Kids in the Street: Daantje van Tongeren

door • 21 oktober 2015 • Bewoners, Kinderen

In de vorige aflevering van deze serie hebben we kennis gemaakt met  Olivia Meijer van 112a, u weet wel, dat creatieve meisje dat soms geen zin heeft om op te staan en pas in de middag op gang komt…ja die heeft het stokje doorgegeven aan Daantje van Tongeren, van 122a.
Zo zitten we na een hele interviewtocht bijna bij die mooie Heemraadssingel.

Daantje, wat een mooie , maar ook wel aparte naam. Uw reporter was natuurlijk wel nieuwsgierig waar dat vandaan komt. Nou Daantje dacht … iets met een film en jawel, Leontien, de moeder van Daantje legt het uit.
In de film Zusje heette Kim van Kooten ook Daantje, dat was de inspiratiebron, een stoere rol, een stoere naam. Je kan het slechter treffen, Kim van Kooten is niet de eerste de beste. Maar dat is de echte Daantje bepaald ook niet, merkte ik al gauw.

11 jaar, groep 8 van … ”jawel, daar is tie weer” … de Montessorischool. Eigenlijk kan je zeggen dat de Graaf Florisstraat een filiaal is van die school, bedacht ik me, maar dan zonder hekken en een poort. Ook Daantje vindt de school een fijne school, iedereen gaat leuk met elkaar om, nooit gedoe, en de meesters en juffen zijn nog aardig ook.

De creatieve vakken vindt ze het leukst, hoewel….gym…en dan de spannende dingen, dat is eigenlijk het leukste. Daar is ze, stoere Daantje, het moet vooral een beetje spannend zijn. En dat zijn rekenen en taal natuurlijk niet, en overhoringen zijn al helemaal niet leuk. Hoewel, als je je goed voorbereidt, dan valt het wel weer mee.

Heel goed Daantje, onthou…een goede voorbereiding is het halve werk. Zo, krijg je dit mooie advies van mij zomaar cadeau. Denk overigens dat ze slim genoeg is om dat zelf te verzinnen.
De pauzes zijn natuurlijk ook leuk omdat je dan iedereen tegenkomt die in andere klassen zitten en dan …”pakkertje” spelen, de jongens achter de meisjes aan en als die allemaal gevangen zijn…dan de meisjes achter de jongens aan…zoiets? Jaja, dat is van alle tijden dacht ik toen, terugdenkend aan mijn eigen pauze’s, ergens in de vorige eeuw. In de volgende eeuw zal het wel nog steeds er zo aan toe gaan, als het maar niet digitaal gaat, dat is helemaal niet spannend!

DSC_0254Daantje zit in groep 8 en dan moet je natuurlijk gaan nadenken over waar je volgend jaar verder gaat. Nou dat heeft ze natuurlijk al gedaan en welke school scoort tot nu toe hoog…het Libanon , en dat deed me goed want daar heb ik zelf op gezeten, net als mijn 2 zoons, goede keus dus  Daantje. Er schijnen zelfs wachtlijsten te zijn, zo populair is het Libanon, nou hopelijk gaat het lukken. Volgens de meester zit er zelfs Havo/vwo in, dat zou helemaal mooi zijn.

Als het om sport gaat, gaan haar ogen nog harder twinkelen dan ze normaal al doen, want…hockey, dat is haar passie. Ze speelt bij Leonidas, in het hoogste D-team, als linksachter. De coach vindt dat ze supergoed verdedigt, lekker fanatiek. Daantjes motto is…het team moet willen winnen, je moet agressief zijn, gaan voor de winst, dat moet je uitstralen.

Nou, Daantje, zoals je erover praat en hoe je erbij kijkt, dan is de wedstrijd al half gewonnen, geweldig toch. Ze traint dan ook 4x per week en ook nog eens een wedstrijd, dat is niet niks. Zal mij niet verbazen als we Daantje later op een heel hoog niveau terugzien, ik durf die weddenschap wel aan. Ik gok op de Olympische spelen van 2024 of 2028, jaja, de lat ligt hoog, maar die van Daantje ook, dat merk je aan alles, dus ik ben bepaald niet kansloos met die weddenschap, wie zet nog meer in? Zelfs haar huiswerk weet ze goed te plannen, want dat zou natuurlijk wel eens in het gedrang kunnen komen met al die trainingen, goed hoor!

De straat is heel fijn, brede stoepen, lekker spelen, met vriendinnen en vriendjes, voetballen, busje trap, we zijn wel eens een beetje ondeugend, bekent Daantje, jaja op zoek naar spannende dingen, lekker stoer doen, heerlijk hoor.
Alleen die voortuintjes, die zijn niet fijn, want de bal verdwijnt daar om de haverklap in, en dat geeft weer boze gezichten van juist de tuinliefhebbers. Ach, wat dat betreft is er ook niks verandert, verzucht ik dan maar weer.
Als die kids maar niet achter de computer verdwijnen zodra ze op de middelbare school zitten, dat was vroeger wel anders, maar wat deden we toen ins hemelsnaam, toch niet altijd bezig met huiswerk…? De hele dag pakkertje spelen soms?  Met Halloween komen ze toch weer allemaal tevoorschijn, ook de wat oudere kinderen, mooi uitgedost de deuren langs en de zakken vullen met allerlei, meestal ongezonde lekkernij, al verdwijnt een deel van het opgehaalde snoep zonder mankeren in de vuilnisbak, is toch maar slecht voor de conditie en die moet natuurlijk top zijn als je in het hoogste team speelt!

De grootste wens van Daantje is op dit moment…een hond, zoiets als Jamie, en dan bedoelt ze natuurlijk niet Jamie Oliver, maar die kleine franse buldog uit de straat. Maar Daantje, ik ben bang dat het er niet inzit, mama Leontien houdt blijft erbij…niet nog een “kind” erbij, want dat is het, al zijn ze nog zo leuk en lief, wie laat hem/haar uit als jij naar de Olympische Spelen moetJ?

Nou Daantje, succes met school en hockey,  je weet wat je wil, en als je dat weet, dan kom je ergens, van jou gaan we horen, daar ben ik zeker van en dan kan ik later zeggen, kijk met Daantje heb al een interview gedaan en dan zullen heel wat mensen stikjaloers op me zijn.

 

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.