Aanleg groentestoep

door • 1 februari 2011 • Groen

Stap 1: De aanleg van de bak voor de groentestoep.
Langs de hele gevel van Graaf Florisstraat 88 hebben we de basis gebouwd voor de groentestoep. Aanvankelijk dachten we – zoals de meesten doen – de tegels eruit te wippen en die recht in de grond te zetten. Dat vormt dan een natuurlijke plantenbak van circa 15 centimeter en je houdt geen tegels over. Maar dat is niet hoog genoeg! Als je eetbare planten teelt is de kwaliteit van de bodem belangrijk en dan wil je echt geen hondenpoep en -pies in het plantgoed. Ook werd ons verteld dat gemeentewerkers soms gif spuiten tegen het onkruid en dat wil je ook niet op je groenten. En tenslotte is de Roteb twee keer per jaar met de hogedrukspuit aan het te spelen, en dan willen ze ook nog wel eens alle beplanting wegspuiten.
Dus wat hebben we gedaan:
1 tegels eruit en diep in de grond steken als grondkering.
2 op de tegels zijn 2 planken bevestigd tegen paaltjes om zo een bak van ca. 40 cm hoogte te maken. Let ook op dat de planken niet geïmpregneerd zijn, dat wil je ook liever niet in de aarde waar voedsel in verbouwd wordt. We hebben schoon FSC-hout gebruikt.
Voordeel van een hogere bak is dat de klimplanten dieper kunnen wortelen.
Nadeel is dat er meer grond (=geld) in moet. En tegen de gevel heeft iedereen wel ontluchtingsgaten of kelderramen, die nodig zijn om de kelder te ventileren/belichten. Daar moet je met de bak dan omheen bouwen, om niet je hele kelder af te sluiten!

no-reply@graafflorisstraat.nl'
Laatste berichten van Blogger (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.