Social-impact-Hoekpandje

door • 18 juli 2020 • Nieuws, Vereniging

Van opknapbeurt tot toekomstdroom

Tijdens de afgelopen ALV, op 14 februari 2020, is het voorstel gedaan om wat investeringen te doen in onze keuken: nieuwe hoge tafels voor in de keuken om staand aan te kunnen werken, een kast op maat laten maken, aanschaf nieuwe pannenset. Als bestuur hadden we al een offerte van een timmerman opgevraagd.

De aanschaf van de horeca-snij-tafels en pannenset: daar was iedereen het mee eens. Het kookteam van Floriscoop mocht deze, als intensieve gebruikers van de keuken, gaan aanschaffen; zij weten immers het beste wat werkt voor de koks. Wel even afstemmen met het team van Wine Spice Music, die andere regelmatige gebruikers van de keuken.

Naar aanleiding van deze voorstellen kwam de vraag op tafel of we het vernieuwen van de keuken niet wat rigoureuzer aan moeten pakken… Een hele nieuwe keuken misschien? De huidige keuken hebben we al zo lang en heeft zijn beste tijd gehad. Echt goed schoon krijgen we ‘m niet meer en met een intensiever gebruik is hygiënische veiligheid ook wel een dingetje. Naar aanleiding van deze ideeën besloot het bestuur dit te onderzoeken.

De droom van Jet

Niet lang na de ALV kwam Jet Houwers bij het bestuur op de lijn. Zij had tijdens de kerstborrel aan Winy Maas verteld over haar droombeelden bij ons hoekpandje op 88a. Winy begeleidt verschillende ‘social impact’ trajecten in diverse landen en was enthousiast geworden over haar vergezichten; die sloten aan bij waar hij mee bezig is wereldwijd. Hoe mooi is het om dat dan ook te kunnen doen voor je eigen straat? Samen wilden ze komen praten over de ideeën. En zo zaten onze kersverse penningmeester Rogier en ik op 10 maart in ons pandje te luisteren naar de droom van Jet.

Jet was niet bij de ALV geweest en was opgetogen te horen over de suggesties die daar waren gedaan. Zij gaat graag nog een stapje verder: als we het toch over opknappen hebben, waarom dan niet doorpakken en ons hoekpandje een grote opknapbeurt geven? Behalve de keuken zouden we ook kunnen denken aan goede isolatie, zodat de bovenburen minder last hebben van geluidsoverlast bij gebruik van het hoekpandje. En wellicht ook dubbel glas, als warmte isolatie. En o ja, dan de douche op de eerste verdieping (niet in gebruik) omtoveren tot een tweede toilet, het muurtje in het toilet op de begane grond wat naar achteren plaatsen zodat je daar wat ruimer zit, en laten we dan ook meteen het gat in de vloer meenemen. Het ging Jet niet zozeer om de verbouwing zelf, maar vooral om de reden erachter. Hoe mooi zou het zijn als er nog intensiever gebruik gemaakt kan worden van ons hoekpandje? Ontbijt-service voor ouderen, af en toe een terras voor de deur, een paar keer per week gelegenheid om er wat te eten? Met een andere (in)richting denken Jet en Winy dat het pandje nog meer gebruikt en veraangenaamd kan worden.

Draagvlak toetsen

Voordat we hier aan toe zijn, zijn er nog flink wat andere vragen te stellen en wellicht obstakels uit de weg te ruimen. Om een paar punten te noemen: wat betekent dit voor de sociale en maatschappelijke functie van onze vereniging en de prachtige initiatieven die er nu met regelmaat plaats vinden? Hoe verhoudt dit idee zich daartoe? In onze statuten staat duidelijk dat er geen commerciële activiteiten mogen plaatsvinden. En wat te denken van vergunningen? Is het te verenigen met de bestemming die op het pand zit? Wat gaat dit kosten? Wie gaat dit betalen? Wat betekent dit voor onze huur? En voor onze contributie? En ook zeer belangrijk natuurlijk: wat vinden onze leden hiervan? Voordat er tijd en moeite wordt gestopt om dat allemaal te onderzoeken, stellen we als bestuur voor om eerst onze leden te raadplegen.

En toen kwam Corona

We zijn net bezig een vragenlijst op te stellen voor een ledenraadpleging, als – nog niet eens een week na het gesprek met Jet en Winy – Rutte en kornuiten het land dichtgooien.
Alles valt stil. De Grote Onzekerheid breekt aan, de uitvraag gaat in de koelkast, ons Hoekpandje gaat op slot en het sociale leven valt stil. 
Maar nadat de ‘intelligente lockdown’ wordt versoepeld pak ik de draad weer op. Ik benader Jet en op 13 juli gaan we samen wandelen. Zij licht haar ideeën verder toe. De corona-situatie heeft in Jet’s ogen precies laten zien welke meerwaarde er zit in lokaal ingebedde initiatieven. Hoe waardevol ons sociaal kapitaal is. Jet en haar man Frank kregen beiden covid-19 en stonden versteld van de enorme steun uit de omgeving. Zoveel aandacht, zoveel zorg. Dat is de kracht van onze buurt. Dat wil ze behouden en verder uitbouwen. Het Floriscoop-team ging maaltijden verzorgen door en voor de buurt, met producten uit de buurt. Zoiets heeft niet alleen meerwaarde in crisis-tijden. Het zou een breder fundament kunnen zijn voor de buurt die wij willen zijn: betrokken bij elkaar, elkaar steunend waar nodig, zonder verplichting, uitnodigend.

Sociaal kapitaal

En dat zou prima kunnen in een gemixte functie. Jet wil voorkomen wat er in Amsterdam gebeurt. Daar worden leuke hoekpandjes als de onze opgekocht door projectontwikkelaars om er het zoveelste hippe koffietentje in te zetten, waarvan er al zovele zijn. De bestaande activiteiten met een vrijwillige karakter moet we koesteren en behouden, en zouden in haar ogen prima aangevuld kunnen worden met activiteiten met een meer professioneel karakter. Bijvoorbeeld een paar avonden per week een kook-functie, waar buurtbewoners kunnen aanschuiven voor een gezonde en goedkope maaltijd, bereidt met lokale producten, door lokale koks die daarvoor een eerlijk uurloon krijgen, en waar naast gezond eten ook ontmoeting centraal staat. En waar jongeren die in onze stad een MBO- of HBO-studie in een horeca of hospitality studierichting stage kunnen lopen. Zolang de sociale functie maar voorop staat. Het is investeren in het sociaal kapitaal van onze straat en buurt.

Samen optrekken

Binnenkort peilt het bestuur de mening hierover onder de leden van de straatvereniging om het animo te peilen voor deze richting. Een volgende stap is om de eerste ideeën te bespreken met onze buurtgenoten en te bezien of er een groepje ‘trekkers’ gevormd kan worden die deze toekomstdroom verder willen onderzoeken, uitwerken en – wie weet – daadwerkelijk realiseren. Na de zomer organiseren Jet en ik een eerste bijeenkomst om mensen te informeren en te kijken of er naast onszelf en Winy, meer meedenkers en meedoeners gevonden kunnen worden. We geloven erin dat dit idee een kans van slagen heeft als het wordt gedragen en getrokken wordt door meerderen. Als dat zo is, wordt het samen optrekken met de directe omwonenden, straat- en buurtbewoners, met onze straatvereniging en met Huize Middelland. Het zal een lange weg worden voordat deze droom gerealiseerd kan worden maar we voelen dat het zou kunnen lukken.

Begeisterd

De wandeling met Jet door het Essenburgpark – dat andere prachtige bewonersinitiatief – zit erop. We zijn weer aangekomen in onze straat en ik neem afscheid van haar. Het laatste stukje Graaf Florisstraat naar mijn voordeur wandelend realiseer ik me dat ik begeisterd ben door haar enthousiasme en haar ideeën. Voor mijn geestesoog zie ik me in de toekomst al zitten in een vernieuwd hoekpandje, waar ik na een inspirerende, intensieve, lange werkdag ben komen aanschuiven voor een gezonde en lekkere maaltijd met mijn gezin, omringd door kunst van de tekenclub, en waar ik bekende en nog onbekende buurtbewoners ontmoet die me inspireren met hun verhalen, ideeën en toekomstdromen.

Maar nu eerst die keuken opknappen. Voor de nabije toekomst, liefst nog dit jaar af, als eerste concrete resultaat. Wie wil met het bestuur helpen om een plan hiervoor te maken? Geef je op via info@graafflorisstraat.nl

Nina Huygen
Laatste berichten van Nina Huygen (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.