Bruisende Bomenexcursie

door • 15 september 2014 • Groen

Hoeveel weet je eigenlijk over de bomen in je eigen buurt? Dat de bomen in de Graaf Florisstraat platanen zijn weten de meeste bewoners nog wel. Mensen die niet in de straat wonen benoemen de Graaf Florisstraat vaak als “die straat met die bomen”. Net buiten de Graaf Florisstraat staat aan de Heemraadssingel een veelvoud aan soorten, vormen en groottes van bomen. Om meer te weten te komen over de bomen in onze buurt organiseerde Buurt Bruist 11 september jongstleden een bomenexcursie langs de Heemraadssingel. Vanuit het kantoor van Krachtgroen vertrok een groep van zo’n 30 mensen onder leiding van ecoloog Han van Hulzen voor de wandeling langs de singel.

Heemraadssingel

De brede singel waar de Graaf Florisstraat op uitkomt was in de allereerste uitbreidingsplannen van de gemeente bedoeld als haven, er zou een groot kanaal met zijarmen komen. Toen bleek dat Rotterdam juist meer behoefte had aan woningen heeft men dit plan laten varen. Op basis van het stedenbouwkundig plan van G.J. de Jongh is rond 1900 begonnen met de aanleg van de Heemraadssingel. De aan- en omliggende bebouwing is hierna gerealiseerd, zowel voor als na de Eerste Wereldoorlog. In het stedenbouwkundig plan is direct rekening gehouden met het planten van vele soorten bomen. Het eerst aangelegde deel van de singel, bij station Coolhaven is nog voornamelijk beplant met esdoorns. Het vervolg van de Heemraadssingel, tot aan de Beukelsdijk is al meer divers aan bomensoorten.

bomenspotter appExotische bomen

Han nam ons mee langs bomen die niet inheems zijn in Nederland, zoals bijvoorbeeld de plataan. Bij de kruising met de Vierambachtstraat staan naast het elektriciteitshuisje trilpopulieren, ook wel ratelpopulieren genoemd. De naam komt van het geluid dat de bladeren maken in de wind. Volgens Han prachtig, maar helaas doorgaans niet te horen in het stadslawaai. Het wandelpad langs de speeltuin en de houten appels is beplant met lindes. Oorspronkelijk stonden hier iepen, er resteren er nog twee. Langs het water staan treurwilgen, een Italiaanse populier en een moerascypres. De meeste bomen hebben niet het eeuwige leven, dus tussen de oudere bomen die vanaf aanleg staan zijn her en der nieuw aangeplante bomen te herkennen aan hun ondersteunende korsetje van houten paaltjes en rubberbanden.

Zelf Bomenspotter worden

Tijdens de wandeling tipt iemand ook nog de Bomenspotter 010 app. Hierop staan alle bomen in heel Rotterdam geïnventariseerd en weergegeven op kaart. Per boom is op te vragen welke soort het is, in welke levensfase de boom zit en wanneer hij/zij geplant is. Wat blijkt: niet alle platanen in de Graaf Floris zijn even oud. Tijdens een rondwandeling met een ecoloog als Han krijg je natuurlijk veel interessante extra informatie, maar ook met de app vallen er genoeg bomen te spotten in eigen buurt. Kijk op de site van Buurt Bruist voor nieuwe groene acties in de buurt: www.buurtbruist.nl

Jelmer de Boer, nummer 74a

Buurt Bruist is een initiatief van Krachtgroen. Nienke Bouwhuis is mede oprichter van Krachtgroen en houdt kantoor op de hoek met de Beatrijsstraat: www.krachtgroen.nl

Han van Hulzen is ecoloog en blogt over stadsnatuur: http://hanvanhulzen.wordpress.com/

De Bomenspotter app is terug te vinden in de diverse stores.  De 010-versie is voor Rotterdam. Android en Apple.

jdb@jelbo.nl'
Laatste berichten van Jelmer de Boer (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.