Huizenprijzen in de Graaf Florisstraat

door • 13 april 2016 • Bewoners, Buurt en wijk

Het zijn roerige tijden op huizenmarkt. Is de crisis nu echt voorbij? Wat doen de prijzen in onze straat? In hoeverre onderscheidt de Graaf Florisstraat zich qua huizenprijzen? Interessante vragen voor wie hier een eigen huis bezit, of voor wie wat wil kopen.

Voor antwoorden ging TelegraafFloris langs bij Karel Schaedtler (GFS 92A), makelaar en straatbewoner en – als het aan hem ligt – dé man om je GraafFlorishuis te verkopen, of aankopen.
Karel zit al 21 jaar in het vak en is aangesloten bij Makelaarskantoor Langejan. Zijn werkgebied bestrijkt de hele noordrand van Rotterdam, van Ommoord tot Vlaardingen, inclusief onze wijk dus. Afgelopen jaren heeft hij een heel aantal huizen in de straat verkocht.

Hoe staat de huizenmarkt ervoor?

De jaren na 2008 waren zwaar, vertelt Karel. Van 2008 tot 2013 lag het helemaal op zijn gat. Daarna werd het beter. 2014 en 2015 waren uitstekend en de afgelopen drie maanden gaat het weer richting gekkenhuis, vertelt Karel.
In Rotterdam is vooral de prijsklasse tussen de 2 en 4 ton aan het ontploffen. Karel geeft een aantal redenen. Ten eerst de ongekend lage rente. Deze zorgt er voor dat mensen duurdere huizen kunnen kopen en de toch de maandlasten relatief laag kunnen houden. Er zijn wel aangescherpte voorwaarden qua financiering, zo krijg je nog maar 102% gefinancierd, maar dat mag de pret niet drukken. (Dit percentage gaat nog verder naar beneden volgend jaar).
Ten tweede is Rotterdam heel hip aan het worden. Traditioneel liepen de prijzen hier een eind achter bij Amsterdam, het Gooi en Den Haag maar dat is aan het veranderen.
Ten derde zorgt de lage rente op spaargeld er voor dat stenen aantrekkelijker worden als beleggingsobject, wat de prijs ook weer verder opdrijft.

Hoe staat onze straat ervoor?

Goed. Karel schat de huizenprijzen in onze straat zo’n 20% hoger dan het wijkgemiddelde. Alleen de Heemraadssingel en de Mathenesserlaan liggen nog hoger. Bijna alles in onze straat wordt goed verkocht. Vooral onder dertigers is de straat populair.
Als voorbeeld noemt Karel GFS nr 9, dat hij heel recentelijk verkocht heeft. Daar was zoveel belangstelling voor dat Karel er een Open Huis van heeft gemaakt: in één middag kwamen er 35 geïnteresseerden waarna het huis heel snel, boven de vraagprijs, is verkocht.

Wat vinden kopers aantrekkelijk aan de Graaf Florisstraat?

De bomen, de brede stoepen, de huizen zijn lekker ruim, veel vierkante meters, en breed, geen pijpelades, en goed onderhouden. De bekendheid van de straat helpt ook.  Veel mensen kennen de straat al omdat ze er dagelijks doorheen fietsen bijvoorbeeld.
De benedenhuizen gaan het hardst, zoals in heel Rotterdam, waar tuinen een schaars goed zijn. Het begin van de straat leek iets minder in trek dan de achterkant die wat rustiger is en aan de Heemraadssingel grenst. Het voorbeeld van nr 9 geeft echter aan dat momenteel alles hot is.

Wat is de invloed van de wijk?

De Graaf Florisstraat is een beetje een enclave maar de wijk heeft natuurlijk wel invloed. De nabijheid van de Middellandsestraat is interessant. Veel mensen vinden het best leuk om op een steenworp afstand van zo’n exotische winkelstraat te wonen. Als daar nou nog eens al die troep van de gevels zou gaan, zoals op de Binnenweg, zou helemaal mooi zijn. Er staan schitterende panden tussen! Het uitbreidende horeca aanbod, zie hierhier en hier, is ook positief.

Wat is de invloed van de vereniging, de website, de krant?

“Positief!” (Dat wilden we even horen, red.) “Een sociale band in een straat vinden mensen belangrijk.” (En je hoeft niet lang te Googelen om erachter te komen dat hier van alles gebeurt, red.)

Hoe krijg je de beste prijs voor je huis?

“Karel bellen!” Jaja, Karel, en verder? Karel vertelt hoe hij te werk gaat. Eerst maakt hij met de klant een goede inschatting van wat het huis kan opleveren en welke vraagprijs daarbij hoort. Daarna volgt een vlekkeloze presentatie met hele goede foto’s die op zoveel mogelijk kanalen terechtkomen. Bij veel belangstelling, zoals onlangs op nr 9, spaart hij de bezichtigingen op en plant deze vervolgens zo snel mogelijk achter elkaar. Dan heb je alles op een rijtje en de beste uitgangspositie voor een zo goed mogelijke prijs.

Is het nou echt nodig om je huis nog op te knappen voor de verkoop?

“Absoluut”, zegt Karel resoluut. Leuk is het niet om te schilderen en lakken in een huis waar je vanaf wilt, maar wat je in een betere presentatie van je huis steekt haal je er dubbel en dwars weer uit. Oh ja, zorg ook dat je VvE actief is.

Wat kun je het beste doen als je hier een huis zoekt?

Ja daar komt hij weer… “Karel bellen!” Als TelegraafFloris stellen we ons uiteraard neutraal op en houden we ons verre van reclame. Op basis van dit interview willen we wel vaststellen dat Karel zichzelf in ieder geval goed kan verkopen. Karel bedankt!

woning_aan_de_graaf_florisstraat_te_rotterdam_6780130457821278017

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.