personen):
1 1⁄2 kg kruimige aardappel
50 g boter
300 g gerookte spekblokjes (duopak) 1 ui
500 g gekookte bietjes
1 appel (schoongeboend)
300 g kaas

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar.
  2. Bak de spekblokjes in 6 minuten knapperig in een koekenpan. Doe ze apart in een bakje of schaaltje.
  3. Snijd de kaas in blokjes en doe ze in een bakje.
  4. Snijd de ui in halve ringen. Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de ui 1 minuut.
  5. Schil de bietjes en snijd ze in blokjes. Voeg de bietjes toe aan de ui en bak 4 minuten mee.
  6. Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in stukjes. Voeg ze toe aan het bieten mengsel.
  7. Giet de aardappelen af en vang wat kookvocht op. Stamp de aardappelen met de rest van de boter en het kookvocht met de pureestamper tot een smeuïge puree.
  8. Schep het bieten mengsel erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Serveer de stamppot met de spekjes en blokjes kaas apart


Boerenkool stamppot

Ingrediënten (4 personen):
1,5 kilo kruimige aardappelen
500 gram gesneden boerenkool
1 ui
Olie
300 g gerookte spekblokjes (duopak) 1 ui

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  2. Doe de gewassen en gesneden boerenkool in een pan met een laagje wateren de bouillon poeder. Leg de aardappelen op de boerenkool.
  3. Kook de boerenkool en aardappelen in 20 minuten op gemiddeld vuur gaar.
  4. Snipper de ui en bak deze in een beetje olie lichtbruin.
  5. Bak de spekblokjes in 6 minuten knapperig in een koekenpan. Doe ze apart in een bakje of schaaltje.
  6. Giet de boerenkool en aardappelen af als ze gaar zijn. Houd wat kookvocht achter.
  7. Stamp de aardappelen en boerenkool.
  8. Voeg kookvocht toe tot het geheel smeuïg is.
  9. Schep af en toe door om aanbranden te voorkomen.

Serveer de stamppot met de spekjes apart


Hutspot

Ingrediënten (4 personen)
500 g winterwortel
1 kilo aardappelen
2 uien
klontje boter
zout en peper

Bereiding van de Hutspot

  1. Schil de aardappels en snijd ze daarna in even grote stukken.
  2. De wortels schillen en in stukken snijden.
  3. De uien pellen en de uien in ringen snijden
  4. Pak een grote pan uit de kast en doe er een halve liter water in met een theelepel zout.
  5. Doe aardappels in de pan en daar bovenop leg je de uien en de wortels.
  6. Breng nu alles aan de kook op hoog vuur
  7. Als het water kookt zet je het vuur iets zachter maar je zorgt er wel voor dat het water blijft koken
  8. Kook de hutspot gaar in ongeveer 25 minuten met de deksel op de pan (prik met een vork om te voelen of de aardappels gaar zijn)
  9. Als de boel gaar is giet je het overtollige water af in een kommetje
  10. Neem je stamper ter hand en stamp tot de hutspot lekker smeuïg is, eventueel wat kookvocht toevoegen
  11. Op smaak brengen met peper en zout

Gevulde appeltjes uit de oven

Ingrediënten (4 personen)
1 zak appels Elstar of Cox
Rozijntjes
Nootjes
Roomboter
Vanille vla

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Verwijder het klokhuis met een appelboor
  3. Snijd een dekseltje
  4. Vul de appel met nootjes en rozijntjes en roomboter
  5. Zet de gevulde appeltjes in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie
  6. Zet de schaal 20 minuten in de oven
Volg Peter

Peter Reitsma

Peter woont sinds 2005 in de straat samen met Petra, Laila en Tamar.
Hij schrijft sinds 2012 voor de TelegraafFloris en houdt zich bezig met de straat website.
Volg Peter

Recente artikelen van Peter Reitsma (alle artikelen)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.