Nieuwe Buurman – Franz Ziegler

door • 23 maart 2017 • Bewoners

De zon schijnt uitbundig naar binnen op de vierde verdieping van GFS94 wanneer ik op een donderdagochtend langskom bij Franz Ziegler voor het Nieuwe-Buren-interview. Franz heeft die morgen al een rondje hardgelopen en zet me een lekker kopje koffie voor. Hij woont er sinds oktober en alles ruikt nog naar verf. Hij heeft de woning flink aangepakt. Naast het verfwerk zijn de badkamer en het toilet vervangen. Een metersbrede maatwerk boekenkast, door hem zelf ontworpen, vormt het centrale element van zijn interieur en wordt geflankeerd door authentieke jaren vijftig meubels. De boekenkast is zo gedimensioneerd dat er naast architectuurboeken ook langspeelplaten in passen. Franz, die een platenspeler in de kamer heeft neergezet, is van plan meer vinyl te gaan verzamelen. Op het programma voor zijn woning staat nog  het ‘uitlichten’, een lichtplan maken, en op termijn een andere keuken.

Vanwaar de z in ‘Franz’?

Die komt van zijn grootvader, van duitse afkomst, ook een Franz Ziegler. (Onze Franz is de derde op rij). Deze Franz Ziegler was fotograaf aan het hof bij Koningin Wilhelmina. Hij heeft een eigen Wikipedia-pagina en er is onlangs een straat naar hem vernoemd in Ijburg, Amserdam.

Wat doe je?

Franz, onlangs vijftig geworden, is architect en partner bij het bureau Ziegler Branderhorst dat kantoor houdt op Westersingel 22. Het bureau is actief in een aantal architecturele en stedebouwkundige niches, zoals herstructureringen en transformaties, landelijk wonen (woonschuren), scholen, sportzalen, en meer. Franz bekendste ontwerp is de nieuwbouw van het OT Theater dat hij in 2002 maakte, met daarin het ‘gebouw in het gebouw’ principe. Met dat ontwerp op zijn CV heeft hij de stap genomen naar een eigen bureau. Ja straatgenoten, we hebben gewoon nog een gerenommeerd architect erbij in de straat, het kan niet op!

Verliefd, verloofd, getrouwd?

Franz heeft een vriendin die in Maastricht woont, ook architecte, en twee kinderen uit een vorig huwelijk. Zijn ex, de moeder van zijn kinderen, is een Indiase en zijn kinderen gingen naar de Blijberg International in de Graaf Florisstraat. Zo kwam hij al zeer regelmatig in onze straat voordat hij er daadwerkelijk woonde.
Hiervoor woonde Franz in Overschie, in een door hemzelf verbouwde woning. Franz haalt ‘Rotterdam Woont‘ tevoorschijn waarin een pagina aan zijn vorige woning gewijd is, de Woonstudio Ziegler.

India

Franz heeft een speciale band met India. Hij heeft in 1992 een jaar in Ahmedabad gestudeerd en heeft het land intensief bereisd. Hij kent veel Indiaase architecten en onderhoudt goede banden met Nederlandse architecten die daar wonen. Ook heeft hij lesgegeven aan de Universiteit van Chandigarh, de hoofdstad van de deelstaat Punjab, een stad die 1953 gesticht is en ontworpen door Le Corbusier.  Franz organiseert architectuurreizen door India voor groepen architecten. Hij laat een gidsje zien dat hij voor zo’n reis heeft gemaakt, vol informatie over de te bezichtigen objecten afgewisseld met door hem zelf getekende cartoons.

Wat vind je van de straat?

Franz vindt de straat geweldig! De bomen zijn prachtig en de actieve gemeenschap rond het pandje 88a bevalt hem erg goed, “een leuk soort mensen”. Hij is direct lid geworden van de vereniging en heeft zijn vijftigste verjaardag al in het pandje gevierd.

Wat kan beter?

Als architect en stedebouwkundige stoort Franz zich aan de prominente rol die de auto in de stad inneemt, en in het straatbeeld van de Graaf Floris. Hij zou ten eerste graag zijn eigen auto op één of andere manier met straatgenoten willen delen. Hij reist zelf voornamelijk met het OV en de belangrijkste activiteit van zijn auto is ruimte innemen. Het betreft een Volvo V70 uit 2008, dus als iemand een idee heeft hoe je zoiets kunt organiseren, of wellicht concreet de Volvo wil medebezitten, heeft Franz hier zeker oren naar.

Ten tweede zou Franz graag iets bedenken voor de fietsen in de straat. De fietscontainers zijn niet bepaald fraai of efficiënt en er zijn gewoon te weinig stallingsmogelijkheden voor fietsen. Tegen de bomen aanzetten is ook niet goed. Hij heeft het er op zijn werk al over gehad…

Blij verheugd dat onze straat weer zo’n interessante en ondernemende buurman rijker is, neem ik na een uurtje afscheid. Bedankt Franz!

Laatste berichten van Peter (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.