De stemming in de buurt: verkiezingsuitslagen

door • 4 april 2015 • Buurt en wijk, Nieuws

Rotterdam is natuurlijk verre van homogeen en onze buurt is geen dwarsdoorsnede van onze stad. Wie daar nog aan twijfelde, moet de verkiezingsuitslagen van de Oostervant eens bekijken. Om het oneerbiedig te zeggen: er wordt hier nogal Amsterdams gestemd.

foto-stemmingProgressief eiland

Ter vergelijking: in heel Rotterdam is de PVV de absolute winnaar met 16,6% van de stemmen. Daarmee was onze stad Wilders’ lichtpunt bij de verder voor hem teleurstellende Provinciale Statenverkiezingen. Graaf Florisstraat en omstreken doen daar niet aan mee: bij de stembureaus in recreatiecentrum Oostervant (links en rechts) gaat meer dan een kwart van de stemmen naar D66. De PVV behaalt “bij ons” minder dan 5%. Ook opmerkelijk: de nummer twee, GroenLinks, behaalt verhoudingsgewijs bijna drie keer zoveel stemmen in de Oostervant als in heel Rotterdam. Ook nummers drie en vier, de PvdA en de SP, blijven de VVD nog voor. Een progressieve buurt met een linkse meerderheid, dus.

Snoepen van de PvdA

In vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 hebben D66 en GroenLinks nog wat procentjes gesnoept van de PvdA. Overigens kwamen toen bijna anderhalf keer zoveel kiezers opdagen (1489 tegen 1067). Een fijne gedachte voor de kiezers is dat bij een opkomst van 35,1% (in Rotterdam) je stem het gewicht heeft van bijna drie stemgerechtigden. Jammer alleen dat onze buurt er niet beter gebruik van heeft gemaakt. Zeker omdat niet alleen het bestuur van Zuid-Holland ervan af hangt, maar ook de wisselvallige koers van het kabinet, via de Eerste Kamer.

VVD blijft de baas

Getrapte verkiezingen zijn al niet heel vanzelfsprekend voor de minder geïnteresseerde kiezer. De gelijktijdige waterschapsverkiezingen maakte het gebeuren nog wat onduidelijker. Er doen politieke partijen mee, maar ook speciale waterschapspartijen. Onze straatgenoot Nienke Bouwhuis stond op de lijst voor Water Natuurlijk, de grootste partij in de Nederlandse waterschappen, die natuur en recreatie van belang vindt in het waterbeheer. De verkiezingen in het Hoogheemraadschap Delfland, zoals ons waterschap heet, is gewonnen door de VVD en de Algemene Waterschapspartij, partijen die het waterschap meer van de financiële kant bekijken.

Ondanks de Oostervant is ook Zuid-Holland in handen van de VVD gevallen. Zo beschouwd is onze buurt niet alleen een vreemde eend in de bijt in Rotterdam, maar ook in het waterschap en de provincie. Een vreemde eend waar de onvrede dan toch ook wat minder groot is, gezien de uitslag.

uitslagen-oostervan-rotterdam-zuidholland

Volg Luuk
Laatste berichten van Luuk van der Meer (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.