Beschermd stadsgezicht

door • 1 januari 2007 • Niet gecategoriseerd

Begin 2007 wordt een deel van de Graaf Florisstraat beschermd stadsgezicht. Het gaat dan om de huizen aan de kant van de Heemraadssingel, tot aan de hoek Beatrijsstraat / Witte van Haemstedestraat. De grens is de achterzijde van die panden. De gemeente gaat in dit deel van de straat het authentieke straatbeeld extra streng bewaken.

Concreet betekent dit:
• geen kunststof kozijnen,
• geen sloopvergunning,
• behoud van glas-in-lood,
• verven in oorspronkelijke kleuren.

In 2004 selecteerde het Bureau Monumenten van dS+V de Mathenesserlaan, Heemraadssingel en een stukje van de Graaf Florisstraat om aangewezen te worden als beschermd stadsgezicht. Niet de hele straat is voorgedragen voor beschermd stadsgezicht (ondanks het verzoek van bijvoorbeeld Frans Hooijkaas, nr 48). De enige reden dat het stukje Graaf Florisstraat wel is meegenomen in het verzoek van de straten Mathenesserlaan en Heemraadssingel is de geleidelijke overgang tussen de singel en een deel van onze straat.

De status beschermd stadsgezicht is een soort garantie voor de waardevastheid van de straat en de individuele panden. “Verpaupering mag niet zijn gang gaan. Eigenaren van panden met achterstallig onderhoud en ongepaste aanbouw kunnen door de gemeente aan geschreven worden”, aldus Hugo Schut, architectmedewerker van het secretariaat Welstand van de Dienst Stedenbouw en Volkshuis vesting (dS+V). “Voordat een eigenaar in dit deel van de Graaf Florisstraat onderhoud wil plegen, dan is deze verplicht om kennis te nemen van de bepalende loketcriteria. Die zijn te raadplegen bij de deelgemeente.”

Meer info over de status van de aanvraag op: www.boulevardrotterdam.nl

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.