Hoe gaat het met de Republiek Middelland?

door • 22 oktober 2015 • Bewoners, Buurt en wijk, Opinie

In het voorjaarsnummer deden wij verslag van de officiële oprichting van de Republiek Middelland op het stadhuis bij de burgemeester. Zij vond plaats in de tijd dat er een co-creatie proces gestart werd in Middelland waarbij de nadruk lag op het initiatief van bewoners. Via dit proces zou bepaald worden hoe de voor Middelland geoormerkte miljoenen de komende jaren besteed zouden gaan worden.

Maar begin juli kwam het plotselinge bericht dat de Republiek Middelland zich terugtrok uit het co-creatieproces (inmiddels omgedoopt tot Mooi Mooier Middelland). Het vertrouwen werd opgezegd en er werd een email naar de burgemeester gestuurd met het verzoek een andere aanpak te kiezen. In de dagen erna volgde een heftige email-wisseling tussen enkele republikeinen en de gebiedscommissie, waarin een grote lijst wijkgenoten via de CC van kon meegenieten.

Na de zomer bleef het stil rondom de Republiek. TelegraafFloris vroeg voorzitter Adriaan Korthuis hoe het nu gaat met de Republiek en om een terugblik op de gebeurtenissen van afgelopen zomer:

[wc_box color=”secondary” text_align=”left”]

Republiek-Middelland-logoDe Republiek Middelland is volop actief. Wij zijn een samenwerkingsverband van actieve inwoners die lid zijn van vele straat- en buurtorganisaties die allemaal hetzelfde doel nastreven: een fijner Middelland. Middelland is een mooie, maar nog kwetsbare wijk en samen zetten we ons in om wijk vooruit te helpen. Samen bereiken we meer dan als straten en buurten afzonderlijk. De issues waar we de Republiek voor hebben uitgeroepen, zijn nog even actueel.

Zonne-energie

De komende tijd gaan we gaan aan de slag met een aantal projecten in de wijk. Het meest concrete plan is een collectief zonne-energieproject. Onze wijk heeft veel platte daken die zich uitstekend lenen voor het plaatsen van zonnepanelen. Zelf komen mensen er vaak niet toe om zonnepanelen te plaatsen: te ingewikkeld, te duur, waar moet je beginnen. Voor de huurhuizen is het al helemaal ingewikkeld, omdat bewoners niet de eigenaar van het dak zijn en omdat er onder één dak vaak meerdere aansluitingen zijn. Door dit samen aan te pakken kan je zonne-energie bereikbaar maken. Het is ook een stap naar een duurzame wijk. En minstens zo belangrijk: door samen zo’n project te doen, komen wijkbewoners tot elkaar. Zo’n initiatief straalt ook af op het imago van de wijk: het is leuk om te wonen in een wijk die zo’n project van de grond krijgt. Je krijgt samenhang tussen mensen en groepen in de wijk. Wanneer mensen willen meedoen met het uitdenken en opzetten van dit project, stuur dan even een berichtje aan adriaan@republiekmiddelland.nl.

Andere ideeën over co-creatieproces

In de zomer hebben we even onze wonden gelikt. Het veelbelovende co-creatieproces eindigde voor ons met een knal. Maar we staan nog steeds vierkant achter het besluit om ons terug te trekken uit het proces met gemeente en gebiedscommissie. Het vuurwerk per email spijt ons echt, en helemaal dat de buurt daar ongewild deel van heeft moeten uitmaken.

De gemeente en de wijkgenoten in de Republiek Middelland leken aanvankelijk eenzelfde idee over bewonersparticipatie te hebben, maar dat is uiteindelijk niet gebleken. De Republiek is een serieuze beweging van onderop, met bewoners en ondernemers die zelf de leiding nemen bij het verbeteren van de eigen wijk. En wij dachten dat dit ook de insteek was van het co-creatieproces. Wij ijverden voor een sterke stuurgroep van bewoners die aan de slag gaat in zowel de voorbereidings- maar zeker ook in de uitvoeringsfase. Deze bewoners moesten vanzelfsprekend uit de gehele wijk komen, niet alleen vanuit onze eigen kring, laat dat duidelijk zijn.

Maar de gemeente bleek uiteindelijk vrij traditioneel te blijven denken en wilde zelf de touwtjes in handen houden. Ze bleef hameren op een sterke ambtelijke en politieke aansturing. Daarmee ontviel voor de Republiek de basis van een co-creatieproces, dat naar onze mening alleen kan slagen op basis van gelijkwaardigheid. Met een stap terug kom je bij ouderwetse inspraak. En daar hadden we door teleurstellingen uit verleden geen zin in. Het vernieuwende van Mooi Mooier Middelland was juist de gelijkwaardigheid van de deelnemers.

Er werd gesuggereerd dat wij eruit zijn gestapt, omdat de gemeente niet bereid zou zijn een vergoeding beschikbaar te stellen voor het werk in de stuurgroep. Dat is een fraai staaltje framing. Als je inzet op een beperkte verantwoordelijkheid voor bewoners en ondernemers, dan is een vergoeding zeker ongepast. Maar wanneer bewoners en ondernemers  verantwoordelijkheid nemen en de regie van het wijkprogamma voeren, dan is een vergoeding logisch. De stuurgroep is dan een gelijkwaardige partner in het spel met gemeente, politiek en andere belanghebbenden die er allemaal professioneel inzitten. En dat staat dan nog los van de tijd en de hoeveelheid werk die die mensen zouden steken in zo’n stuurgroep: wij denken twee à drie dagen per week. Dus als de gemeente zegt ‘geen vergoeding’, dan zegt ze in feite ‘de rol van bewoners en ondernemers is beperkt’. Daar denken wij anders over.

Samen

We richten onze blik nu graag op de toekomst en het bedenken en uitvoeren van goede initiatieven in de wijk. Leidraad blijft door samen concrete verbeteringen in de wijk te doen, de samenhang en daarmee de kwaliteit van de wijk te verbeteren. Je kan ons volgen op de website, maar nog beter: doe mee!

[/wc_box]

Update 7 januari 2016 verscheen dit artikel in NRC.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.