Wordt Richard weer kampioen?

door • 13 december 2011 • Culinair, Horeca en Winkels

We boffen toch maar in onze straat. We waren al een keer de meest creatieve straat van Nederland, maar de straat zou zeker ook hoge ogen gooien als meest ondernemende (ZZP-Lunchcafé) en wat te denken van de mooiste straat van het land indien die prijzen zouden bestaan. Ook op culinair gebied valt er van alles te beleven. De meest uitzonderlijke recepten uit allerlei windstreken worden door straatbewoners bereid in ons hoekpandje. (Ja, de eetclub is weer begonnen op initiatief van Geerline Didden en Rosanne de Clercq). En niet alleen volwassenen maar ook kinderen leven zich culinair uit bij “Koken Bij Flo”.
DSC_0914En dan blijkt naast dit al om de hoek van onze straat ook nog de meest gelauwerde oliebollenkraam van Nederland te staan: Richard Vissers Gebakkraam. Wel belangrijk in deze tijd van het jaar.
Sinds 1993 houdt het AD elk jaar een oliebollentest. Richard is zeven keer winnaar en vier keer tweede geworden!
Richard komt uit een echte Gebakfamilie, om het zo maar even te noemen. Zijn opa en oma stonden al sinds 1952 met een gebakkraam op de brug bij de Heemraadsingel (Richard heeft de kraam van zijn opa en oma voortgezet) en zijn ouders hadden een kraam in Schiedam. Je kan dus wel stellen dat oliebollen maken hem met de paplepel is bijgebracht.
De kraam van Richard is nog steeds een echt familiebedrijf. Zijn moeder, zijn vrouw Sonja en zijn neef Steven werken hard mee. Alleen oliebollenverkoopster Ilse Visser is ondanks haar achternaam geen familie.
Richard neemt zijn vak serieus. Hij wil de beste kwaliteit leveren. “In het begin was het niet zo moeilijk om goed te scoren in de oliebollentest. Toen ik voor het eerst meedeed werd ik gelijk tweede. Er was een hoop rotzooi op de markt. Maar nu doet iedereen zijn best en is het veel moeilijker. Dat is goed. De test heeft het algehele peil omhoog gebracht.”
Natuurlijk geeft Richard niet zomaar het recept prijs voor zijn uitzonderlijke bollen, maar hij wil wel kwijt dat de vochtbalans in het deeg aan de basis staat voor een goede oliebol.
Hoe meer water er door het meel opgenomen kan worden hoe luchtiger de bol uiteindelijk wordt, wat de smaak bevordert. Alles hangt dus af van de kwaliteit van het meel en dat wisselt elk jaar. Als het graan meer zon heeft gehad na een uitzonderlijk mooie zomer is het meel droger, kan het meer water opnemen en wordt de oliebol beter. Je kan dus spreken van een goed of minder goed oliebollenjaar. Zo zie je maar dat wij dit oer-Hollandse product zeker zo serieus moeten nemen als de Fransen hun wijnen.

Nadat Richard in 2008 en 2009 de oliebollentest nog gewonnen had, is het in 2010 niet gelukt. Een familiedrama lag hieraan ten grondslag. De vader en moeder van Richard zijn op een afschuwelijke wijze thuis overvallen geweest. Later in het jaar is vader Piet overleden. Dit alles heeft zo’n impact gehad op Richard dat hij er de brui aan wilde geven. Mede op aandringen van zijn moeder is hij uiteindelijk toch doorgegaan. Gelukkig maar, want het is nu een jubileumjaar. De gebakkraam, begonnen door opa en oma, bestaat nu zestig jaar. Gelukkig kunnen wij nu weer volop genieten van de oliebollen van Richard, die zeker weer een eerste prijs verdienen. Aanrader: probeer eens de amandelspijsbol. Uitzonderlijk lekker.

DSC_0923

Jeroen van der Beek
Laatste berichten van Jeroen van der Beek (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.