Het geheim van de Graaf Florisstraat

door • 1 juli 2015 • Bewoners, Cinema

Toen de redactie ter ore kwam dat er een heuse documentaire over de straat in aanmaak is, was de reactie unaniem en tweeledig. Ten eerste: hier moeten we een stukje over schrijven. Ten tweede: deze documentaire moet over ons gaan!  Is onze rijk geïllustreerde en superinformatieve digitale straatglossy tenslotte niet met stip het meest vermeldenswaardige van deze straat?

Het eerste, het schrijven van het stukje is gelukt (je leest het zelfs!). Het tweede doel bleek lastiger…

opnames6

Vervolg op ‘Het geheim van de West-Kruiskade’

Na het succes van de reeks ‘Het geheim van de West-Kruiskade‘, heeft TV Rijnmond opdracht gegeven voor een nieuwe serie onder de noemer ‘Het geheim van Middelland’. Van de 13 nieuwe afleveringen is er eentje geheel gewijd aan de Graaf Florisstraat.
Na de opnames bij Floriscoop praat ik met Alexander Aertgeerts, de producent en overkoepelde man.
Het bedrijf achter deze documentariereeeks, en achter ‘Het geheim van de West-Kruiskade’, is Grandioos Media, zijn bedrijf. Daarnaast huurt hij, zoals het gaat in dat wereldje, allemaal freelancers in voor het uitvoerende werk. Zo zijn er Suzanne, de set producer, Robin, de camera man en Daan Arents, de geluidsman.

De algemene aanpak die ze volgen is dat ze, afgaande op de longlist van plekken die door de opdrachtgever zijn aangegeven, research gaan doen. Dit doen ze door heel veel in de wijk aanwezig te zijn en met zo veel mogelijk mensen te praten. Die mensen vinden die de wijk een gezicht geven. Zo komen de onderwerpen “organisch” tot stand.

De regie komt voor rekening van Robbertjan Brouwer. Hij is ook degene die de interviews doet. Volgens Alexander is het zijn unieke invalshoek, zijn gebrek aan schroom, en zijn onorthodoxe aanpak die hem zo goed maken. Hij werkt niet met vragenlijstjes en is niet tevreden met het standaardverhaal. Als een ware psycholoog is hij altijd op zoek naar de drijfveren van mensen.

Een opmerkelijk gesprek

Onze Harold Smits vond het een opmerkelijk gesprek. De interviewer was niet geïnteresseerd in de Floriscoop of het Cinema Culinair cadeauboek, maar sloeg diep aan het spitten, een soort reisje in zijn ziel en zaligheid. Na twee uur de diepte in over liefde, ego, relaties, zin van het leven, vriendschap, seks en verhuizen, liet Robbertjan een ietwat huiverige Harold achter: “Wat komt erin? Een ding is zeker: het wordt meer zomergasten, dan een commercial voor onze straat”.

Elke aflevering kost een paar draaidagen en resulteert, zoals “onze” aflevering, in zo’n 8 uur ruw beeldmateriaal. Daaruit moet uiteindelijk 20 minuten documentaire gemaakt worden. Robbertjan vergelijkt het proces met winkelen en koken. Uit een hele volle boodschappenkar wordt uiteindelijk een klein exquise gerechtje klaargemaakt. Het echte werk gebeurt dus eigenlijk pas in de keuken, tijdens de montage.

Uit onze straat zijn in ieder geval de volgende materialen in de kar terechtgekomen:

  • Opnames bij Koken-met-Flo
  • Interview met Gijs van Ketelbink bier
  • Interview met pianist Bart (GfS 103B)
  • Diepte interview met Harold Smits
  • Opnames bij Fleur die in haar keuken kokkerelt voor Floriscoop
  • Interview met Robert, Manuela en Mayke (over Floriscoop)
  • Opnames van mensen die vanuit hun huis richting hoekpandje 88a lopen
  • Opnames tijdens en na eetfilm Pane-e-Tulpani bij Floriscoop
  • Opname van het bord www.graafflorisstraat.nl

opnames2

Wat komt erin, en wat niet?

Als TelegraafFloris hoofdredacteur, belast met de missie van mijn redactie, doe ik een pleidooi om de krant en website als ingrediënt toe te voegen. Dat lukt! De camera’s gaan draaien, en de lichten flitsen aan. Ik krijg de gelegenheid de TelegraafFloris, de website, en onze redactie voor het voetlicht te brengen. Robbertjan hoort het aan en vraagt naar mijn motivatie voor het maken van de krant. Of mijn antwoord hem bevredigt of niet blijft onduidelijk maar na nog geen 5 minuten zijn we klaar. Afwachten maar hoeveel seconden van dit gesprekje in het eindresultaat terecht gaan komen, en of deze hoeveelheid überhaupt groter dan nul is. Alexander kan niets beloven.

Ik vraag hem nog wat zijn algemene indruk van onze straat is. Hij vind het een vrij sociale straat. Het mooie aan de straatactiviteiten is dat, aldus hem, deelname hieraan compleet optioneel lijkt te zijn: Je kunt volop meedoen, maar je kunt hier ook compleet anoniem leven, en alles ertussenin.

Laatste vraag: “Zijn er nog wethouder-Hekkking-achtige-types die krampachtig proberen in beeld te komen?”. “Ja, een zekere TelegraafFloris journalist wil er wel heel graag in komen.”

In de herfst: première / directors cut in 88a

Op de laatste dinsdag van september komt de 1e aflevering op TV Rijnmond van ‘Het geheim van Middelland’. Het is nog onduidelijk of dat de GraafFloris aflevering gaat zijn. Waarschijnlijk niet, en komen wij iets later. Het team van Floriscoop is in elk geval in gesprek met de filmmakers over een sneak preview. Dan zal duidelijk worden wat er in de final cut over is gebleven, wie er in is gekomen, en wie niet.
Uiteindelijk zal de aflevering ook op Youtube en Vimeo belanden.

We wachten in spanning af….

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.