Verhaal van een container adoptant

door • 10 juli 2022 • Bewoners, Buurt en wijk

Een van mijn studenten deed onderzoek naar sociale cohesie in Rotterdamse wijken en vertelde en passant van een initiatief dat je als bewoner een container kon adopteren. Je wordt dan verantwoordelijk voor hoe de container erbij staat, in samenwerking met de gemeente. Ik was meteen verkocht. Destijds was ik al blij met de komst van ondergrondse container bij ons voor de deur. Wat een luxe om in no time al je afval kwijt te kunnen. Geen stinkende zakken meer op het terras, wachtend op de ophaaldag. Maar al snel bleek dat het voor buurtgenoten vaak verleidelijk is om de zak ernaast te plaatsen in plaats van erin. Bijvoorbeeld wanneer de container vol is, of het afval eigenlijk niet past, of wat dan ook. Een aantal heeft het idee dat de spullen nog van waarde zouden kunnen zijn voor een ander en laten ze bewust naast de container staan. Voor mij de nadelen van zo’n ondergrondse container voor de deur. Dus die adoptie, dat leek me wel wat. Na aanmelding kreeg ik een adoptiepakket: bezem, oppak-knijper, afvalzakken, sleutel van de achterkant van de container, en instructies hoe met dit alles om te gaan.

Wat doet een container adoptant?

Het idee is dat ik de boel een beetje in de gaten hou. Wanneer er zakken naast de container staan die er wel in passen, zelf erin doen. Wanneer er een zak klem zit, achterkant container openmaken en zak loswrikken, alsnog erin doen. Afval dat er niet in past in kleinere stukken hakken, etc. Opengescheurde zakken ook zoveel mogelijk toch erin proberen te krijgen, en het zwervende afval in nieuwe zakken doen. Als het te gek wordt, of er is iets aan de hand, dan bellen we de ondersteunende dienst.

Slimme technologie

Op een geven moment ging het echt mis. De container werd maar niet geleegd, het afval stapelde zich op naast de container, omdat buurtbewoners toch nog steeds de zakken laten staan wanneer de container vol is, en ik kreeg het allemaal niet weg. Bij navraag bleek dat de containers inmiddels uitgerust zijn met slimme technologie: een sensor meet wanneer de container tot een bepaald niveau gevuld is, en waarschuwt dan de ophaaldienst, die meteen in actie komt. De sensor was kapot, bleek. Maar toen dat eenmaal verholpen was liep alles weer op rolletjes.

Collega adoptant Maria Schmedt

Een tijdje geleden bleek dat Maria Schmedt, buurvrouw van een paar huizen verderop, de container ook geadopteerd heeft. Dus dat kan ook: met meerdere mensen een container adopteren. Er zijn inmiddels 6000 containers in Rotterdam, en deze hebben allemaal wel een of meerder adoptanten.

Gewaardeerd

Al deze adoptanten worden zeer gewaardeerd door de gemeente. Met kerst een kleine attentie en een mooie kaart, regelmatig een nieuwsbrief met inspirerende verhalen en praktische info, en van tijd tot tijd een telefoontje van de ondersteunende dienst om te vragen hoe het gaat.

Innovatieve ideeën

Tijdens die telefoontjes is er ook altijd weer ruimte om mee te denken hoe het allemaal beter kan. Of te reageren op ideeën die al leven. Zo wordt nu in een aantal wijken geëxperimenteerd met het pop-up milieupark: voor korte tijd wordt een aantal containers in de wijk geplaatst waar mensen hun grofvuil, of ander afval dat niet in de container past, in kwijt kunnen. Ook loopt er een proef tot eind oktober 2022, waar mensen bij het milieupark gratis aanhangwagens of elektrische bakfietsen kunnen lenen om hun spullen naar het milieupark te vervoeren.

Heb je zelf ideeën?

Ben je geïnspireerd zijn om zelf ook een container te adopteren, of wil je meedenken over hoe het afval ophalen nog beter kan, meld je aan bij www.rotterdam.nl/containeradoptie

Marieke Sonneveld
Laatste berichten van Marieke Sonneveld (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.