SlimWonen in de Graaf Florisstraat

door • 4 april 2015 • Bewoners, Groen

Zaterdag 21 maart parkeerde het project SlimInWonenRotterdam hun keet in de Graaf Florisstraat.

SlimWonenInRotterdam wil Rotterdammers motiveren hun huizen en wijken te verduurzamen, oftewel, energiezuiniger te maken.  Dit doen ze in eerste instantie door informatievoorziening en het stimuleren van samenwerking en kennisdeling tussen bewonders onderling. Initiatiefnemer van het project is de gemeente. De uitvoering is uitbesteed aan corporatie BLIJStroom, een club mensen uit Rotterdam Noord die zich inzet voor een energieneutraal Rotterdam. De keet is afgelopen winter heel greater Rotterdam doorgetrokken om overal energietips te geven.

Ik ben zelf met de buurman een MeerjarenOnderhoudsPlan (MJOP) aan het opstellen dus wat energiebesparingstips kunnen geen kwaad. Plaatsgenomen in de goedwarmgestookte keet krijg ik een energiebesparingsadvies van Friso. Uitgangspunt is een infrarood foto van de voorgevel van ons huis. Deze foto’s zijn voor alle adressen in Rotterdam beschikbaar. Voor de Graaf Florisstraat zijn ze op vijf maart ’s avonds om 22:20 genomen, een tijdstip waarop er doorgaans lekker gestookt wordt.

[wc_row][wc_column size=”one-half” position=”first”]

warmte-scan

[/wc_column][wc_column size=”one-half” position=”last”]

De Warmtescan

Goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen laten volgens Friso een geheel blauwe gevel zien. Bij ons, zonder spouwmuurisolatie, lekt er warmte door de muren, getuige de groene kleur.
Grootste warmteverlies is te zien bij onze enkelglas ramen, die rood oplichten. Het diepe rood komt overéén met een temperatuur van 17°C, aan de buitenkant van de ruit dus!
Opvallend is het verschil met ramen waar de gordijnen gesloten zijn, dat scheelt al wat howel je daar aan de bovenkant weer rode randen ziet.
Onze bovenverdieping toont geen rood. Daar staat de verwarming nooit aan dus dan is er simpelweg minder om te lekken.

[wc_box color=”info” text_align=”left”]

Wil je ook zo’n foto van jouw huis?
Stuur dan een mailtje met je adres naar duurzaamverbeteren@gmail.com . Ze zijn tot eind april toegankelijk.

[/wc_box]

[/wc_column][/wc_row]

Besparingsmaatregelen

Hoewel het er bij ons (links van het midden) nog iets beter uit ziet dan bij onze naaste buren (verhuurde appartementen) is het geen fraai beeld uiteraard. Wat kunnen we hier nu aan doen?

Meest voor de hand liggende maatregel is het overgaan op dubbele beglazing. “Maar dan moet je gelijk al je kozijnen vervangen, een kostbare grap”, zo had ik dit idee altijd van me afgehouden. Dat blijkt echter lang niet altijd nodig. Het is vaak ook mogelijk om in de bestaande sponningen dubbele beglazing te plaatsen, zij het niet van het dikste soort. Als alternatieve oplossing, bijvoorbeeld voor de stukken waar je mooie glas in lood zit, kun je voorzetramen plaatsen. Ok, misschien toch maar eens een offerte aanvragen…

Verder is dakisolatie een interessante optie om in je achterhoofd te houden om mee te nemen als je toch een dakvervanging inplant. Voor vloerisolatie kun je vanuit kelders en kruipruimte isovlas tussen je vloerbalken stoppen.

Wanneer ik vraag naar terugverdientijden en wat de beste besteding is van je energiebesparingsbudget wijst Friso me naar de site MileuCentraal. Daar staat een mooie plaat met de verschillende energiebesparingsmaatregelen, de gemiddelde investeringskosten, en de te verwachten besparingen. De hele site staat trouwens boordevol praktische informatie .

Trias Energetica

In plaats van mijn huis beter te isoleren leek het plaatsen van een setje zonnepanelen mij altijd een veel betere en aansprekender investering. ( die ik desondanks evenmin uitvoerde ). Als ik het met Friso bespreek komt hij met de Trias Energetica op de proppen. Een driestappenstrategie om zuiniger te worden:

  1. Wat je niet gebruikt aan energie hoef je ook niet op te wekken.
  2. Wat je nog wel opwekt, doe dat duurzaam.
  3. Wat niet 100% duurzaam op te wekken is, doe dat dan toch zo duurzaam mogelijk.

Ik kan wel gaan uitrekenen wat mij per geïnvesteerkeet-buitende euro meer oplevert, dubbele beglazing of een setje zonnepanelen op het dak, de Trias Energetica zegt simpelweg: kies voor de dubbele beglazing.
Als je iets verder dan je eigen portemonnaie denkt wordt dit helemaal logisch. De zon schijnt lang niet altijd en de door mij opgewekte zonne-energie gaat ook niet naar de verwarming van mijn huis. Voor de verwarming van mijn huis verbrand ik fossiel gas, sponsor ik Poetin, laat ik Groningen beven, en verwarm ik het klimaat.

Kennisdeling?

Na het advies van Friso spreek ik buiten de keet met Julia Hevemeyer, de projectleider. Wij zijn de laatste locatie op de tour die ze deze winter door Rotterdam hebben afgelegd. Ze is tevreden met het animo bij ons de wijk, de keet zit bijna de hele dag gevuld met geïnteresseerden.

Tijdens het project kwam het haar voor dat de centrumbewoners individualistischer zijn dan mensen in wijken als Hoogvliet of Ommoord. In die zin dat ze minder geneigd zijn samen met de buren dingen op te pakken, of überhaupt de buren niet kenden. De Graaf Florisstraat is daarop natuurlijk een uitzondering, haast ze zich te zeggen.

Ze geeft aan dat ze met het project graag nog eens langskomen voor een informatie-avond, indien hiertoe voldoende animo is. Het lijkt mij nuttig, maar het lijkt mij ook interessant om eens met buurtgenoten te spreken die ervaring hebben met besparingsmaatregelen. Niets werkt zo drempelverlagend als (positieve) ervaringsverhalen.

[wc_box color=”info” text_align=”left”]

Oproep
Ben je geïnteresseerd in een informatie bijeenkomst (uurtje) over dit thema, als informatiezoeker maar vooral ook als informatieverschaffer?
Stuur een mailtje naar krant@graafflorisstraat.nl .

Concrete vragen:

  1. Wie heeft er dubbele beglazing laten zetten? Hoe? Door wie? Hoe duur?
  2. Wie heeft er dak isolatie?
  3. Wie heeft er zonnepanelen of een zonneboiler? Wat zijn de ervaringen?
  4. Overige tips, vragen?

[/wc_box]

Bij voldoende animo plan ik een bijéénkomst. Als alternatief interview ik een besparingservaringsdeskundige uit de straat voor de volgende TelegraafFloris.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.