De straat, de schone straat? Kan toch veel beter…!

door • 25 mei 2013 • Nieuws

kinderjacksBeteuterd staat de medewerker van Roteb Reiniging, vroeger of misschien wel beter bekend als de vuilnisman, te kijken bij de zoveelste plaatsing van restafval naast de ondergrondse container. In dit geval gaat het slechts om een paar manden met rotzooi, maar nog even en iemand zet een sloopauto naast de container onder het motto… ik ben er lekker van af en laat een ander maar de rotzooi opruimen.

Met recht staat de man beteuterd te kijken, of misschien beter “gelaten”, omdat de komst van de ondergrondse container, zoals die bijna overal en dus ook in onze prachtige straat, uw verslaggever kan dat niet vaak genoeg zeggen, meerdere doelen diende: allereerst om het voor ons als bewoners mogelijk te maken ons afval op elk moment van de dag kwijt te kunnen, maar ook om de arbeidsomstandigheden van de Roteb-medewerkers te verbeteren.

Want ik geef het u te doen, er stonden nog niet zo lang geleden vele tientallen zakken in de straat, klaar om opgehaald te worden en al die zakken hadden nou niet bepaald een gelijk soortelijk gewicht. Woog de een als een veertje, de ander voelde aan of iemand afstand had gedaan van zijn/haar schoonmoeder (sorry, een Roteb grapje, want dat soort dingen gebeurt natuurlijk niet in onze straat, althans..?).

Kortom van lichte tot zware zakken, maar al te vaak ook nog eens zo zwaar beladen dat ze openscheurden, wat een feest voor de meeuwen en ratten.. Het gevolg van al dat til- en trekwerk was dat er heel veel klachten waren aan het bewegingsapparaat, zoals dat zo mooi heet. Ruggen, armen,handen en schouders werden dag in dag uit geteisterd en het ziekteverzuim was dan ook torenhoog.

Een ander doel was efficiency, want een containerwagen is slechts bemensd met 1 medewerker en dat zou het weer  mogelijk maken de straat regelmatiger schoon te houden. Het buiten-huiskamer model zou het moeten worden, wij doen de huiskamer binnen zelf en Roteb doet de huiskamer buiten, de straat dus.

dressoirDSC_0046Mooi idee, maar de praktijk bleek weerbarstiger: de rotzooi die naast de container gezet wordt, maakt het noodzakelijk dat er voor de containerwagen uit een wagen langs komt met 2 mensen om die rommel mee te nemen. De container kan anders niet geleegd kan worden, omdat de containerwagen is er niet op toegerust los afval mee te nemen. Zonde van de tijd, zonde van de moeite!

Wat ook bepaald niet helpt is dat mensen proberen te grote zakken in de container te proppen, gevolg verstopping en ergernis. En ook Roteb laat wel eens een steek vallen door gewoon volle containers niet op tijd te ledigen. En dan is de taakopvatting van Stadstoezicht soms hinderlijk precies en voor je het weet heb je een prent van 120 euro, tsja…

Wat iedereen en alles raakt zijn tenslotte de bezuinigingen, die ook Roteb raken, en dat is vooral te merken nu je steeds minder vaak schoonmaakteams in de straat ziet. En dus moeten we zelf wat beter gaan zorgen voor de “buiten-huiskamer”. En dat is echt niet zo moeilijk: zet nooit rotzooi die niet in de container past, op straat. Ga naar het milieupark aan de Keileweg,10 minuten rijden en je kan er alles kw
ijt, behalve je geld, want het is nog gratis ook en….je kan het fijn combineren met een bezoek aan Praxis, Leen Bakker of Albert Heijn, waar je de 120 euro van de bekeuring die je niet hebt gekregen, kan besteden!

Win-win, heet dat in het jargon! En spreek elkaar aan als het misgaat, niet bestraffend, want daar komt toch maar ellende van, maar vriendelijk, coachend bijna, dat helpt, want eigenlijk houdt niemand van rotzooi, behalve dan pubers op hun slaapkamer, maar ja, dat zijn nog mensen in wording.

DSC_0059Tot slot wil uw reporter een warm pleidooi houden voor het grijphandje of –armpje, u weet wel, zo’n handig dingetje waarmee je rommel van de straat plukt. Koop een keer zo’n ding, laatst zelfs te krijgen bij de Bas en ieder geval bij de Praxis, op weg naar milieustation, zet handje achter de voorkeur en aarzel niet als er een leeg blikje, een stuk papier, of wat dan ook voor de deur ligt, om het van straat te plukken en in een afvalbak te gooien, het is zo eenvoudig, bijgaand een foto van uw reporter in actie met het grijpertje.

Want als anderen nou zo stom, suffig, onbeschoft, slordig zijn om rotzooi op straat te gooien, dan hoeven wij ons toch niet te goed te voelen om een grijphandje toe te steken zodat de straat er elke dag spic en span bijligt. Nee toch ? Niet dan? Ik zeg……DOEN!

 

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.